KİT'lerde soruşturmalar genişliyor

Haber Giriş : 28 Mart 2005 00:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meclis KİT Komisyonu, yaptığı incelemeler sonucunda 9 kurum için inceleme ve soruşturma kararı alarak, bağlı bulundukları bakanlıklara gönderdi.

TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu, çeşitli KİT'lerle ilgili olarak 9 tane tavsiye, 9 tane de inceleme ve soruşturma kararı alarak, bunları ilgili bakanlıklara gönderdi. KİT Komisyonu Türkiye İş Kurumu (İş-Kur), GAP İdaresi, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ), Türkiye Kalkınma Bankası, Türkiye Şeker Fabrikaları, İller Bankası, Türk Patent Enstitüsü (TPE) ve Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ile ilgili olarak inceleme ve gerekiyorsa soruşturma kararı aldı.

İller Bankası ilansız ihale yaptı
- KİT Komisyonu, 8 Aralık 2004 tarihinde İller Bankasının 2002 yılına ait hesap ve işlemlerinin görüşmelerinde, ihaleler ile ilgili bazı saptamalarda bulundu. Komisyonun Başbakanlığa yazdığı yazıda, bankanın 2002'de yaptığı malzeme alım ihalesi öncesinde tahmini bedel tespiti yapılmadığı kaydedildi. Ayrıca, ihalelerin ilansız ve belli istekliler arasında kapalı teklif usulü almak suretiyle yapılmasının sürekli ve olağan metod haline getirildiği belirtildi.

Yazıda, belediye altyapı yatırımlarında, yeterli etüd ve fizibilite çalışmaları yapılmadan eksik proje ile ihaleye çıkıldığı, projelerin ekonomik ihtiyaca cevap verecek şekilde hazırlanmadığı, fazla ödeme yapıldığı gibi bilgiler de yer aldı. Komisyon, banka zararının oluşmasına neden olan sorumluların tespiti amacıyla bu konuların Başbakanlık Teftiş Kurulu'nca inclenmesi ve gerekiyorsa soruşturulmasını istedi.

Hasankeyf'e de soruşturma istemi
- Komisyon, Kırşehir Şeker Fabrikası İnşaat İhalesi ile ilgili olarak Başbakanlık makamı ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'na yazdığı yazıda, ihale işlemlerinin Başbakanlık Teftiş Kurulu ile Bakanlık Teftiş Kurulu müfettişlerinden oluşturulacak bir komisyonca soruşturulmasını istedi.

- Komisyon ayrıca TMO'nun 2002 yılı hesap ve işlemlerinin görüşmelerinde, 2002 yılında kaliteli buğday temin etmek amacıyla Almanya'dan ithal edilen buğdayı getiren gemide fusaryum hastalığı bulunduğunu tespit etti. Maliye Bakanlığı'na yazılan yazıda, fiktif depoya alınması gereken malın boşaltılmadığı belirtildi. Komisyon, bunun sonucunda kurumun 138 milyon 612 bin dolar zarara uğratıldığını ve konunun Bakanlık Teftiş Kurulu'nca incelenmesini ve soruşturulması kararı aldı.
- Komisyon, GAP İdaresi ile ilgili olarak Hasankeyf Projesi'nde 550 milyar liralık ödeneğin harcanmayan kısmı olan 530.5 milyar lirasının Batman İl Kültür Müdürlüğü tarafından Kazı Bilimsel Başkanı Prof. Dr. Oluş Arık hesabına aktarılması konusunda da Kültür ve Turizm Bakanlığı Teftiş Kurulu tarafından inceleme başlatılması kararı aldı.

Kalkınma Bankası BDDK'ya havale

- Komisyon, Atatürk Orman Çiftliği ile ilgili olarak kamunun mülkiyetinde bulunan arazilere moloz döküm işlemi yapılması ile İş-Kur'a Dünya Bankası (DB) tarafından sağlanan kredi ile Avrupa Eğitim Vakfı'nın sağladığı kredilerin amaca uygun olup olmadığı konularında ilgili Bakanlıkların Teftiş Kurullarınca inceleme başlatılmasını istedi.

- Komisyon, Türkiye Kalkınma Bankası'nın geçmiş yıllardan gelen ve tahsil edilemeyen takipteki firma kredi borçlarının Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Bankalar Yeminli Murakıpları tarafından incelenmesi ve soruşturulmasını istedi.

- KİT Komisyonu ayrıca Türk Patent Enstitüsü'nün (TPE) yeni binasının inşaatı ile ilgili olarak Başbakanlık Teftiş Kurulu tarafından inceleme ve gerekiyorsa soruşturma başlatılmasını istedi.

Tavsiye kararları
KİT Komisyonu, Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü'ne (PTT) 2005 yılında açıktan atama yetkisi verilmesi, Eti Alüminyum A.Ş'nin biran önce özelleştirilmesi, Sümer Halıcılık A.Ş'nin Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na bağlı Halıcılık Enstitüsü'ne dönüştürülmesi yönünde tavsiye kararları aldı.

Çevre konusunda sağlanacak kredilerin İller Bankası tarafından kullandırılması tavsiyesinde de bulunan Komisyon, Karadeniz Bakır İşletmeleri A.Ş, İşsizlik sigortası fonu, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü için de tavsiye kararları aldı.

Referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber