Resim, müzik, beden eğitimi dersleri kaldırılacak

Haber Giriş : 26 Mart 2005 13:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitimde yeni düzen

İlköğretim 6,7 ve 8'in-ci sınıf ders müfredatını yenileme çalışmalarını sürdüren Milli Eğitim Bakanlığı, bu sınıflardaki resim-iş, müzik ve beden eğitimi derslerini kaldırmayı planlıyor.

Bakanlık, biyografi, girişimcilik, felsefe, tanm-hayvancılık uygulamaları gibi dersleri ise eğitim müfredatına ekliyor. Yeni eğitim müfredatıyla birlikte öğrenciler, "sanat etkinlikleri'' dersi adı altında drama, tiyatro, resim eğitimi; "spor etkinlikleri'' çerçevesinde de güreş, futbol ve satranç eğitimi alacaklar.

Cumhuriyet, Milli Eğitim Bakan-lığı'nın üzerinde çalışmalarını sürdürdüğü 6,7 ve 8. sınıf müfredatına ilişkin taslak çalışmayı açıklıyor. Önümüzdeki günlerde tamamlanmasının ardından pilot okullarda uygulamaya sokulması beklenen yeni eğitim müfredatına göre, şu anda 5'er saat olan Türkçe dersleri 4 saate indirilecek. Matematik, din kültürü ve ahlak bilgisi, yabancı dil, sosyal bilgiler derslerinin saatleri değişmezken fen ve teknoloji dersinin saati 3'ten 4'e yükseltiliyor. 7 ve 8'inci sınıflarda 1 'er saat verilen vatandaşlık ve insan haklan eğitimi dersi kaldırılırken, 8'inci sınıf müfredatında yer alan inkılap tarihi ve Atatürkçülük dersi de
2 saatten 3 saate çıkarılıyor.

SANAT ETKİNLİKLERİ

İş eğitimi dersi 2 saatten 3 saate çıkarken, 6 ve 8'inci sınıflarda l'er saat okutulan trafik ve ilkyardım eğitimi dersi de 7'nci sınıf da dahil edilerek 2 saate yükseltiliyor. Bakanlık okullarda l'er saat verilen resim-iş ve müzik dersleri ile 2 saat olan beden eğitimi dersini kaldırmayı planlıyor. Bakanlık bu derslerin yerine "sanat etkinlikleri'' ve "spor etkinlikleri'' adlarıyla yeni dersler getiriyor. Buna göre, öğrenciler, sanat etkinlikleri dersinde drama, tiyatro, halk oyunları, enstrüman, resim, fotoğrafçılık, heykel gibi dersleri alacaklar. Spor etkinlikleri dersinde ise güreş, futbol,-basketbol, satranç vb. eğitimleri verilecek.

Müfredatta yapılan önemli değişikliklerden birisi de öğrencilere bilgisayar ve felsefe dersleri verilmesi olacak. 6, 7 ve 8'inci sınıfların tümünde haftada 3'er saat bilgisayar, 2' şer saat de felsefe dersi okutulacak.
Eğitim müfredatına haftada l 'er saat olmak üzere biyografi ve girişimcilik dersleri eklenecek Öğrenciler ayrıca haftada ikişer saat halk kültürü/kültürel değerler, tanm/hayvancı-lık uygulamaları dersleri alacak. Bu dersler seçmeli olacak.

YENİ PROGRAM BİLFEN'DE TARTIŞILACAK

Özel Büfen Okulları'nca 2 Nisan 2005 tarihinde düzenlenecek sempozyumda, "Yeni ilköğretim Programı ve Teknoloji Kullanımı" konusu tartışılacak. Çamlıca'daki, Özel Büfen ilköğretim Okulu 2. Kademe Binası'nda yapılacak sempozyumda, MEB Talim Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ziya Selçuk, değişen ilköğretim programlarında gerçekleştirilen yenilikler ve yeni öğrenme alanları hakkında bilgiler verecek.
MEB Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Doç. Dr. Nizami Aktürk, Türkiye genelinde eğitim teknolojileri alanında kaydedilen gelişmeleri ve yenilikleri aktaracak. ODTÜ öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Soner Yıldırım, yeni programı öğretim teknolojisi açısından irdeleyecek.

Sempozyumda ayrıca, Talim Terbiye Kurulu Program Komisyonu üyelerince Türkçe, Sosyal Bilgiler, Hayat Bilgisi, Matematik, Fen ve Teknoloji derslerinde değişen programlar anlatılacak.

cumhuriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber