Etik kültürünü yaymak için imamlara da görev verilecek

Haber Giriş : 28 Mart 2005 06:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu'nun hazırladığı etik kurallar önümüzdeki günlerde uygulamaya geçiyor. Ancak etik kavramların yeterince bilinmediğini tespit eden Kurul, bir yandan kuralları işletirken, diğer yandan hem kamu görevlileri arasında hem de toplumda etik kültürü oluşturmak için bir dizi çalışma başlatıyor. Başbakanlık Etik Kurulu, imamlara bu kapsamda görev vermeyi düşünüyor.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu ile görüşen Kurul Başkanı Mehmet Sağlam hutbelerde zaman zaman etik değerlere değinilmesi konusunda mutabakata vardı. Buna göre cami imamları ?etik' kavramıyla ilgili cemaati bilgilendirecek. İmamlar, etik olmanın ?ahlaki davranışa uygun hareket etmek' olduğunu ve İslam dininde hem ayet hem de hadislerde sık sık bu konuya yer verildiğini anlatacak. Etik kültürün yaygınlaştırılması için ayrıca televizyonlardan spotlar geçilmesi istenecek. Okullarda etik dersinin zorunlu olarak okutulması, yılın bir gününün ?Etik Günü' ilan edilmesi, il ve ilçelerde etik organizasyonlar yapılması da gündemde.

Etik Kurulu'nun etik kültürün empoze edilmesi çerçevesinde harekete geçirmek istediği diğer kuruluşlar ise okullar ve televizyonlar. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'le yapılacak görüşmenin ardından ?etik davranış' modelinin daha ilkokuldan itibaren insanlara öğretilmesi için nasıl bir yol izlenmesi gerektiğine karar verilecek. Müfredata konulmasının ötesinde etik konusunun ayrı bir zorunlu ders olarak okutulması da gündeme gelecek.

Etik kültürünün yaygınlaştırılması için en önemli araçlardan biri olan televizyon ve radyoların devreye sokulması da etik kurulunun planlaması arasında. RTÜK Başkanı Fatih Karaca ve TRT Genel Müdürü Şenol Demiröz'le önümüzdeki hafta bir araya gelinerek Etik Kavramının işlenmesi talep edilecek. Televizyonlarda yayınlanması istenen spot cümleler hazırlayan Etik Kurulu'nun düşündüğü cümlelerden birisi, ?Bugün yaptığın işlerden için rahat mı?? sorusu. Etik Kurulu bu tarz spotlarla vatandaşın gündemine etik kelimesini yerleştirmek istiyor.

Kamu Etik Kurulu ayrıca İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'dan da destek bekliyor. Valilere gönderilecek yazılarla illerde ve ilçelerde etik kavramı ile ilgili panel, konferans ve çeşitli organizasyonlara öncülük yapılması oldukça önemli bulunuyor. Düşünülen en önemli adımlardan birisi de yılın bir gününün ?etik günü' olarak ilan edilmesi. Etik gününün kesinleşmesi halinde Türkiye'de çok sık kutladığımız belirli gün ve haftalara bir yenisi daha eklenmiş olacak.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber