Bakaya suçlarına, hapis yerine para cezası gündemde

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Ocak 2011 11:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sapanca'da hakim ve savcılarla toplanan HSYK 1. Daire Başkanı Okur, istinaf mahkemelerinin altyapı tamamlanmadan kurulmasının bu mahkemelerin ölü doğmasına neden olacağını belirterek ilk aşamada iş yükünü hafifletecek 4 adım önerdi

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 1. Daire Başkanı İbrahim Okur, yargıya intikal eden işleri azaltıp, bir kısmının yargı dışı yollarla halledilmesi gerektiğini belirterek, ?Öncelikle yargıya nefes aldırdıktan sonra istinaf mahkemelerini kuralım. Eğer bu aşamada hiçbir tedbir almadan istinaf mahkemelerini kurarsak hem ilk derece mahkemelerinde ciddi manada sıkıntı olacak, hem de istinaf mahkemelerinin ölü doğma ihtimali var? dedi.

6 MİLYON?DAVA?VAR

HSYK ile Türkiye Adalet Akademisi işbirliğiyle 16 bölgede düzenlenen ?Yargıda Durum Analizi' toplantılarının Sakarya ayağının son gününde yapılan toplantı öncesinde konuyan Okur, ?ortalama yargılama sürelerine baktığımızda ilk derece mahkemeleriyle Yargıtay arasında neredeyse iki kat oranında farklılık var. Gerçekten de çok ağır bir iş yükü var. İstinaf mahkemeleri hayata geçirilemedi. Zira ilk derece mahkemelerinde iş yükü azımsanamayacak kadar çok. Yaklaşık 6 milyon dava dosyası bakılıyor. 6 bin hakim, 6 milyon dosyaya akıyor. 6 milyon hazırlık evrakına 4 bin savcı bakıyor.? ifadelerini kullandı.

Okur, yargının iş yükünü azaltabilecek ilk adımda da büyük değişiklikler yapmadan davaların mahkemeye gelmeden çözülmesini sağlayabilecek bazı adımları şöyle sıraladı:

? CİHAN SAKARYA

1- Ara buluculuk olabilir. Uzlaşma müessesesinin etkinleştirilmesi olabilir. Mesela veraset ilamını sulh hukuk mahkemeleri veriyor. Bu bir belgedir. Nüfus müdürlükleri ve noterler verebilir. İtirazı olan mahkemeye getirebilir.

2- Askerlik ile ilgili olarak bakaya suçlarına sulh ceza mahkemeleri bakıyor. Küçük ilçelerde bile bu konuyla ilgili 500-600 dosya geliyor bakaya suçlarından. Yargılamayı gerektiren bir suç mudur değil midir. İdari para cezasıyla halledilemez mi?

3- Asliye ceza ve Asliye sulh hakimliği ayrımının kaldırılması işlemleri hızlandırabilir. Asliye ceza mahkemelerinde savcıların bulunma zorunluluğunun olmaması bin 200 savcıyı doğrudan soruşturmalara yönlendirme imkanını sağlar.

4- Karakolda uzlaşma hukuk içinde uygulanan bir sistem. Ancak karakolda sonuçlandırılacak uzlaşmalarda hakim veya savcının gelmesi zorunluluğu kaldırılarak avukatlar aracılığıyla yapılabilinir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber