Yargıtay'dan, Ergenekon sanıklarını sevindirecek karar

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 11 Kasım 2010 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Oya ARMUTÇU

Toplu silah kaçakçılığı suçundan 10 yıl hapis cezasına çarptırılan İzzetin Y. hakkında son kararı Yargıtay Ceza Kurulu verdi.

Yargıtay 8. Ceza Dairesi'nin, cep kayıtları dışında ?toplu silah kaçakçılığı? yapıldığını gösteren kanıt elde edilemediği için İzzetin Y. hakkında verdiği beraat ve tahliye kararını Kurul da onayladı.

YARGITAY 8'inci Ceza Dairesi'nin, ?Tek başına dinleme kaydı mahkûmiyete yetmez? kararını, önceki gün Yargıtay Ceza Genel Kurulu da onayladı. Cep kayıtlarını tek başına mahkûmiyet için yeterli kanıt saymayan Daire kararı kesinleşti. Kurul, cep telefonu kayıtlarında silahlardan şifreli olarak ?siyah koyunlar?, ?hayvanlar?, ?emanet? diye bahseden sanıkların ?toplu silah ticaretinden? mahkûmiyetlerinde direnme kararını da bozdu.

Demir'e takıldılar

3 yıl önce, Demir-1 ve Demir-2 adıyla Kuzey Irak'tan Türkiye'ye toplu silah kaçakçılığına yönelik soruşturma başlatıldı. Sanıklardan Nezir S'nin cep telefonları dinlemeye alındı. Telefon dinlemesinde, Nezir S'nin, Kuzey Irak'taki Cevher adlı kişi aracılığı ile Celal isimli kişiyle silah alışverişi yapacağı, silahları Diyarbakır'da ikamet eden İzzetin Y.'ye götüreceği tespit edildi. 30 Ekim 2007'de düzenlenen operasyonla Cizre Devlet Hastanesi'nin önünde durdurulan Nezir S'nin kullandığı kamyonun lastik içlerine gizlenmiş 27 değişik marka tabanca ve bu tabancalara ait 27 boş şarjör ele geçirildi. Şırnak Ağır Ceza Mahkemesi'nde sanıklar hakkında, ?toplu silah ticareti? iddiasıyla dava açıldı. Mahkeme, sanıkların kendi aralarında ve başkalarıyla yaptıkları konuşmaları ve Nezir S'nin ifadelerini dikkate alarak sanıkları ?toplu halde silah ticareti? suçundan önce 12'şer yıl hapis cezasına çarptırdı. Cezalar, sanıkların iyi halleri nedeniyle 10'ar yıl hapis ve 562'şer lira adli para cezasına dönüştürüldü. Kararı, sanıklar temyiz etti.

Daire: Kanıt yok

Yargıtay 8'inci Ceza Dairesi, Nezir S'nin suçunun ?bireysel silah kaçakçılığı? olduğu gerekçesiyle yerel mahkeme kararını bozdu. İzzettin Y'nin, cep telefonu kayıtlarından başka delil olmadığı için beraatine ve tahliyesine karar verdi. Şırnak Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay'ın bozma kararına direndi ve iki sanığın ?Toplu silah ticaretinden? mahkûm edilmelerini istedi. Yargıtay Ceza Genel Kurul'u önceki gün direnme kararını bozdu. Kurul, Dairenin, cep kayıtları dışında ?toplu silah kaçakçılığı? yapıldığını gösteren kuşkudan uzak, kesin ve inandırıcı kanıt elde edilemediği için sanık İzzetin Y.'ye beraat ve tahliye kararını yerinde buldu. Diğer sanık Nezir S. ise Kurul'un bozma kararı üzerine 12 yerine 5-8 yılla ?bireysel silah ticareti?nden yeniden yargılanacak.

Yargıtay 8'inci Dairesi kamuoyuna yansıyan ilk örnek kararında, Gaziantep'te 6 ?toplu silah ticareti? sanığı hakkındaki mahkûmiyetleri, dinleme dışında başka hiçbir delil olmadığı ve beraatleri gerektiği görüşüyle oy çokluğu ile bozmuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber