Erdoğan: Bu iş meslek lisesiyle olur, düz liseyle olmaz

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Şubat 2011 07:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Törende konuşan Erdoğan, ülkelerin uluslararası piyasalarda rekabet edebilme gücünün en önemli göstergesinin bilim, teknoloji ve AR-GE yatırımları olduğunu söyledi. Erdoğan, Türkiye'de AR-GE'ye ayrılan payın 2003 yılında yüzde 0.48 olduğunu belirterek, yoğun çalışmalar neticesinde bu oranı yüzde 0.85'e kadar yükselttiklerini söyledi. Bu oranı yeterli görmediklerini belirten Erdoğan, "Hedefimiz yüzde 2. Şu anda önümüzdeki bu yüzde 2 hedefine ulaşabilmek için yoğun bir gayretin içerisindeyiz. İnşallah hep birlikte çalışarak bu hedefi de tutturacağız. 2008 yılında çıkardığımız kanunla bu alanda 3 önemli araç geliştirdik. Bu araçlar tekno girişim sermayesi desteği, rekabet öncesi işbirliği programı ve bunun sertifika dağıtım törenlerini yaptığımız AR-GE merkezleri. Türkiye, firmaların araştırma geliştirme faaliyetleri açısından dünyanın en avantajlı ülkelerinden biri haline geldi" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, özel sektörün kamu kadar, hatta kamudan daha fazla AR-GE'ye ilgi göstermesinin önemli olduğunu söyledi. Özel sektörün toplam AR-GE harcaması içerisindeki payın yüzde 50'nin üzerine çıktığına dikkat çeken Erdoğan, "Küreselleşmenin etkisiyle dünya üzerinde artık çok yoğun bir rekabet yaşanıyor. Biz Türkiye olarak bu rekabet ortamında vasata asla razı olmadık ve olamayız da. Nüfusumuz da, coğrafi konumumuz da, devraldığımız tarihi miras da güçlü bir potansiyel barındırıyor. 2023 yılına kadar, yani önümüzdeki 12 yıl içinde Türkiye'nin milli geliri 2 trilyon dolara ulaştırılacak ve böylece dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına gireceğiz. Türkiye bunu kesinlikle yakalar. Çünkü artık kartopu çığ haline geldi. Büyüme çok daha farklı olacak. İhracat ve ithalatta da 500'er milyar dolara yükselmeyi, dış ticaret hacmimizi de 1 trilyon dolar yapmayı hedeflemekteyiz. Türkiye'nin bunu başaracak gücü olduğunu görüyor ve bunu gerçekleştirmenin mücadelesini veriyoruz. Enflasyonu yüzde 30'lardan yüzde 10'lara indirmek zor. Yüzde 10'dan yüzde 3'lere indirmek şüphesiz ki kat kat daha zordur. Biz, daha zor olan sürece giriyoruz. Mevcut dinamiklerle bu hedeflere ulaşamayacağını görüyoruz" diye konuştu.

Eğitimdeki gelişmelere dikkat çeken Başbakan Erdoğan, meslek liselerinin öneminin altını çizdi. Erdoğan, "Her gencimizin bileğine altın bilezik takmamız lazım. Bu meslek liseleriyle olur, düz liselerle olmaz. Bunu başardığımızda o zaman inanıyorum ki, sizler de hazır yetişmiş elemanları bulabilirsiniz. Dededen kalma yöntemlerle, taklitle, kopyalama ile varabileceğimiz yer bellidir. Biz ekonomide, dış politikada Türkiye'yi güçlendirirken, özel sektörümüzün de bu vizyonla hareket etmesini istiyor ve bunun alt yapısını kuruyoruz. Türkiye bilgi üreten, teknoloji üreten, markalar üreten ve bu alanlarda da dünyaya örnek teşkil eden bir ülke olsun istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Marmaray inşaat alanında inceleme yaptığını hatırlatan Başbakan Erdoğan, çalışmalara ilişkin çıkan engellere tepkisini yineledi. Erdoğan, "Tünel çalışmalarındaki çanak çömlek meselesi. 'Yok şuradan çanak çıktı, yok çömlek çıktı' denildiğinden dolayı önümüz kesildi. 3.5 yıldır biz kurullarla ve yargıyla uğraşıyoruz. Her şey insan için, her şey Türkiye için. Çanak çömlek mi yok, buluruz. 3.5 yılın neler kaybettirdiğini düşünün. Bunlar bu hesapların hiçbirini yapmıyorlar. Bir yerden şikayet mi geldi. Vur baltayı at" açıklamasında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber