YÖK'ün kontenjan oyunu Meclis'te tepkiyle karşılandı

Haber Giriş : 23 Mart 2005 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK'ün öğrenci affını bahane ederek kontenjan düşürme girişimi, Meclis'te tepkiyle karşılandı. YÖK tarafından alınan karar uygulamaya geçirilirse binlerce lise mezunu cezalandırılmış olacak.

YÖK'ün öğrenci affını bahane ederek üniversite sınavlarında kontenjanları düşürme girişimi, Meclis'te tepkiyle karşılandı. TBMM Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Tayyar Altıkulaç, YÖK'ün öğrenci affını gerekçe göstererek kontenjan azaltımına gitmemesi gerektiğini söyledi. Konuyla ilgili görüşlerini açıklayan milletvekilleri de YÖK'ün bu girişimine sert tepki gösterdiler.

Anfiler zaten boş

Altıkulaç, kontenjan tartışmasına ilişkin "YÖK Başkanı'nın bize verdiği şifahi bilgilere göre bu aftan 224 bin öğrenci yararlanacaktır. Daha önce çıkartılan aflara dayanarak YÖK Başkanı bize bu öğrencilerden yaklaşık 110 bininin aftan yararlanmak için müracaat edeceğini, geri kalanının ise müracat bile etmeyebileceğini bildirdi" dedi.

Altıkulaç, aftan yararlanacak öğrencilerin 2 veya 3 dersten sınava katılacağını belirterek, "Bu öğrencilerin devam mecburiyeti de yoktur. Devam edecek öğrencilerin sayısı 10 bini geçmez. Geri kalan ise dışardan sınavlara girecektir. Bazı rektörler beni arayarak devamın kaldırılmasını istiyor. Ancak tıp ve mühendislik gibi bölümlerde okuyan öğrenciler devam etmeden nasıl öğrenim görecekler. 10 bin öğrencinin üniversite ve fakültelere dağıtılması halinde bir sınıf veya bölüme sadece 1 veya 2 öğrenci düşer. Anfilerde boş sıralara ders yapılıyor. Bu üniversitelere ekstra yük getirmez" diye konuştu.

Binlerce öğrenciye ceza

Bugüne kadar 9 öğrenci affı çıkartıldığını, hatırlatan Altıkulaç, "YÖK bugüne kadar hiç böyle bir uygulama yapmadı. Af çıkartılmasına rağmen öğrenci kontenjanlarında azaltıma gitmedi. YÖK'ün böyle bir uygulamaya imza atmayacağını ümit ediyoruz. Bu üniversite hayali kuran binlerce öğrenciyi cezalandırmak anlamına gelir" dedi.

Çelik daha önce uyarmıştı

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ise öğrenci affı kanun tasarısının Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmesi sırasında yaptığı konuşmada, afla dönecek öğrencilerin üniversitelerde kontenjan zorlamasına neden olmayacağını söylemişti. Çelik, şu açıklamayı yapmıştı: "Örgün öğretimden ilişiği kesilen 224 000 öğrencinin yine çok önemli bir miktarı meslek yüksek okullarından ayrılmadır. Meslek yüksek okullarının, zaten, bir kontenjan, yer problemi söz konusu değildir. Dolayısıyla bu af, üniversitelerimize çok ciddî boyutta bir malî yük getirmemektedir."

YÖK'ün girişimi manidar

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Fatih Arıkan, YÖK'ün kontenjan sınırlandırmasına gitmesinin doğru olmadığını belirterek, "Bugüne kadar birçok öğrenci affı çıkartıldı. Ama hiçbir aftan sonra kontenjan sınırlandırmasına gidilmedi. YÖK'ün son çıkartılan aftan sonra kontenjan sınırlandırmasına gitmesi oldukça manidardır. Eğer böyle bir adım atılırsa binlerce lise mezunu cezalandırılmış olur"dedi.

Öğrencilerin hayalleri yıkılır

Milli Eğitim Komisyonu üyesi ve AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Kurt YÖK'e kontenjan sınırlamasına gitmek yerine arttırma önerisinde bulundu. Kurt, "YÖK'ün kontanjenlarda sınırlamaya gitmesi binlerce öğrencinin üniversite hayalinin yıkılmasına neden olacaktır. Üniversitelerde zaten büyük bir kontenjan açığı var.Örneğin İlahiyat Fakülteleri'nin kontenjanları arttırılabilir" diye konuştu.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber