TRT maaş ödeyebilmek için lojmanları satacak

Haber Giriş : 03 Nisan 2005 09:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mayıs ayından sonra personel maaşlarını bile ödeyemez duruma gelecek olan TRT, çareyi lojman, arazi ve arsa satmakta buldu. Çünkü geçen yıl TRT'nin gelir ve giderleri arasındaki fark 41 trilyon lirayı buldu. Kurum son iki yıldır açık verdiği için giderlerini karşılayamıyor.

TBMM KİT Alt Komisyonu geçen günlerde TRT yönetiminden brifing aldı. TRT Genel Müdürü Şenol Demiröz, personel maaşlarını mayıs ayından sonra ödemekte güçlük çekeceklerine dikkat çekti ve "Kurumun gelirleri, giderleri karşılamıyor" dedi. Toplantının ilerleyen saatlerinde rakamsal veriler de masaya gelince milletvekilleri büyük bir şaşkınlık yaşadı. Demiröz, yeni gelir sağlamak ve giderlerini karşılamak için Kuruma ait lojmanlar ile bazı arsa ve arazileri satmayı düşündüklerini bildirdi.

Öğüten: TRT maaş ödeyemeyecek durumda

Alt Komisyon üyesi AKP Karabük Milletvekili Ali Ögüten, SABAH'a " Kurum maaş ödemeyecek duruma gelmiş" dedi. CHP Yozgat Milletvekili Emin Koç, TRT Genel Müdürü Şenol Demiröz'un verdiği bilgilerin kurumun ne halde olduğunu ortaya koyduğunu söyledi ve "Ben, Genel Müdüre (Madem durum bu kadar kötü neden milyarlar verip dışarıya program yaptırıyorsunuz? Bize söyleseydiniz, gelir programlarda bedavaya konuşurduk) dedim" dedi.

Vahim tabloda neler var ?

TRT'nin kara delikleri personelden elektrik paylarındaki azalmaya kadar uzandı. TRT'nin 1997 yılında 5 bin 857 olan personel sayısı, 2000 yılında 8 bin 171'e yükseldi. Bu yılın Şubat ayında ise, kadro 7 bin 545'e düştü. Kurumda, 527 kişi geçici personel kadrosunda çalıştırılıyor. 2004 yılında TRT'ye kurum dışından 9 kişinin ataması yapıldı.

Personel gideri 241 trilyon lira

*TRT, 2001 yılını 113 trilyon lira, 2002 yılını 109 trilyon lira karla kapattı.

* 2003 yılında, elektrikten alınan yüzde 3.5'luk payın Bakanlar Kurulu kararıyla yüzde 2'ye düşürülmesi nedeniyle kurumun kasasında 160 trilyon liralık bir açık ortaya çıktı.

*2004 yılında gelir -gider arasındaki fark 41 trilyon (açık) lira oldu.

*2000 yılında 78 trilyon lira olan personel gideri, 2001 yılında 119 trilyon lira, 2002 yılında 163 trilyon lira, 2004 yılında ise 241 trilyon liraya yükseldi.

* * *

Sorularla bunalttılar

AKP ve CHP'li Alt Komisyon üyeleri TRT Genel Müdürü Şenol Demiröz'ü harcamalardan, yayın politikasına kadar bir çok konuda soru yağmuruna tuttu.

CHP'li Emin Koç, son dönemde eleştirilen kurum Müşaviri Cevdet Tellioğlu hakkında bilgi istedi. TRT'ye bilgisayar alınırken başka firmalardan da teklif alınıp alınmadığını soran Koç, haber spikerlerini, kurumda görev yapan şoförler ve "çok konuştukları" gerekçesiyle personelin maaşından kesildiği iddia edilen telefon paralarını da sordu.

d.b.tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber