455 din görevlisi insan hakları eğitiminden geçirildi

Haber Giriş : 03 Nisan 2005 11:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mazlum-Der İzmir Şubesi'nce 12 ilde 455 din görevlisine temel insan hakları hukuku eğitimi verildi. Din görevlileri, maaş ve özlük haklarında iyileştirme yapılmadığı şeklinde şikayetlerde bulundu.

İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (Mazlum-Der) İzmir Şubesi'nce 12 ilde 455 din görevlisine temel insan hakları hukuku eğitimi verildi. Avrupa Komisyonu'nca desteklenen ve Mazlum-Der İzmir Şubesi'nce yürütülen "Türkiye'de Müslüman Din Görevlilerinin Ulusal ve Ulusalüstü Temel İnsan Hakları Hukuku Alanında Eğitimi" konulu proje sona erdi. Proje Sorumlusu Selvet Çetin, Mazlum-Der Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, projenin sonuçları hakkında bilgi verdi. Din görevlilerinin insan hakları alanında eğitilmesi ile öncelikle teorik ve pratik insan hakları bilincine sahip olmalarını hedeflediklerini bildiren Çetin, dini öğreti ile evrensel insan hakları değerleri arasında çelişki bulunmadığını, aksine uyum içinde olduğu düşüncesinin din görevlileri tarafından özümsenmesini de amaçladıklarını söyledi.

Sorunlarını da anlattılar

Selvet Çetin, küçük yerleşim yerlerinde görev yapan din adamlarının hutbe hazırlamalarına izin verilmediği, maaş ve özlük haklarında iyileştirme yapılmadığı şeklinde şikayetleri bulunduğunu anlattı. Çetin, "Vaize ve Kur'an Kursu öğreticisi olarak görev yapan bayan katılımcılar, kurumlarına Diyanet yayınları dışında materyal kabul edilmediğini, hatta Diyanet mührü bulunmayan Kur'an-ı Kerim'lerin girişine izin verilmediğini, Diyanet kurumu adına çıkan aylık dergiyi almaya zorlandıklarını, kendilerine kullanılmaması gereken dini kavramların bir listesinin müftülükler tarafından gönderildiğini anlatmışlardır" diye konuştu. Selvet Çetin, katılımcıların yüzde 99'unun aldıkları eğitimi diğer insanlara taşımak, insan hakları arşivi oluşturmak ve bu eğitime devam etmek istediklerini söyledi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber