Para piyasalarında yılın özeti: Altın güldürdü, dolar üzdü

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Aralık 2010 16:26, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Küresel krizin artçı dalgalarının Avrupa kıtasını salladığı 2010 yılı para piyasaları bakımından oldukça hareketli geçti. Uluslararası konjonktür ve yaşanan dalgalanmalar, hep güvenli bir liman olarak görülen altının, bu payeyi hak ettiğini bir kez daha ortaya koydu. Altın, yıl başından bu yana yüzde 34 prim yaptı. Dönem dönem ciddi satış baskılarına maruz kalan borsa, buna rağmen yılı yüzde 27 artıda bitirmeyi başardı. Benzer şekilde zaman zaman ateşi bir hayli yükselen dolar ise sene sonunda neredeyse yıl başındaki değerindeydi.

Geride bıraktığımız yıl boyunca döviz ve borsalarda yaşanan gelişmeler altını bir kez daha parlattı. Yunanistan'ın yaşadığı kriz ile başlayan Avrupa'nın ortak kullandığı para birimi Euro'nun akibeti ile ilgili tartışmalar, ABD Doları'nın reytingini artırsa da yatırımcısına olumlu yansımadı. Türk Lirası ile dolar arasındaki seyir, ihracatçıyı da mutlu etmedi. Yıla 1,49 lira seviyesinde başlayan dolar, haziranda 1,61 liraya kadar tırmandı ancak, sene sonunda 1,54 liradan işlem gürdü.

Borsa ise hep yurtdışı gelişmelerin gölgesinde hareket etse de makroekonomik veriler ve krizde gösterilen olumlu mali performansın etkisiyle yabancıların gözdesi olmayı sürdürdü. 2010'a; 52825 puan seviyesinde başlayan İMKB, kasım başında 71611'i gördü. Sonrasında biraz yalpaladı ancak yıl sonundaki 66900 (saat 16.00 itibarıyla) seviyelerindeki puanı ile kendisine güvenenlerin yüzde 27 kazançlı çıkmalarını sağladı.

Para ve altın piyasası uzmanları, son 10 senede ons fiyatı 5 kat yükselen altınla ilgili, "2011'de ne olacak?" sorusuna "Kim bilebilir ki!" cevabını veriyor. Sarı metalin fiyatının oldukça şiştiğini ve bir 'düzeltme' hareketine maruz kalacağını düşünenler ağırlıkta. Ancak; doğum, düğün gibi özel günlerin vazgeçilmezi olması, bu konuda biraz daha temkinli yorum yapmalarına yol açıyor. Altının uzun vadeli bir yatırım aracı olduğuna dikkat çeken Kapalıçarşı'nın önde gelen isimlerinden Mehmet Ali Yıldırımtürk'ün 2011 tahmini şöyle:

"Ağustos ayından bu yana yükseliş trendinde olan ve bir düzeltme hareketi yaşamadığımız altın için ocak-şubat-mart aylarında düzeltme hareketi beklenebilir. Ama bugüne kadar altının yükselişinde özellikle Euro Bölgesi'ndeki tedirginlikler etkili oldu. Avrupa Merkez Bankası'nın geç karar almasından ötürü o bölgede ülke bazında kimi olumsuzluklar altını destekledi. Avrupalı pek fazla altın almaya alışık değil. Ancak oluşturulan bu fonlara doğru kaymalar oldu. Tabii ABD dolarının zikzak çizmesi, güvenilirliğinin sorgulanması, likidite artışına dair ABD Merkez Bankası'nın aldığı kararlar altını destekledi. Şimdi bu yükselen trendin ardından bir düzeltme hareketi gelmesi gerekir. Likidite daralmasına yönelik sinyaller gelirse bu biraz daha hızlanır. Olmazsa biraz daha sınırlı düzeltme olacaktır. Önümüzdeki yıl altın fiyatlarının seyrinde büyük yatırım fonları ve piyasa oyuncuları belirleyici olacaktır. Ülkelerin altın talebi, tüketimi düşük, bizde de öyle. Ama fiyatı bunlar belirlemiyor. Altını uzun vadeli düşünmek gerek. Doğru zamanda almak kar getirecek. 3-5 sene sonra kar getirebilir. Almak için düştüğü zamanları denk getirmek şartıyla tabi ki."

"ALTIN YATIRIM ARACI OLMAKTAN ÇIKTI"

Tera Menkul Değerler'den Ersagun Şimşek de altın fiyatında bir düzeltme hareketi bekliyor. Geldiği nokta itibarıyla altının 'yatırım aracı olmaktan çıktığını' öne süren Şimşek, "Piyasa uzmanlarının büyük bir kısmı altının yılsonuna kadar ons başı 1300 doları bulacağını tahmin ediyor. 2011 yılında da rallinin devam edeceğini bekleyenler çoğunlukta. Ama altın konusunda kimsenin yorumuna itibar edilmemesini tavsiye ediyorum. Bu konuda 10 kere yanılan 1 kere daha yanılsam ne olur diye düşünüyor. Lakin ?altın' bir yatırım aracı olarak artık ?altın kadar iyi' değil. Kimsenin nereyi gittiğini bilmediği gibi ne zaman döneceğini de bilmediği bir yolda ilerliyor. Tavsiyem; altını yatırım aracı olarak kullanmaktan vazgeçin. Ama hediye olarak altını kullanımı hiç bir zaman sona ermez." değerlendirmesinde bulunuyor.

İnfo Menkul Değerler'den Selim Işıklar ise her daim 'güvenli liman' olarak görülen altının; dolar ve euro karşısında güçlü konumu korumasını bekliyor. Fiyatının yüksek olmasıyla birlikte, dolar ve eurodaki gelişmelerin bu algıyı desteklediğine işaret ediyor. Bununla birlikte Avrupa'daki sıkıntıların devam edip etmeyeceği ve piyasaların bu konudaki algısının da yakından takip edilmesi gerektiğini vurguluyor.

SARI METAL, 2010'DA GÖZ KAMAŞTIRDI

31 Aralık 2010 31 Aralık 2011 Değişim (Yüzde)

İMKB 100 52825 66934 27

Altın (gr) 52,52 70,45 34

Dolar 1,497 1,54 3,2

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber