Anne adaylarına özel odada doğum müjdesi

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 12 Şubat 2011 13:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, hamilelerin sancı dönemini hastanelerin doğum salonları yerine özel odada geçirmeleri ve bebeklerini aynı yerde doğurabilmeleri için harekete geçti

Kadınların anneliğe ilk adım attıkları anı daha sorunsuz geçirmeleri için harekete geçen Sağlık Bakanlığı, düzenlemelere hastanelerdeki doğum salonlarından başladı. Bakanlığın Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürü Rıfat Köse, doğum yapacak kadınların artık doğum salonlarında değil, tek kişilik odada sancısını geçirip, aynı odada bebeklerini dünyaya getireceğini Köse, hastanelerin fiziki yapısının buna göre düzenleneceğini bildirdi.

?O ÖZEL ANI İSTEDİĞİMLE PAYLAŞIRIM'

Sezaryenin azaltılması yönünde bazı fiziki düzenlemeler yapacaklarını belirten Köse, bu kapsamda travayı (sancı dönemi), doğumu doğru yönetmeyi amaçladıklarını söyledi. Doğumun her anne için özel olduğunu ifade eden Köse ?Annelerin o anı, kiminle isterse onunla paylaşması gerektiği, kendi isteği dışında başkalarıyla bu anını paylaşmak zorunda kalmak istemediği düşüncesiyle hastanelerde mahremiyete saygı gösteren mekanlar oluşturmaya başladık? dedi.

MİMARİ PROJELER YENİLENECEK

Sağlık Bakanlığı'nın bundan sonra yapılan hastanelerinin ?doğum salonu', ?travay salonu' diye bir şey olmayacağını bildiren Köse ?Anne adayı gelecek, yanında refakatçisinin de kalabileceği tek kişilik odada kalacak. Doğum, doğum sonrası bakım da burada yapılacak. Anne bebeğini bu odadan alıp evine gidecek. Yeni konseptimiz budur. Yeni bütün hastanelerde mimari proje bu şekilde olacak? diye konuştu.

En büyük sıkıntı sezaryen

Anne sağlığında doğum öncesi bakımda da başarının arttığını vurgulayan Rıfat Köse ?Önceleri sezaryen umutsuz bir ameliyattı sonra, anne ve çocuğun hayatını kurtaracak riskli bir ameliyat haline geldi. Şimdi doktor ve annenin isteğini yerine getiren ameliyat oldu. Maalesef dünyada da böyle. Sağlık Bakanlığı sezaryene karşı değil. Sezaryen gerektiğinde yapılan anne ve bebeğin hayatını kurtaran bir operasyondur. Buna karşı olunması kesinlikle söz konusu değildir ama biz sezaryenin tıbbi endikasyonlarla yapılmasını arzu ediyoruz? dedi. Doktorların Bakanlıktan en büyük isteklerinin hekim üzerindeki baskının kaldırılması olduğunu ifade eden Köse, Dünya Sağlık Örgütü'nün sezaryen oranını yüzde 10-15 olarak belirlemesini az bularak Jinekoloji Derneği ile yeni yüzde belirlemek için çalışma başlattıklarını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber