Kaybettiği kimliği için kayıp ilanı vermeyince 7 yılda 21 kez hapse girdi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Aralık 2010 15:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde yaşayan 50 yaşındaki İlhami Ak'ın, kaybettiği nüfus cüzdanı için 'kayıp ilanı' vermemesi kendisine pahalıya mal oldu. Nüfus cüzdanını bulan kişi ya da kişiler, kimlikteki fotoğrafı değiştirerek adına 12 bankadan aldıkları çek koçanlarını Türkiye'nin birçok noktasına dağıttı. Nüfus cüzdanını kaybettikten sonra 7 yılda 21 kez cezaevine giren İlhami Ak, nüfus cüzdanını bulan ve resmini yapıştıran kişinin bulunmasını istedi.

Ereğli'de kalorifercilik yapan İlhami Ak, 2001 yılında nüfus cüzdanını kaybetti, kimliği bulan ve kimlik bilgileri ile İstanbul'da bir şirket kuran dolandırıcı, 12 bankadan aldığı çek koçanlarını Türkiye'nin pek çok noktasına dağıttı. 2004 yılında çarşı merkezinde gezerken polis tarafından yakalanıp cezaevine konulan İlhami Ak, acı gerçekle yüzleşti. Son 7 yılda borçlar nedeniyle 21 kez hapis yatan İlhami Ak, devlet yetkililerine seslenerek, "Beni bu duruma düşüren, çıkardığı nüfus cüzdanında kendi resmi de bulunan adamı lütfen bulun." dedi.

Ereğli'de kalorifercilik yapan İlhami Ak (50), 2001 yılında kaybettiği nüfus cüzdanının bedelini ağır ödedi. Kimliğinin olmadığını fark eden İlhami Ak, uzun süre gazetelere yitik ilanı vermedi. 2001 yılı başlarında kaybettiği nüfus cüzdanının yenisini, aynı yılın 9. ayında çıkartan İlhami Ak'ın hayatı, 2003 yılında kendisinden çek alacağı olduğunu söyleyen bir iş adamı ile değişmeye başladı.

Durumu İlhami Ak'tan dinleyen iş adamı, söz konusu olayın İlhami Ak'la bir alakası olmadığını anlayınca icradan vazgeçti. Ancak başlayan süreç ile birlikte Ak ailesine gelen tebligatlar olayın ciddiyetini gözler önüne serdi. Gelen tebligatlara karşılık veremeyen İlhami Ak, çaresiz bir şekilde son 7 yılda 21 kez cezaevine girip çıktı. Bu sürecin ardından kalorifercilik yaptığı siteden ayrılan ve Ormanlı Beldesi Seyitahmetli Mahallesi'nde bulunan evine yerleşen Ak ailesi, yetkililere seslenerek nüfus cüzdanında kendi resmi bulunan dolandırıcının yakalanmasını istiyor.

KENDİ ADINA ŞİRKET KURMUŞLAR

Nüfus cüzdanının olmadığını anlayan, ancak evde olacağını düşünerek önemsemeyen İlhami Ak, eve gelen tebligatlar sonrasında kimliğini kaybettiğini anlayınca yenisini çıkarttı.

Ancak yenisini çıkarmakta geç kalan Ak, içinde olduğu durumu da çok geç fark etti. Kaybettiği kimlik ile kendi adına şirket kurulduğunu ifade eden İlhami Ak, "2001 yılında nüfus cüzdanını kaybettim ama nerede kaybettiğimi bilmiyorum, evde olabileceğini düşünerek nüfus cüzdanı çıkarmaya gerek görmedim. Bazı mahkemelerden tebligatlar gelmeye başlayınca kimlik kartımı kaybettiğimi anladım, çünkü siteden dışarıya bir yere gittiğim falan da yoktu. Kimliğimi bulan kişiler, İstanbul Ümraniye Nüfus Müdürlüğü'nden benim adıma kendi fotoğrafları olan nüfus cüzdanı almışlar ve şirket kurmuşlar. Kurdukları bu şirketle özel 12 bankadan çek koçanı almışlar ve bu çekleri piyasada çeşitli yerlere vermişler. Benim evime tebligatlar gelmeye başladı ve gittim araştırıp baktığımda, bu gerçekle karşılaştım." dedi.

"ÇARŞIDA GEZERKEN SOLUĞU CEZAEVİNDE ALDIM"

Olaylar karşısında ne yapacağını bilemeyen İlhami Ak, 2004 yılında çarşıda gezdiği anda polisler tarafından karakola götürüldü. Polisin yakalaması ardından, önce karakola daha sonra cezaevine giren Ak, 2,5 ay yattıktan sonra yeniden özgürlüğüne kavuştu. Cezaevinden çıktıktan sonra konuyu avukata anlattığını kaydeden İlhami Ak, "Gerek cezaevinde gerekse 2.5 aydan sonra cezaevinden çıktıktan sonra avukata gidip durumumu anlattım. Bana, borcu ödemem gerektiğini söylediler, ben de kendilerine borcu ödersem bu yapılanları onaylamış olurum, ben buna karşıyım dedim. Savcılığa dilekçe verdim ve bu dilekçemin ardından mahkemeden tahliye edildim. Bütün hayatım altüst oldu. Bir yere gidip çalışamıyorum. Cezaevine atılacağım gerekçesi ile sürekli korku yaşıyoruz. Maddi manevi ciddi sıkıntılar yaşadık ve yaşamaya devam ediyoruz. Bugün yol parasını bile başkasından bulup geldik ne yapacağımızı bilemiyoruz. Ne kadar bir borç olduğunu da tahmin edemiyorum, çünkü bu çekleri Türkiye'nin pek çok yerlerine dağıtmışlar. Yine aynı şirket benim adıma 10 adet telefon hattı almış, bunlar da icralık. 10 yılda 21 kez cezaevine girip çıktım. Cumhurbaşkanımıza ve başbakanımıza sesleniyorum, bizim mağduriyetimize neden olan bu kişiyi bulun. Ne huzurumuz, ne paramız, ne sağlığımız kaldı. Çaresizlik içerisinde boğulduk kaldık." diye konuştu.

"BU ADAMLARIN BULUNMASINI İSTİYORUZ"

Söz konusu olayda eşinin sıkıntısına ortak olan İlhami Ak'ın 33 yıllık eşi Ayşe Ak da yaşanan olaylar karşısında büyük şaşkınlık yaşadıklarını ifade etti.

Ayşe Ak, eşinin cezaevinde yattığı sürede komşularından borç para bularak görüşe gittiğini belirterek, "Ne yapacağımızı bilemiyoruz, yaşanan son süreçte eşim 21 kez cezaevine girip çıktı ağlamaktan nasıl davranacağımızı bile düşünemiyoruz. Yetkililere sesleniyoruz, bizi mağdur eden kişinin resmi var, lütfen bu kişiyi bulun ve yakalayın." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber