YÖK'ten, Sinanoğlu'na ambargo

Haber Giriş : 28 Mart 2005 10:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin yetiştirdiği önemli bilimadamlarından olan Prof. Oktay Sinanoğlu'na YÖK ayıbı. Prof. Sinanoğlu, kendine yapılan YÖK ayıbını Haber7'ye anlattı.

Eski bir YÖK Başkanının, "Prof. Oktay Sinanoğlu'nu 'üniversitelere almayın' talimatı verdiği" dile getirildi. Oktay Sinanoğlu, bu nedenle Anadolu Üniversitesi Rektörünün kendisini üniversiteye almadığını ifade etti. Sinanoğlu konferansı sağlık sorunları nedeniyle iptal ettiğini söylerken, Bir üniversitenin kendisine karşı tavır koymasından duyduğu rahatsızlığı da dile getirdi.

Bugün saat 19.14 itibariyle AA'dan abonelere geçen haberde şu ifadeler yer aldı:

Eskişehir Türk Ocağı'nda düzenlenen ''Dil ve Yeniden Küreselleşme'' konferansı, konuşmacı, Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu'nun rahatsızlığı nedeniyle iptal edildi.

Eskişehir Türk Ocağı Başkanı Prof. Dr. Nedim Ünal, Yunusemre Kültür Merkezi'nde toplanan gruba, Prof. Dr. Sinanoğlu'nun sağlık sorunları nedeniyle konferansın iptal edildiğini duyurdu. Ünal, Prof. Dr. Sinanoğlu'nun konferansı vermek üzere Eskişehir'e geldiğini ancak, rahatsızlığı nedeniyle tekrar İstanbul'a dönmek için garda beklediğini ifade etti.

Bunun üzerine salonda bulunan bir grup, gara giderek Prof. Dr. Sinanoğlu ile bir süre görüştü. Prof. Dr. Sinanoğlu, burada yaptığı açıklamada, öğrencilerle de görüşmek istediğini ancak, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Engin Ataç'ın üniversiteye girmesine izin vermediğini kaydetti.

Konferansı rahatsızlığı nedeniyle veremediğini ifade eden Prof. Dr. Sinanoğlu, ''Birkaç kişiye kızıp konferansı iptal etmem. Eski YÖK Başkanı beni üniversitelere almamaları için rektörlere talimat vermiş. Benim bütün derdim, Atatürk'ün istediği milli eğitim olsun. Bunlar milletin boş kafalı kalmasını, tarihini, kimliğini ve dilini unutmasını istiyor'' dedi.

Prof. Dr. Sinanoğlu daha sonra Başkent Ekspresi ile İstanbul'a hareket etti.

SİNANOĞLU'NUN VEB SİTESİNDE İLGİNÇ AÇIKLAMA

AA kaynaklı bu haber ajanstan servis yapıldıktan bir süre sonra da www.oktaysinanoğlu.kimdir.com sitesinde aşağıda yer alan ve kafa karıştıran ifadeler yer aldı:

"Oktay Sinanoglu'nun Eskişehir konferansları bazı nedenlerden dolayı yapılamamıştır. Bu nedenlerin en önemlisi Oktay Hocanın Sağlık sorunlarından kaynaklanmaktadır. Bronşit dolayısıyla yüksek ateş ve bitkinlik durumu ortaya çıkmıştır. Bunların yanındaki diğer sebepler yanlış yapılan baz işlere kendisinin koyduğu bir tepkidir. Türk Halkının doğru olanları dinlemek yerine yanlış işlere daha fazla tepki göstermesinin zamanının gelindiği, konuşmalarında ısrarla belirtmiştir. Bize düşen ise herşeyin başının sağlık olduğunu hatırlamak ve Hocamıza destek olmaya devam etmektir."

Prof. Sinanoğlu'nu tanıtmak için öğrencilerince açılan sitede üstü kapalı olarak bir rahatsızlık olduğu dile getiriliyordu. AA kaynaklı haberde ise bu rahatsızlığın YÖK'ün talimatından ve üniversite rektörünün tavrından olduğu işaret ediliyordu ama bir karışıklık vardı.

Üniversitelerin dışında yer alan ve şehir merkezinde bulunan Yunus Emre Kültür Merkezi'nde yapılacak bir konferansın üniversiteyle ilgisi kafa karıştırıyordu.

Bunun üzerine haber7.com olarak çareyi Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu'nu aramakta bulduk. Prof. Sinanoğlu, hem sağlık sorunları nedeniyle rahatsız, hem de yol yorgunu olduğu için çok kısa bir açıklama yapmak zorunda kaldı. Sinanoğlu, sitemize yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Durumu ben size şöyle izah edeyim. Benim Eskişehir'de iki konferas vermem planlanmıştı. Bunlardan bir tanesi bugün Yunus Emre Kültür Merkezinde vermem gereken konferastı, diğeri ise yarın Osman Gazi Üniversitesinde vermem planlanan konferanstı. Bugünkü ve yarınki konferansları sağlık sorunlarım nedeniyle iptal etmek zorunda kaldım.

Ancak benim yarın Osmangazi Üniversitesi'nde vermem gereken konferansın aslında Anadolu Üniversite'sinde yapılması için öğrenci arkadaşlarımız girişimde bulunmuşlar. Ancak Anadolu Üniversitesi rektörü öğrenci arkadaşlarımıza salonu vermek istememiş, konferanslarıma çok sayıda dinleyici katılmasına rağmen küçük bir salonda yapılmasını uygun gördüğü de belirtiliyor. Gerçek nedeni bilemiyorum ama bir tavır olduğu kesin.

Aslında ben bu tavra şaşmadım. Çünkü biliyorsunuz, Eskişehir'de iki ayrı üniversite var, sanki iki ayrı devletin üniversitesi gibi birinde Türkçe, diğerinde yabancı dilde eğitim yapılıyor. Anadolu Üniversitesi, Yabancı dilde eğitim yapılan bir okul olduğu için doğaldır ki bizim tespitlerimizden rahatsız olacaktır. Öte yandan eski YÖK başkanına şirin görünmek, onunla bir şekilde ters düşmemek için de böyle bir tavır takınmış olabilir. Mesele bundan ibarettir.."

Haber7

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber