Özürlü ikiz kardeşlere evde eğitim

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 26 Şubat 2011 22:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ERHAN ÖZTÜRK

Diyarbakır'ın Zümrüt köyünden Hasan ve Mehmet'e devlet el uzattı. Köy ile ilçe arasındaki 40 kilometrelik yol yüzünden okula gidemeyen özürlü ikizlere özel öğretmen tahsis edildi

Diyarbakır'ın Lice ilçesine bağlı Zümrüt Köyü'nde yaşayan ve doğuştan fiziksel ve zihinsel engelli olan 14 yaşındaki Hasan ve Mehmet Öner'e devlet el uzattı. Köy ile ilçe arasındaki 40 kilometrelik mesafe yüzünden okula gidemeyen ikizlere özel öğretmen tahsis edildi. Lice Milli Eğitim Şube Müdürü Erdoğan Koçak ve bakanlığın formatör öğretmenlerinin girişimleriyle, Yetiştirme Sınıf Öğretim Programı (YSÖP) kapsamına alınan çocuklar, 2 yıllık hızlandırılmış eğitim alacak. Kardeşler bu program sayesinde 8. sınıf seviyesine gelecek.

'BİRİNCİ SINIFTAN BAŞLATTIM'

Çocukların eğitimini üstlenen sözleşmeli öğretmen Seher Turan (24), "Her sabah ilçeden minibüsle köye geliyorum ve evin bir odasında onlara normal müfredat kapsamında eğitim veriyorum. İkisini de birinci sınıftan başlattım. Amacım topluma daha yararlı olabilmelerine katkı sağlamak" diye konuşuyor. Reşat Nuri Güntekin'in "Çalıkuşu" romanındaki gibi zor şartlarda öğretmenlik yapan Turan, "Her ikisi de doğuştan bedensel engelli. Ayrıca orta düzeyde zihinsel engelleri de var. Hasan biraz gayretli ancak Mehmet'le uğraşmak zorunda kalıyorum. Evde oturup televizyon seyretmekten bazı dizilerin bağımlısı olmuşlar. Mehmet, 'Dizi saatim geldi' diyor ve ders yapmak istemiyor bazen. Fakat anne ve baba bana çok yardımcı oluyor" diyor.

EĞİTİMLERİ SÜRDÜRÜLECEK

Seher Turan, şöyle devam ediyor: "Bu benim görevim. Onlara katkı sunmak, eğitimlerini sağlıklı bir şekilde almalarını sağlamak beni çok mutlu ediyor. Önce çizgi çalıştırmaları yaptırdım. Çocukların seviyelerini ölçtüm. Bazı harfleri tanıyorlar. Ancak yazamıyorlar. Şimdi harflere geçtik ve güzel bir şekilde devam ediyoruz." İnşaat işçisi baba Hasan ile anne Garipcan Öner'in kendilerine çok yardımcı olduğuna dikkat çeken Şube Müdürü Erdoğan Koçak da şöyle konuşuyor: "Çocuklar okuma yazmayı bilmiyor. Daha önce haftada bir gün Lice'de bulunan Engelliler Okulu'na gidiyorlarmış. Bu da çok istikrarlı olmuyor. Şimdi bu çocukları YSÖP kapsamında eğitime aldık. İlçeye götürüp getirmeyi düşündük. Ancak çocukların yanlarında birilerinin olması gerekiyordu. Biz de eve öğretmen tahsisini uyguladık. Çocuklar bu durumdan çok mutlular. Öğretmenimiz haftalık çalışmalarıyla ilgili olarak kuruma düzenli bilgi akışı sağlıyor. Çocukların belden aşağısı felç. Bir işadamımız yardım teklifinde bulundu. Ameliyatla, kendi başlarına hareket edebilme olanakları olursa; bu Hasan ve Mehmet için büyük bir ödül olacaktır." Köyde yaşamın, iki engelli çocukla, özellikle de kış şartlarında oldukça zor geçtiğini belirten baba Hasan Öner (39), "Beş çocuğum var, ikisi doğuştan engelli. Bana, 'Okumak istiyoruz baba' dediler. Bunun üzerine kaymakamlığa ve ilçe milli eğitim müdürlüğüne müracaat ettim. Sağolsunlar hemen gelip, olaya el koydular. Allah devletimize zaval vermesin. İki çocuğuma her türlü olanağı sağladı" diyor.

BÜYÜK İKRAMİYE ÇIKTI

Evlerine özel öğretmen gelmesini büyük piyango kazanmaya benzeten Baba Öner, "Bazen derslere katılıyorum. Onlar kendilerini rahat hissetsinler diye. Öğretmenimize her gün eşim ve ben yüzlerce teşekkür ediyoruz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber