Bakan Yıldız: Hedef elektriği daha da ucuzlatmak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Mart 2011 12:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''Genelde sanayicilerimiz, haklı olarak kullandıkları ucuz elektriği çok fazla ifade etmezler ama şu anda ucuz kullanıyorlar. Hedefimiz daha da ucuzlatılması ile ilgili yapılacak işlemlerdir'' dedi.

Rekabet Kurumunun 14. kuruluş yıl dönümü kapsamında düzenlenen ''Türkiye Ekonomisi İçin Mikro Reformlar ve Rekabet Politikası'' konulu sempozyumun açılışında Yıldız, ulusal tarife olmasına rağmen, toplam elektrik tüketicilerinin yüzde 18'inin ortalama yüzde 22 civarında daha ucuz elektrik kullandığını bildirdi.

Elektrik sektöründe, üreticilerin elektrik fiyatlarını ucuz, tüketicilerin daima pahalı bulduğu bir paradoks olduğuna işaret eden Bakan Yıldız, şöyle devam etti:

''Üretimini özel sektör eliyle yapmaya karar vermiş ve liberalleşmeye çalışılan bir piyasada rekabet olgusu kaçınılmaz bir olgu. Özel sektör bunun fazlasının rahatsız edici olduğunu söyler. Kurum yetkilileri ise bunun daha çok kurumsallaşması ve sistematiğe bağlanması için çalışma yapar. Türkiye'de bir ulusal tarife var. Ulusal tarife olmasına rağmen toplam elektrik tüketicilerinin yüzde 18'i ortalama yüzde 22 civarında daha ucuz elektrik kullanıyor.

Genelde sanayicilerimiz, haklı olarak kullandıkları ucuz elektriği çok fazla ifade etmezler ama şu anda ucuz kullanıyorlar. Hedefimiz daha da ucuzlatılması ile ilgili yapılacak işlemlerdir. Bunun tek yolu arz ile alakalı piyasa oyuncularını artırmak ve büyüyen talebi daha fazlasıyla karşılamak. Bunu yaptığımız takdirde ki şimdi yaptığımız işlem budur, rahatlıkla rekabet edebilir ve yıpratıcı bir rekabet içinde olmaksızın bu sağlanabilir.''

Türkiye'de 2002 yılında özel sektörün toplam elektrik üretimi içindeki yüzde 34 olan payının, halen yüzde 52'ye ulaştığını, bunu 2002 yılının katına çıkarmayı hedeflediklerini anlatan Bakan Yıldız, bu yıl içinde yapılacak üretim özelleştirmeleri ile bu hedeflere ulaşılacağını kaydetti.

Dağıtım hizmetlerinin özelleştirilmesi sırasında, Rekabet Kurumunun önemli görüşleri olduğunu, ''bir bütünlük içinde bir noktaya kümelenmeyecek şekilde yapılar oluşturulmasını istediğini'' ve bunun piyasada tartışıldığını hatırlatan Bakan Yıldız, kümelemeye doğru gittikçe rekabetten uzaklaşılacağına işaret etti.

İngiltere gibi bir çok Batılı ülkenin, piyasa düzenlerken, mevzuatta 8-9 kez değişiklik yaptığını, bunun normal olduğunu vurgulayan Bakan Yıldız, ''Bir değişimin yönetilmesi, zaman zaman oluşan değişim sancılarını gidermek açısından kritik bir süreçtir. Burada önemli olan düzenlemelerdeki koordinasyon; gerek siyaset, gerekse bürokrasinin içiçe çalıştığı birbirinin görev ve yetkileri ile alakalı herhangi bir sıkıntının duyulmadığı ortam ideal bir ortamdır'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber