TBMM'de 'bol gelme' tartışması/ Video

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Aralık 2010 17:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM Genel Kurulunda Milli Eğitim Bakanlığının bütçelerinin görüşmeleri sırasında Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ile CHP ve MHP'li milletvekilleri arasında tartışma yaşandı.

TBMM Genel Kurulunda, Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK ve ÖSYM ile 94 devlet üniversitesinin 2011 yılı bütçeleri görüşülüyor.

Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Çubukçu, sözleşmeli öğretmenlerin kadroya geçirilmesi konusunda çalışmaların tamamlandığını, fakat bu uygulamanın kamudaki diğer personelle eş zamanlı yapılması konusunda ortak anlayış olduğunu söyledi.

Çubukçu, ÖSYM ile ilgili yasa tasarısı hazırlığının tamamlandığını bildirdi.

İptal edilen KPSS sınavıyla ilgili bir soru üzerine Çubukçu, ''Ne Milli Eğitim Bakanlığının ne hükümetin en küçük, zerrece ihmali yoktur. Orada ne olmuşsa bunun en net şekilde ortaya çıkmasını en fazla biz istiyoruz'' dedi.

Çubukçu, yeniden yapılan sınavda gösterilen titizlikle, gerçekten hak edenlerin öğretmen olarak atandığını dile getirdi.

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce'nin, Ankara'da bir ilkokuldaki performans ödevini örnek göstererek ''soruyu yapamadığını söylediğini'' aktaran Çubukçu, kendisinin de merak edip konuyu okuldaki öğretmene sorduğunu söyledi. Çubukçu, ''Moralinizi bozmak gibi olmasın ama Sayın İnce, birinci sınıf öğrencilerinin tamamı bu ödevi anlamış ve yapmışlar'' dedi.

İnce'nin ''Siz yapabilir misiniz?'' sorusuna Çubukçu, ''Ben yaparım Sayın İnce. Sayın İnce benimle sınav, yarışma konusunu bayramdan beri sürdürüyorsunuz. Ben üniversiteye sınavda derece alarak girdim. Sizin derecenizi merak ediyorum, burada paylaşırsanız...'' karşılığını verdi.

''Dolayısıyla ben gireceğim bütün sınavlara girdim ve başarmam gereken konuları da başardım. Şimdi burada sınav başarılarını yarıştırmayalım'' diyen Çubukçu, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Her şeyden önce kürsüye çıktığınızda da 'polemik yapmayacağım' dediniz ama gerçekten polemik bile denemeyecek kadar düzeyi düşük bir konuşma yaptınız. Seviyeniz de son derece düşüktü, ancak size yakışırdı. Bana öyle bir andı yazmak bol gelmez ama size grup başkanvekilliği çok bol geldi. Kendinize yakışanı yapıyorsunuz. Ben Meclis'e olan saygımdan dolayı sizin düzeyinize inerek cevap vermeyeceğim.

Eğitimin artık bugün kalitesi ve niteliği üzerinde duruluyorsa, eğitimin niceliğine ilişkin sorunları, altyapı, fiziki sorunları geride bırakmışsak, bu, öncelikle Sayın Başbakanımızın ve hükümetimizin eğitime verdiği önemin bir sonucudur. Toplumun en yüksek memnuniyet gösterdiği alanlardan birisi eğitimdir. Bugün bunları sadece ben söylemiyorum sonuçlar da söylüyor. Siz sadece havanda su dövüyorsunuz, popülizm yapıyorsunuz. Toplumu gerçeklerden uzak uyutmaya çalışıyorsunuz. Biz sadece gerçekleri söylüyoruz.''

Muharrem İnce'nin oturduğu yerden bir anketten bahseden sözleri üzerine Çubukçu, ''O sizin yandaş sendikanın yaptığı anketin sonuçları. Ben öğretmenler arasında gördüğüm saygıyı, sevgiyi daha çok önemsiyorum'' diye konuştu.

-TARTIŞMA-

Çubukçu'nun konuşmasını bitirmesinin ardından, bütçelerin oylanmasına geçilmeden önce Genel Kurulda tartışmalar başladı.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Çubukçu'nun sorulara yanıt vermediğini belirterek, ''polemik yaptığını'' savundu.

Bu sırada Çubukçu ile CHP Gaziantep Milletvekili Yaşar Ağyüz arasında oturdukları yerden tartışma yaşandı.

MHP Gaziantep Milletvekili Hasan Özdemir de Çubukçu'nun sorduğu sorulara yanıt vermediğini ileri sürdü.

AK Parti Grup Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, CHP'lilere tepki gösterdi ve Çubukçu'nun yanına, komisyon sırasına gitti. Bu sıra da İnce ile Çubukçu ve Bahçekapılı arasında tartışma yaşandı.

MHP ve CHP'li bazı milletvekilleri de Çubukçu'nun sorulara yanıt vermediğini savundular.

Tartışmaların sona ermemesi üzerine TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, birleşime ara verdi.

Verilen arada AK Parti'li grup başkanvekilleri ve bazı milletvekilleri, Çubukçu'nun yanına gitti.


CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, Milli Eğitim Bakanı (MEB) Nimet Çubukçu'ya yönelik, ?(Bu andı ben bile yazarım) dediniz. Bu size bol gelir. Siz gidin derslik yapın, büyük işlere 'devrim yapacağım' diye karışmayın? sözlerini sarfetti.

TBMM Genel Kurulunda, Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK ve ÖSYM ile 94 devlet üniversitesinin 2011 yılı bütçeleri görüşülüyor.

Bütçeler üzerinde görüşlerini açıklayan BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, öğrenciye verilen eğitim kalitesi, eğitim ortamı, okulların koşulları, eğitim emekçilerinin durumları değerlendirildiğinde Türkiye'nin, ''kendisini yarış

içinde hissettiği diğer ülkelerin çoğuna göre en geri sıralarda olduğunu'' savundu.

AK Parti'nin ''hiç bir eğitim sorununu çözemediğini'' öne süren Üçer, sınıfların fiziki koşullarının kötü olduğunu ifade etti. Üçer, ''Bu bütçe öğretmenlerin özlük, ekonomik sorunlarını çözmüyor'' diye konuştu.

Hükümetin ''bütün ekonomik vaatlerinde sınıfta kaldığını'' ileri süren Üçer, ülke ekonomisini, bütün öğrencilere karşılıksız burs verebilecek durumdayken, hiçbir zaman böyle bir adımın atılmadığını söyledi.

Üçer, birçok öğrencinin ekonomik nedenlerle okula gitmeme kararı aldığını ifade ederek, ''Asimilasyon merkezleri olan YİBO'lar kapatılmalıdır'' diye konuştu.

''Anadil bütünleştirir, bölmez'' diyen Üçer, ''Anadilde, 'ne mutlu Türküm' diyen çocuklar değil, (Kürtçe olarak) 'dilimizi istiyoruz' diyen çocuklar eğitimde verimli olur'' dedi. Üçer, konuşmasının ardından AA muhabirinin sorusu

üzerine, Kürtçe ifadelerin ''dilimizi istiyoruz'' anlamına geldiğini söyledi.

BDP Bitlis Milletvekili Nezir Karabaş, okul onarımlarının eğitim-öğretim döneminde değil yazın yapılması gerektiğini söyledi.

Karabaş, ''Onarımı yapılacak okullar yıl içinde tespit edilmeli ve tatille birlikte çalışmalar başlamalı'' dedi.

BDP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, ''Maraş Olayları''nın yıldönümünde anma etkinlikleri için Kahramanmaraş'a gittiğini belirterek ''Bu katliamı davulla zurnayla sahiplenenler vardı. 111 insanın katliyle kana doymamış olacaklar ki yine işbaşındaydılar'' diye konuştu.

AK Parti'nin ''YÖK'ü kaldıracağını'' söylediğini ancak bu yönde adım atmadığını belirten Halis, ''Üniversitelerimizin durumu vahim. Eğer vahim olmasaydı bizi yönetenlerin çocukları yurt dışında okumazdı'' dedi.

MHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Duran Bulut, hükümetin ''komşularla sıfır sorun politikasını'' eleştirerek, ''Sıfır sorun nasıl olur? Ya teslim ya da sahip olursanız sorun biter'' dedi.

Bulut, bazı dış politika gelişmelerinden örnekler vererek, ''Anayasa üzerine yemin eden kişiler ve kurumlar bu sadakate uymuyor'' diye konuştu.

Ülkede Türk dilinin, bayrağın renklerinin, İstiklal Marşı'nın tartışıldığını ifade eden Bulut, ''Bunun partiyle işi kalmadı, partilerüstü anlayışla buna sahip çıkmalıyız'' dedi.

Türkçenin 120 bin kelimesi olduğunu ancak 3 bin 700 kelimeye mahkum edildiğini kaydeden Bulut, resmi dilin tartışıldığı başka bir ülke olmadığını söyledi.

MHP Muğla Milletvekili Metin Ergun, YÖK'ün ''en büyük vesayet kurumu halini aldığını'' savundu. Bundan başta şikayet eden hükümetin, sadece kurumun başkanını değiştirdiğini ve reorganizasyonuyla ilgili hiç bir adım atılmadığını ifade eden Ergun, ''Mevcut haliyle YÖK, üniversitelerin tüzel kimliğini kısıtlayan bir kurumdur, böylece özerklik de mümkün olmamaktadır.

KPSS'nin üniversite öğretimi yok etmeye başladığını savunan Ergun, ''Üniversite birinci sınıftan itibaren öğrenciler KPSS dershanelerine gitmeye başlamıştır'' dedi.

MHP Mersin Milletvekili Arif Akkuş, ÖSYM'nin büyük iş yükü altındaki olduğunu, bu kuruma gereği gibi itina gösterilmediğini ileri sürdü.

MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık, AK Parti döneminde üniversitelere ayrılan ödeneklerin oldukça yetersiz kaldığını ve reel olarak artırılamadığını savundu.

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, Milli Eğitim Bakanı (MEB) Nimet Çubukçu'ya yönelik, ''(Bu andı ben bile yazarım) dediniz. Bu size bol gelir. Siz gidin derslik yapın, büyük işlere 'devrim yapacağım' diye karışmayın'' sözlerini sarfetti.

TBMM Genel Kurulunda, MEB, YÖK, ÖSYM ve 94 üniversitenin 2011 yılı bütçeleri görüşülüyor.

CHP Grubu adına konuşan İstanbul Milletvekili Nur Serter, YÖK'ün AK Parti iktidarında başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere bakanlar tarafından eleştirildiğini belirterek, ''Ama ne zaman YÖK, AKP iktidarı ile uyumlu hale gelmiş, yani siyaseten kuşatılmış, işte o zamandan beri Başbakan'ın ya da AKP'li birinin ağzından YÖK'e yönelik tek bir eleştiri duyulmadı'' dedi.

Serter, ''YÖK, yükseköğretimin tarihine, Cumhurbaşkanı ve AKP zihniyetinin uzantısı üyelerle yapılandırılan bir kurum olarak geçecektir. Artık YÖK, AKP için dikensiz gül bahçesine dönüşmüştür ve bu dikensiz gül bahçesinden, Sayın Gül, yeni rektörleri derleyerek, alınan oy sayısına bakılmadan demokrasi söylemini sürdürmeyi her nasılsa devam ettirebilmektedir'' diye konuştu.

Katsayı konusu tartışılmaya başlandığı zaman, ''Bunun meslek liselerinin önünü açmayacağını, sadece imam-hatip liselerinin önünü açacağını'' söylediklerini belirten Serter, şöyle konuştu:

''2009'da meslek lisesi mezunlarının lisans programına giriş oranı yüzde 6,2 iken, bu oran katsayı değiştikten sonra 2010'da yüzde 5,7'e düştü. Teknik liselerde de oran yüzde 12,5'ten 9,7'ye geriledi. Bu oran endüstri meslek ve kız meslek liselerinde de düşmüştür. İmam-hatip liselerinde ise yüzde 17'den 21'e yükselmiştir. Bu da katsayı uygulamasının nasıl AKP'ye arka bahçe yetiştirmek için kullanıldığını göstermektedir.''

AK Parti milletvekilleri, Serter'e laf atarak tepki gösterirken, bir milletvekili, ''İkna odaları aç sen'' dedi.

CHP Zonguldak Milletvekili Ali Koçal, kürsüye geldiğinde, karşılıklı laf atmaların devam etmesi üzerine, ''Öyle anlaşılıyor ki muhalefete dayanamıyorsunuz. Oradan laf atmanın bir anlamı yok, gelin burada konuşun ayıp,

ayıp'' dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da yerinden konuşan CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici'yi göstererek, ''Lan diye hitap ediyor'' derken, Ekici, ''Öyle bir kelime yok'' karşılığını verdi.

TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu da milletvekillerini, konuşmalarına dikkat etmeleri konusunda uyardı.

Koçal, eğitim kurumlarının tamamen tarikat ve cemaatlerin kontrolüne geçtiğini ileri sürdü. KPSS sorularının 350 kişiye verildiği söylenmesine rağmen, bu soruların 5 bin kişiye gönderildiğini iddia eden Koçal, ''Bu, büyük bir skandaldır. Sorular bu kadar kişiye ulaştığını göre, bu sıradan bir olay değildir, örgütlü bir olaydır'' diye konuştu.

Ali Koçal, bu olayda tutuklanan ''reis'' adlı birisinin, ''Soruları cemaatten ve cemaate yakın kişilerden aldım'' dediğini öne sürerek, ''Bu işin arkasında tarikat, cemaat gücü mü var? Yoksa bu operasyon, ÖSYM'nin ele

geçirilmesi için mi düzenlendi?'' diye sordu.

Koçal, ''Şimdi ÖSYM ile ilgili yeni bir değişiklik yapılıyor. Özcan skandalları yerleştirme merkezi olacak herhalde'' diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Necla Arat ise üniversitelere rektör atamasında ''türban bildirisine'' imza atıp atmadıklarının dikkate alındığını iddia etti.

Arat, ''Parasız eğitim isteyen öğrencilerin karanlık amaçları yok. Onlar 'çocuklara 25-30 gönder' diyebilen bir babaları ve bu emri hemen yerine getiren Remzi Amcaları olmadığı için, dertlerini yumurta eylemleri ile anlatmaya

çalışıyorlar'' dedi.

CHP Grup Başkanvekili İnce de MEB bütçesinden 2002'de yatırıma yüzde 17,2 pay ayrılırken, şimdi yüzde 5,8 pay ayrıldığını söyledi.

Genel bütçeden Milli Eğitim yatırımlarına ayrılan payın da yüzde 140 azaldığını savunan İnce, ilköğretim çağındaki çocukların yüzde 1,9'unun eğitimden yoksun olduğunu iddia etti.

İnce, Bakan Çubukçu'nun, bütün liselerin Anadolu lisesi yapılacağını söylediğini ifade ederek, ''Yakında mega liseler, ultra liseler görürsek hiç şaşırmayalım'' diye konuştu.

MEB Müsteşar Yardımcısı'nın, ''görevi kötüye kullanma'' suçundan sabıkasının olduğunu ileri süren İnce, şunları söyledi:

''Sayın Bakan, sürekli andımızla uğraşıyorsunuz. 'Bu andı ben bile yazarım' dediniz. Bu size bol gelir. Ben sizin adınıza yazdım: 'Doğruyum, çalışkanım, yasağım, haksızlıkları paklamak, haklıyı paylamak, milletimi bölmek, parçalamak; ülküm yükselmek, geriye gitmektir. Varlığım Recep Tayyip Erdoğan'ın varlığına armağan olsun'. Andımızla, İstiklal Marşı ile uğraşmayın, bunlar size 10 numara büyük gelir. Siz gidin derslik yapın, ikili eğitimi bitirin, büyük işlere 'devrim yapacağım' diye karışmayın.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber