Kamuda elektronik imzaya geçiliyor

Haber Giriş : 31 Mart 2005 15:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu kurum ve kuruluşlarının çalışanlarına e-imza imkanı sağlayacak olan Kamu Sertifikasyon Merkezi (Kamu SM), sertifika hizmetine geçiş için, bugünTelekomünikasyon Kurumu'na başvuruyor.

Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu'na (TÜBİTAK) bağlı Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (UEKAE) bünyesindeki Kamu SM, mevzuat çerçevesinde faaliyet gösterecek olan Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcı (ESHS) olmak için ilk adımı atmış olacak. Telekomünikasyon Kurumu'nun yapacağı çalışmaların ardından vereceği onay ile talep eden kamu kurum ve kuruluş çalışanlarına e-imza sertifikası verme işlemi başlatılabilecek.

23 Ocak 2004 tarihinde yayınlanan 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu'nda, e-imzanın ıslak imza ile aynı hukuki sonucu doğuracağı belirtilmişti. Bu sayede gerek e-devlet uygulamalarında, gerekse e-ticaret, internet bankacılığı gibi pek çok sistemde oluşabilecek hukuki problemlerin ortadan kalkması amaçlanıyor. Kamu kurum ve kuruluş çalışanlarının e-imza sertifikalarının oluşturulması ve sertifika yaşam çevriminin yönetilmesi görevi, Başbakanlık genelgesi ile UEKAE'ye verilmişti. Özellikle kriptoloji, bilgi güvenliği ve ileri elektronik konularında önemli bir bilgi birikimine sahip olan UEKAE, Kamu Sertifikasyon Merkezi'nin (Kamu SM) kurulması yönündeki çalışmaları sekiz aydır yoğun bir şekilde sürdürüyordu.

Milyonlarca e-imza sahibine aynı anda hizmet verecek şekilde oluşturulan Kamu SM'nin altyapısının, güvenlik ve süreklilik açısından en yüksek kriterlere sahip olduğu belirtiliyor.
iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber