Öğretmen ve öğretmen adayları gelecek kaygısı taşıyor

Haber Giriş : 02 Nisan 2005 08:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğretmen ve öğretmen adayları gelecek kaygısı taşıyor. Bu mesleği seçenlerin önemli bir bölümü, KPSS'de az sayıda öğretmen alımının motivasyonu olumsuz etkilediği görüşünde.

Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada öğretmenlik mesleği masaya yatırıldı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Amasya Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Orhan Karamustafaoğlu ve KTÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Haluk Özmen tarafından gerçekleştirilen "Toplumumuzda ve Öğretmen Adayları Arasında Öğretmenlik Mesleğine Verilen Değer" başlıklı çalışmada ilginç sonuçlar elde edildi. Değerler Eğitimi Dergisi(DED)'de yer alan araştırmada KTÜ'de öğretmenlik bölümlerinde okuyan öğrencilerle yapılan mülakatlarda, öğretmenliğin bir meslek olarak tercihlerin en alt sıralarında yer aldığı ortaya çıktı.

Öğretmenlik en alt sırada

Araştırmaya katılanlar öğretmenlik programlarını tercih edilme gerekçesi olarak iş garantisi bulunduğuna inanmalarını gösterdi. Bu adaylar, öğretmenlik mesleğini tercihe etme sebepleri arasında anne babalarının öğretmen olmalarını, yüksek lisans derecesi ile mezun olacaklarını ve iş bulma kaygısı yaşayacaklarını vurguladılar. Adayların çoğu öğretmeyi en iyi şekilde öğrenme ve öğretebilmenin tadını alma olarak belirtikleri beklentilerinin eğitim fakültesinde uygulamalı derslerin sonrasında biraz da olsa karşılandığını ifade ettiler. Öte yandan KPSS ve branşlarından, çok az sayıda öğretmen alınmasının dolayı iş beklentilerinin azaldığı, bunun da öğretmenlik mesleğine motivasyonu olumsuz etkilediğini ifade ettiler.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber