Müfettişler, çalıntı şifrelerden 3 bürokratı sorumlu tuttu

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 20 Kasım 2010 08:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Bakan Yazıcı'nın talimatı üzerine başlatılan Halkalı Gümrüğü'ndeki 1 milyar dolarlık hayali ihracat skandalı ile ilgili inceleme tamamlandı. Müfettişler, çalıntı şifrelerden 3 bürokratı sorumlu tuttu

HÜSEYİN ÖZAY ANKARA

Halkalı Gümrük Müdürlüğü kullanılarak yapılan 1 milyar dolarlık hayali ihracat skandalı Gümrük Müsteşarlığı'ndaki bürokratlara uzandı. Olayla ilgili olarak yapılan incelemede müfettişler, hayali ihracata zemin hazırlayan bilgisayar sisteminde usulsüzlük yapıldığını tespit etti. Bilgisayar sisteminin kurulması ve hizmet alımı işlemlerini yürüten üç bürokrat hakkında suç duyurusunda bulunurken, bürokratların görevden alınması talep edildi.

İNCELEME İSTEDİ

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, 2010 yılı başlarında gümrüklerde kullanılan bilgisayarlı sistem üzerinden üretilen sahte beyannameler ile Halkalı Gümrük Müdürlüğü'nden milyonlarca dolarlık hayali ihracat yapıldığının tespit edilmesi üzerine, müfettişlere ?inceleyin' talimatı vermişti. Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu'nda görevli üç müfettiş, skandalla ilgili olarak önce inceleme ardından da soruşturma yürüttü. Soruşturma sonucunda hazırlanan rapor geçtiğimiz günlerde tamamlanarak Yazıcı'ya sunuldu. Yazıcı'ya sunulan soruşturma raporunda, gümrüklerde kullanılan ve hayali ihracata zemin hazırlayan BİLGE ve EDI sistemlerinin ihale sürecinde çeşitli usulsüzlük yapıldığı vurgulandı. Raporda, ihaleye fesat karıştırıldığı ve Hazine'nin de yüklü miktarda zarara uğratıldığı belirtilerek, sisteminin güvenliğinin de sağlanamadığı kaydedildi.

BÜROKRATLAR GÖREVDEN ALINSIN

Hazırlanan raporun sonuç bölümünde ise bilgisayar sisteminin kurulması ve bakımı konularında yapılan ihalelere fesat karıştırdıkları gerekçesiyle, N.Ö., H.L ve T.E. adlı bürokratlar hakkında suç duyurusunda bulunulması talep edildi. Raporda, üç bürokratın görevden alınması istendi. Bakan Yazıcı'nın, raporda yer alan bilgiler doğrultusunda Gümrük Müsteşarlığı'nda kapsamlı bir operasyon yapmaya hazırlandığı öğrenildi.

Soruşturma talimatını Yazıcı verdi

Gümrük Müsteşarlığı'ndaki ?bilişim sistemi' incelemesi, Halkalı Gümrük Müdürlüğü'nde işlem yapan bazı firmalara ait ihracat beyannamelerinin sistemde usulsüz bir şekilde kapatıldığının belirlenmesi üzerine Devlet Bakanı Hayati Yazıcı tarafından başlatılmıştı. Gümrük Muhafıza ekiplerinin incelemelerine göre, firmalar gümrükte görevli bazı memurların şifreleri ile sisteme girerek, ihracat beyannamelerinin kapattılar. Yine aynı firmalar, fiili olarak gerçekleşmeyen ihracatlar için sahte beyannameler vererek, bu beyannameleri sistemde işleme koydu. Bu yöntemle, yaklaşık 1 milyar dolarlık ihracat yapıldığı tahmin ediliyor. Hayali ihracat yoluyla da firmalara devlet milyonlarca liralık vergi iadesi ödemek zorunda kalmıştı. Skandalla ilgili olarak savcılık soruşturması ise devam ediyor

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber