Emekli öğretmen, yol kesip okuma-yazma öğretiyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Aralık 2010 11:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İzmir'de Güzelbahçe Halk Eğitim Merkezi'nde görevli emekli öğretmen Nuran Vural, sokakta, zeytin bahçesinde, pazarda, kıraathanede gördüğü vatandaşlara okur yazarlık durumlarını soruyor. Okuma yazma bilmeyenleri ikna edip, Usta Öğreticilik yaptığı okuma yazma kursuna götürüyor.

İzmir'de Güzelbahçe Halk Eğitim Merkezi'nde görevli emekli öğretmen Nuran Vural, sokakta, zeytin bahçesinde, pazarda, kıraathanede gördüğü vatandaşlara okur yazarlık durumlarını soruyor. Okuma yazma bilmeyenleri ikna edip, Usta Öğreticilik yaptığı okuma yazma kursuna götürüyor.

Vural, eğitim işine gönül verdiğini, okuma yazma bilmeyenlere "ışık" tutmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Emekli olduktan sonra meme kanserine yakalandığını, tedavisinin 5 yıl sürdüğünü anlatan Vural, şöyle devam etti: "Ameliyat ve kemoterapiden sonra toparlandım. Bana ikinci bir şans verildiğine inanıyorum. Bu şansı insanlar için faydalı şeyler yaparak değerlendirmeye karar verdim. Bir gün hastanede sıra beklerken, bir hasta, hemşireye sırasını sordu. Hemşire, bağırarak 'Kör müsün, yazıyor tabelada' diye cevap verdi. Kadın başını öne eğince okuma yazma bilmediğini anladım. Sonra okuma yazma öğretmeye karar verdim, cahilliğe savaş açtım. 3 yıl önce Halk Eğitimi Merkezi'ne Usta Öğretici olarak başvurdum ve bu işe başladım."

Vural, okuma yazma bilmeyenlerin tespiti için alan çalışmaları yaptığını sokakta, zeytin bahçesinde, kıraathanede gördüğü vatandaşları kursa kazandırdığını kaydetti. Bu sayede ilçede kadın-erkek, genç-yaşlı herkes çe tanındığını ifade eden Vural, şöyle dedi: "Mesela yürürken, zeytin toplayanları görüyorum, yanlarına gidip (Ürün bu sene nasıl?) diye sohbete başlıyorum. Kendimi tanıtıp, okur yazarlıklarını soruyorum, bilmeyenleri ellerinden tutup kursa kaydediyorum. Pazarda patates satan esnafı patates kasası üzerinde sınav yaptığım da oldu. İlk senemde 67 kursiyer kazandırdım, 3 yılda 100 olmuştur sayı.

Özellikle kadınların okuma yazma kursuna kazandırılmasında zorlanı yoruz. Eşleri izin vermiyor, yaşlılar 'Bu saatten sonra ben öğrenemem' diyor. Eşlerinden gizli gizli gelenler var. Bir keresinde alan çalışmasında bir bakkala girdim. Bakkal sahibini ikna etmek isterken, eşinin de okuma yazma bilmediğini öğrendim. Ama bakkal, eşini kursa göndermek istemedi. 1 yıl ikna etmeye uğraştım. Güvenini sağlamak için ondan alışveriş yapmaya başladım. 2 yıl büyük marketler yerine ondan alışveriş yaptım. Güvenini kazandım, eşini kursa göndermesi için ikna ettim."

Vural, kontrol için gittiği doktorların tıbbi tedavinin tamamlandığını, moralini yüksek tutması gerektiğini söylediğini kaydederek, şöyle devam etti: "(Kanseri yendin) dedi doktorlarım. Bunda, bu işin etkisi çok. Burası moralimi düzeltiyor. Kanseri, insanlara okuma öğreterek yendim. Doktorlar, hastalığın tedavisinde moralin önemini anlatmak için diğer hastalara beni örnek gösteriyorlarmış. Eğitim vermeyi, öğretmeyi seviyorum."

Güzelbahçe Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Mehmet Ali Noyan da, "Vural'ın özverili çalışmalarının hem okur yazar bilmeyenlere, hem de kendi sağlığına iyi geldiğini" söyledi.

Okuma yazma öğrenenlere altın gibi çeşitli hediyeler verdiklerini vurgulayan Noyan, "Ne kadar altın vereceğiz deseniz de bazı vatandaşları ikna edemiyorsunuz. Onların evine giden öğretmenimiz, altınla kazanılamayan güvenlerini çaylarını içerek kazanıyor, onları ikna ediyor" dedi.

Kursta okuma yazma öğrenenlerden 54 yaşındaki Makbule Güneş, Vural sayesinde okuma yazma öğrendiğini anlatarak, "15 yaşında evlendim, eşim askere gitti hemen. Okuma yazma bilmediğimden mektuplarımı kardeşime yazdırır, gelenleri ona okuturdum. Bir keresinde okuma bilmediğim için yanlış otobüse binmiş, Konak'a gideyim derken, Bornova'ya gitmiştim. Çok ağlamıştım bu duruma. Şimdi Nuran öğretmen sayesinde öğrendim, mutluyum" diye konuştu.

63 yaşındaki Fahriye Güneş de Nuran Vural ile eczanede ilaç alırken karşılaştıklarını aktararak, "Kursu, okuma yazmanın önemini anlattı. Sonra evime geldi, durumu ailemle paylaştı. Onun sayesinde başladım kursa" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber