Fişlenen doçent YÖK'e başvurdu, rektör hakkında gereğinin yapılmasını istedi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Mart 2011 18:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Baylar, kendisini fişleyen Fırat Üniversitesi Rektörü Fevzi Bingöl hakkında Yüksek Öğretim Kurulu'na başvurdu. Eşinin başörtüsünden dolayı fişlendiğini, profesörlük kadrosunun bir türlü verilmediğini belirten Baylar, "Rektör Prof. Dr. A. Feyzi Bingöl görev ve yetkisini ihlal ederek, kişilik haklarıma saldırı ve hukuka aykırı bir uygulama gerçekleştirmiştir. İlgililer hakkında gereğinin yapılmasını arz ederim." ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Ahmet Baylar'un Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'na gönderdiği dilekçe şöyle: "1995 yılında Fırat Üniversitesi'ne 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 50/d maddesine göre araştırma görevlisi olarak atandım. Doktora eğitimimin bitmesine az bir süre kalmasına rağmen yine aynı kanunun 33/a maddesine geçirilmeyişimden dolayı Cumhurbaşkanlığı'na konu ile ilgili bir dilekçe yazdım. Cumhurbaşkanlığı da konu ile ilgili rektörlükten bilgi istedi fakat başvurum ile alakalı tarafıma herhangi bir cevap verilmedi. Prof. Dr. A. Feyzi Bingöl'ün rektör olarak görev yaptığı 2000-2004 yıllar ile 2008-2011 yılları arasında maruz kaldığım haksız uygulamalardan dolayı (Araştırma görevlisi kadrosuna geçişimin yapılmaması, DSİ'ye geçiş yapma zorunda bırakılmam, aynı bölümde açılan yardımcı doçentlik kadrosuna atanmayı hak etmeme rağmen atamamın yapılmaması ve Haziran 2010 tarihinden beri profesörlük kadrosuna atanmayı hak ettiğim halde yine kadro ilanımın verilmemesi) hakkımda Cumhurbaşkanlığı'na olumsuz bir takım raporların gönderilmiş olabileceği hissine kapıldım. Bunun üzerine 25 Ocak 2011 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Bilgi Edinme Birimi'ne başvurarak rektörlük tarafından hakkımda yazılmış herhangi bir yazının olup olmadığını varsa tarafıma verilmesini arz ettim. Netice olarak Cumhurbaşkanlığı tarafından 11 Mart 2011 tarihinde tarafıma ekteki yazı gönderildi (Ek1). Bu yazının son kısmında Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. A. Feyzi Bingöl hakkımda;

'Araştırma Görevlisi Ahmet Baylar'ın eşi Müfide Baylar İnşaat Mühendisliği öğrencisi iken Üniversitemizde uygulanan kılık-kıyafet ile ilgili mevzuatlara uymamış, türbanlı derslere girmiş ve bu nedenle bir ay süreyle Üniversiteden uzaklaştırılmıştır. Bu dönemde Ahmet Baylar'a eşinin kılık-kıyafet ile ilgili mevzuata uyması konusunda yardımcı olması istenmiş, ancak Ahmet Baylar eşinin demokratik hakkını kullandığını ve türbanla gelmenin sakıncalarını anlamadığını belirtmiştir. Bu tür insanların Üniversitede hizmetlerine ihtiyaç olmadığı kanısındayım.' demiştir.

Rektör Prof. Dr. A. Feyzi Bingöl'ün yaptığı bu işlem fişleme olup, ağır bir insan hakları ihlali, utanç verici bir suç ve büyük bir skandaldır. Anayasaya, kanunlara ve uluslararası mevzuata aykırı olup kim olursa olsun bunu yapmaya hakkı yoktur. Prof. Dr. A. Feyzi Bingöl'ün rektör olarak görev yaptığı dönemlerde maruz kaldığım haksız uygulamalar yapılan fişlemenin uygulamaya geçirildiğini çok açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Son olarak 'Mühendislik Fakültesinde Uluslararası Düzeyde En Fazla Yayın Yapma Ödülü'ne sahip olmama rağmen profesörlük kadromun verilmemesi de bunun açık bir göstergesidir.

Anayasada var olan herkesin, vicdan, dini inanç ve kanaat hürriyetine sahip olduğu ve kimsenin, dini inanç ve kanaatlerinden dolayı kınanamayacağı ve suçlanamayacağı hükmüne rağmen Rektör Prof. Dr. A. Feyzi Bingöl'ün yaptığı fişlemeyi kişilik haklarıma saldırı ve hukuka aykırı bir uygulama olarak görmekteyim.

Yukarıda arz ve izah ettiğim nedenlerden dolayı Rektör Prof. Dr. A. Feyzi Bingöl görev ve yetkisini ihlal ederek, kişilik haklarıma saldırı ve hukuka aykırı bir uygulama gerçekleştirmiştir. İlgililer hakkında gereğinin yapılmasını arz ederim."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber