YSK ön seçim esaslarını belirledi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Mart 2011 14:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüksek Seçim Kurulu, (YSK) 12 Haziran'da seçime girecek partilerin ön seçim veya aday yoklaması yöntemi ile aday tespiti konusunda uygulayacakları esasları belirledi. Seçime katılacak bütün siyasi partilerin önseçim ve aday yoklaması yöntemiyle yapacakları aday tespitleri, 3 Nisan Pazar günü yapılacak.

Ön seçimde uygulanacak yöntemi bir genelge ile duyuran YSK, seçimlere katılacak siyasi partilerin, hangi seçim çevrelerinde, hangi usul ve esaslarla aday tespiti yapacaklarını 18 Mart 2011 Cuma günü saat 17.00'ye kadar bildirmeleri gerektiğini açıkladı.

Genelgeye göre, bu listeler, il seçim kurulları aracılığı ile ilçe seçim kurullarına iletilecek. Önseçimde görev yapacak olan önseçim ilçe seçim kurulu, ilçe seçim kurulu başkanı ile dört üyeden oluşacak. Bu üyelerden ikisi o ilçede görev yapan ve hiçbir siyasi partiye üye olmamış devlet memurları arasından seçilecek. Bunlar kurulun devamlı üyeleri olacak, diğer iki üye ise önseçimi yapılacak olan siyasi partinin aday adayı olmayan parti üyeleri arasından belirlenecek. Parti üyeleri bulundukları parti adına o parti adayları için yapılacak önseçim işlemleri ile ilgili olarak kurula katılacaklar. Bu kurulda görev yapmak için aynı usulle ikişer yedek üye de seçilecek. 12 Haziran'da yapılacak Milletvekili Genel Seçimi için bir önseçim ilçe seçim kurulu oluşturulacak. Büyükşehir statüsündeki illerin ilçelerinde oluşturulan önseçim ilçe seçim kurullarının çalışmasında, siyasi parti seçmen listelerinin alınması, aday yoklaması, seçmen listelerinin askıya çıkarılması, seçmen listelerine itiraz ve listelerin kesinleştirilmesi ve bir kimsenin birden fazla seçmen listesine yazılması halinde yapılacak işlemler önseçim ilçe seçim kurulu tarafından sonuçlandırılarak kesinleştirilecek. Büyükşehir statüsündeki illerde bu listeler kullanılarak önseçim sandık kurulları, oy verme, sayım, döküm ve sonuçların birleştirilmesi isleri önseçim kurulları tarafından yapılacak. Önseçim ilçe seçim kurullarının başkan ve üyeleri, görevlerine başlamadan önce Kurul önünde and içecekler.

-ÖN SEÇİM PARTİ SEÇMEN LİSTELERİ-

Siyasi partilerin ilçelerde bütün üyelerinin katılımıyla yapacakları önseçimlerde, üye kayıt defterlerinde parti üyesi olarak kayıtlı olup, 31 Aralık 2010 tarihine kadar Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na bildirilen ve başsavcılıkça ilçe seçim kuruluna gönderilen listelerde yer alan üyeler oy kullanabilecek.

Partili seçmenlere ait listelerin, YSK'ya bildirilmesi üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca ilgili ilçe seçim kurullarına gönderilecek. İlçe seçim kurulu başkanı, "seçim takvimi" uyarınca YSK'ya ve il seçim kurulunca gönderilen bilgileri göz önüne alarak ilçede hangi partinin önseçimle aday belirleyeceğini tespit edecek.

Aday yoklaması yapacak siyasi parti, bir seçim çevresinde kayıtlı üyelerinin tamamı dışında başka bir usulle aday yoklaması yapacaksa, oy kullanacak seçmen listelerini, önseçim ilçe seçim kurulu başkanlığına verecek.

Bu listeler 23 Mart Çarşamba günü askıya çıkarılacak ve seçim takviminde belirlenen tarihler arasında ile ilçe seçim kurulu binaları önüne asılacak ve gelen itirazlar değerlendirmeye alınacak.

Bir kişinin birden fazla siyasi parti seçmen listesinde isminin yer alması halinde bunların isimleri bütün partilere ait seçmen listelerinden silinecek ve partilerdeki üyelik sıfatları kalkacak.

Önseçim veya aday yoklamasına katılacak siyasi partiler, önseçim seçmen sayısı dikkate alınarak, yeterli sayıdaki basılı oy pusulası ile zarfları, ilçe seçim kurulu başkanlığına verecekler. Oy pusulasının baş tarafına siyasi partinin adıyla birlikte hangi seçim çevresine ait olduğu yazacak.

Önseçimle aday belirleyecek her siyasi parti ve her seçim çevresi için ayrı ayrı birer sandık kurulu oluşturulacak. Ayrıca sandık kurulu sayısı, yeteri kadar seçmen için bir sandık hesabıyla artırılacak. Her sandığın üzerinde parti adı ile birlikte ait olduğu seçim çevresi yazılı bir levha bulundurulacak. Önseçim sırasında siyasi partilerin birer gözlemci kendi partilerine ait sandık bası işlemlerini takip etmek üzere hazır bulunacak. Önseçimde aday olanlar, gözlemci sıfatıyla sandık başında bulunamayacak. Önseçim ilçe seçim kurulu başkanı oy sandığı, sandık kurulu mührü, önseçim seçmen listeleri, zarf ve oy pusulası, ıstampa ve mürekkebi, onaylı tutanak defteri, döküm - sayım cetveli, boş torba sandık kurullarına teslim edecek.

-OY VERMEYE AİT ESASLAR-

Siyasi parti önseçim sandık seçmen listesine kayıtlı her seçmen önseçimde oy verecek. Sandık listesinde kaydı olmayanlar oy kullanamayacaklar. Önseçimde oy vereceklerin parti seçmen kartının göstermesi şart. Bu belge ile birlikte kimlik de istenecek. Oy pusulası sandık kurulu başkanlığının mührü ile mühürlenerek seçmene verilecek. Seçmen oy pusulasını ve mühürlü zarfı alarak, oyunu kullanmak üzere kapalı oy verme yerine geçecek. Partili seçmen oyunu kullanırken siyasi partilerin oy pusulasında adları yazılı bulunan aday adaylarının karsısına (X) çarpı işareti koyarak belirleyecek. İki milletvekili çıkaracak bir seçim çevresinde en fazla iki, en az bir aday için işaretleme yapılacaktır. Üç milletvekili çıkaracak bir seçim çevresinde en fazla üç, en az iki aday için işaretleme yapılacak Bir aday için işaret yapıldığında oy pusulası geçersiz sayılacak. Önseçim ilçe seçim kurulları, her siyasi parti için ayrı ayrı düzenlenecek olan birleştirme tutanaklarında, o partiden aday adayı olanların her birinin aldıkları oyların toplamını rakam ve yazıyla belirtecek. Bu tutanaklar ilçe seçim kurulu tarafından il seçim kurullarına iletilecek. İl seçim kurulları ise tutanakları en seri şekilde YSK'ya bildirecekler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber