Bürokrasi ?fil' gibi

Haber Giriş : 27 Mart 2005 01:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sanayi ve Ticaret Bakanı olarak kendisinin bile Türkiye'deki ağır bürokrasiyi aşamadığını belirten Bakan Ali Coşkun, ?Zaman zaman uykularım kaçıyor. 40 yılımı verdiğim sanayiden gelen bir insan olarak arzu ettiğim şeyleri yapamıyorum? şeklinde konuştu.

Türkiye'de çok başlı yönetimin bürokrasiye sebep olduğunu söyleyen Coşkun, kendisine toplantılarda ?aslansın, kaplansın' dendiğini ancak durumun görüldüğü gibi olmadığını belirterek, ?Ben bile her şeyi halledemiyorum. Çünkü aslandan büyük filler var bu memlekette? dedi.

Türkiye'de çok başlı bir yönetimin bürokratik bir yapılanmayı da beraberinde getirdiğini söyleyen Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, ?Zaman zaman uykularım kaçıyor. Sanayi Bakanı ve sanayiden gelen bir insan olarak arzu ettiğim şeyleri yapamıyorum? dedi. Ankara Ticaret Odası'nda (ATO), Boya Sanayicileri Derneği'nin (BOSAD) sektör toplantısına katılarak bir konuşma yapan Bakan Ali Coşkun bir ülkede siyasi istikrar ve sosyal barış olmadan ekonomiyi büyütüp geliştirmenin mümkün olmadığını bildirdi. Siyasi parti olarak siyasi istikrarı sağlayan bir iktidar olarak tek başlarına hükümet olmayı yeğlemediklerini de belirten Coşkun, aldıkları her türlü kararda konunun tarafları ile birlikte hareket ettiklerini anlattı. Dünyanın hızla, çılgın bir rekabete doğru gittiğini belirten Ali Coşkun, bu gerçeğin kavranmaması halinde ayakta kalınamayacağını bildirdi. Sektörlerden kendilerine getirdikleri problemler hakkında çözüm tavsiyelerini de istediklerini belirten Ali Coşkun, ?Eğer getirdiğiniz çözüm önerileri makro dengeleri sarmıyorsa onları uygulamaya koyalım? dedi.

?Uykularım kaçıyor...?
Ekonomi Sorunları Değerlendirme Kurulu (ESDK) toplantılarında bugüne kadar bu yöntemle 48 sektör problemi çözdüklerini bildiren Coşkun, hükümet olarak bir rehavet içinde olmadıklarını imkanlar elverdiği ölçüde her türlü tedbirleri almak zorunda olduklarını ifade etti. Türk sanayisinde hammadde ve aramadde temininde sıkıntı bulunmadığına da değinen Bakan Coşkun, Türk sanayiinde enerji, vergi düzeninde çalışanların vergi payları ile SSK primlerine ilişkin sıkıntılar bulunduğunu anlattı. Coşkun, konuşmasının sonunda şunları söyledi: ?Zaman zaman uykularım kaçıyor. Sanayi ve Ticaret Bakanı olarak, 40 yılımı verdiğim sanayiden gelen bir insan olarak arzu ettiğim şeyleri yapamıyorum. Çünkü çok başlı bir yönetim, Türkiye'de bürokratik bir yapılanmayı beraberinde getiriyor. Onları aşmak mümkün değil.? ATO Başkanı Sinan Aygün'ün yaptığı konuşmada kendisine iltifatlarda bulunduğunu, dün de katıldığı bir başka toplantıda kendisine ?aslansın, kaplansın, abisin, babasın? dendiğini belirten Coşkun, bunun üzerine anlattığı bir fıkranın ardından ?benim her şeyi halledebileceğimi zannetmeyin. Çünkü aslandan büyük filler var bu memlekette. Ama zamanla sizin dediğiniz olacak. Biraz sabır, biraz metanet? dedi.

Tesis kurmaya 172 imza lazım
ATO Başkanı Sinan Aygün de yaptığı konuşmada, Türk özel sektörünün en büyük sıkıntısının bürokrasi olduğunu belirterek, kendilerinin de bürokrasiyi ve bürokratları aşamadığını anlattı. Türkiye'deki yatırımların önündeki engellere bakıldığında hâlâ imza sıkıntısının devam ettiğine işaret eden Sinan Aygün, Türkiye'de arsa alıp üzerine bir tesis kurana, yatırımı sonuçlandırana kadar 172 imza gerektiğini anlattı. Türkiye'de iş yeri kurmak için birçok bürokrasi engelinden geçmek gerektiğini de belirten Aygün, bu sürecin 38 günü bulabildiğini, yani işletmecinin zamanının yüzde 20'sini bürokratik işlemlere ayırdığını kaydetti.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber