Artvin'in Yusufeli ilçesindeki HES lisansına mahkemeden iptal

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 28 Şubat 2011 17:07, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

ARTVİN'in Yusufeli İlçesi Demirdöven Köyü'nde yapımı planlanan hidroelektrik santral (HES) projesi için, Enerji Piyasası Denetleme Kurulu (EPDK) tarafından verilen üretim lisansı, Ankara 8'inci İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Çevreciler, HES projelerine karşı bugüne kadar açılan davalarda ilk kez bir üretim lisansı iptal kararının verildiğine dikkat çekerek kararın önemli bir emsal niteliğinde olduğunu belirtti.

Yusufeli İlçesi Demirdöven Köyü sınırları içerisinde Ekin Elektrik Enerji şirketi tarafından yapımı planlanan 9 megavat kurulu gücündeki Demirdöven Regülatörü ve hidroelektrik santral projesi için EPDK 2009 yılında üretim lisansı verdi. Ancak, yöre halkı söz konusu projenin yapılacağı vadide turizm geliri elde edildiği, projenin uygulanması halinde vadideki doğal yaşamın sona ereceği ve turizm sektörünün yok olacağı gerekçesiyle EPDK' ya başvurarak üretim lisansının iptal edilmesini istedi. EPDK, başvuruyu reddedince köylüler aynı gerekçe ile elektrik üretim lisansının iptali istemiyle Ankara 8'inci İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Mahkeme, ilgili mevzuat gereği işletilmesi gerekli sürecin usulüne uygun olarak işletilmediği, davalı idarece gerekli inceleme ve araştırma yapılıp somut verilere ulaşılmadan lisans verildiği, yapılacak santral ile elde edilecek elektriğin sağlayacağı maddi gelirden çok bu vadide turizm geliri elde edildiği, projenin uygulanması halinde vadideki doğal yaşamın sona ereceği ve turizm sektörünün de yok olacağı, bu haliyle dava konusu işlemin hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle üretim lisansının iptaline karar verdi.

Demirdöven köylülerinin Avukatı Recep Akyürek, söz konusu kararın ilk olduğunu belirterek, HES'lerle mücadele açısından çok önemli bir emsal niteliğinde olduğunu söyledi. Akyürek, bütün HES projelerine karşı benzer hukuksal işlemlerin yapılabileceğine dikkat çekti.

"KARAR EMSAL NİTELİĞİNDEDİR"

Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) Dönem Sözcüsü Ömer Şan ise, hukuksal mücadelede yargının bir kez daha HES'lere 'Dur' dediğini belirtirken, "Mahkemenin lisans iptal kararıyla HES sürecinde bir ilk yaşanmıştır. HES lisansı iptaliyle artık bir vadi tehlikeden kurtulmuştur. Bu karar HES'lerle mücadele açısından önemli bir emsal niteliğindedir. Doğu Karadeniz bölgesindeki HES projelerine karşı hukuksal ve demokratik mücadelemizi sürdüreceğiz. EPDK'nın dayatması ve yöre halkının başvurularının dikkate alınmadığı bu kararlarla açıkça ortaya çıkmıştır. Köylülerin istekleri, kurullarda görüşülmeden reddedilmiştir. Bu karar bizim elimizi güçlendirmiş, mücadele azmimizi artırmıştır" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber