Tekel'de para kavgası çıktı işçi-sendika karşı karşıya

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 09 Kasım 2010 07:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Geçen kış eylemleriyle büyük dikkat çeken Tekel işçileriyle Tekgıda-İş arasında ?yardım parası' kavgası çıktı. İşçiler ?paralar ortada yok' dedi. Sendika, işçiler hakkında suç duyurusunda bulundu

HÜSEYİN ÖZAY ANKARA

Tekel işçilerinin geçen kış Ankara'da 78 gün süren eylemleri, ?büyük kavgaya' dönüştü. Tekel işçileri, eylemlerde liderlik yapan Tekgıda-İş Sendikası Başkanı Mustafa Türkel ve sendika yönetimine adeta savaş açarak, yönetimi dayanışma paralarını ve işçilerin farklarını ?el koymakla' suçladı. Tekgıda-İş Sendikası Başkanı Mustafa Türkel ise Tekel işçilerinin kendisine hakaret ettiğini öne sürerek, haklarında suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. Tekel işçileri, eylemleri sırasında toplanan yardım paraları ve 4 milyon liralık toplu sözleşmeden kaynaklanan farkların ortada olmadığını ileri sürdüler. Tekgıda-İş Başkanı Türkel, işçilerin dayanışma paralarına el koyduğuna ilişkin iddiasının doğru olmadığını belirterek, hesaplarda 210 bin liralık para biriktiğini, söz konusu paranın da Ankara Valiliği'nin yürüttüğü soruşturma nedeniyle bloke edildiğini vurguladı. Türkel, 4 milyon liralık farkın ise sendikaya ödenmediğini ileri sürdü.

İNTERNETTEN SAVAŞ AÇTILAR

?Tekeldirenişi' isimli bir internet bloğu oluşturan Tekel işçileri, Tekgıda-İş Başkanı Türkel'i, ?eylem sırasında toplanan paralara el koymak' , ?işçilerin yaklaşık 4 milyon liralık farkını' vermemekle suçladı. Blogda, ?Tekgıda-İş Yönetimi ve Mustafa Türkel, demogoji yapmayı bırakmalı ve verdiği sözleri tutmalıdır? başlığı ile yayınlanan yazıda, sendika yönetiminin Tekel işçilerini yarı yolda bıraktığı öne sürüldü.

BAŞKAN TÜRKEL'DEN SUÇ DUYURUSU

Tekgıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel ise iddialarla ilgili Star'a yaptığı açıklamada, Tekel işçileri arasında bir grubun eylemleri sabote etmeye çalıştığını, bir süredir de bu kişilerin kendisine yönelik hakaretlerde bulunduğunu bildirdi. Türkel, ididalarla ilgili olarak işçiler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu belirterek, ?Bu kişileri Tekel işçisi olarak kabul etmiyorum. Bu kişiler sendikayı küçük düşürücü faaliyette bulundular. Yolları açık olsun. Biz kuru gürültüye pabuç bırakacak kişiler değiliz? diye konuştu.

Çatışmanın fitilini 4/C dilekçesi yaktı

Danıştay'ın 4/C'ye geçiş konusunda verdiği yürütmeyi durdurma kararı ile birlikte 8 ay iş kaybı tazminatı alma imkanı elde eden Tekel işçilerinin eylemleri yeni bir boyut kazandı. 8 aylık süre eylül ayında doldu. Tekel işçileri, Tekgıda-İş'in tavsiyesi üzerine, ağustos ve eylül aylarında 4/C'li çalışmak için devlete dilekçe verdi. Dilekçeler işleme konuldu. Ve tüm işçiler, 4/C'li olarak kamu kurumlarında çalışmaya başladı. Tekel işçileri ile Tekgıda-İş sendikası arasındaki kavga da, bu dilekçelerin verilmesinin ardından başladı.

SENDİKA DİRENİŞİ BAŞLADI

4/C'li olarak çalışmaya başladıktan sonra eylemlerini sürdürmek isteyen Tekel işçileri, sendikadan yeterli destek bulamadı. Hatta işçilerin iddiasına göre sendika yönetimi, görüşme taleplerini bile kabul etmedi. Bunun üzerine Tekel işçileri, 4/C statüsüyle ilgili eylemlerini sendikasız olarak sürdürme kararı alırken, sendika yönetimine karşı da adeta savaş açtı.

İşçiler bu sorulara yanıt bekliyor

Tekel işçilerinin bloğunda Türkel'in ve sendika yönetiminin yanıtlaması istemiyle suçlayıcı nitelikte birçok soruya yer verildi. Tekel işçilerin Türkel'e yönelttiği bazı sorular şöyle:

? Tekel işçileri için toplanan dayanışma paraları nasıl ve nerelere harcandı?

? Tekgıda-İş Sendikası'nın son iki yılda sattığı arazi ve binaların paraları nerede kullanıldı?

? Tekel işçilerinin son toplu sözleşmeden kalan kişi başı 300-350 lira farklar nerededir?

? Sendika yönetimi, Tekel işçileri için, ?ajan, provokatör, sapık ve hain? ifadelerini kullanmış mıdır?

? İşçileri yanıltıp, hak kaybına uğrarsınız, 4/C'yi imzalayın diye baskı yapmış mıdır?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber