Huzurevinde üç ölüme soruşturma

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 28 Mart 2011 08:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Bir yıl içinde 3 yaşlının pencereden düşüp öldüğü ve yöneticilerin yaşlıları iğneyle öldürme tehdidinde bulunduğu Konya Dr. İsmail Işık Huzurevi'ndeki olaylarla ilgili olarak soruşturma açıldı

Mustafa Kalaycı

ÖNDER YILMAZ Ankara

Konya Dr. İsmail Işık Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde bir yıl içinde 3 yaşlının pencereden düşüp ölmesi, yöneticilerin yaşlıları iğneyle öldürme tehdidinde bulunması üzerine üç koldan soruşturma açıldı. İl İnsan Haklarını İnceleme Kurulu, ?İnsan hakkı ihlali var, SHÇEK gerekli önlemleri almalı? raporu hazırlarken, savcılık ölümleri soruşturdu. SHÇEK'ten Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, yaşlıların ruhsal çöküntüye uğratan iğneyle öldürme tehditleri iddiaları için 1 Mart 2011'de Konya'ya iki müfettiş gönderdi. Kavaf, ?Hizmetlerimizde yaşam ve insan hakkı ihlali ile ilgili sıfır tolerans ilkesini taviz vermeden uygular ve gereğini yaparız? dedi. Olayları ihbar eden yaşlı ise ?uyumsuzluk, disiplinsizlik? gerekçesiyle önce Denizli'ye, ardından Erzincan'a gönderildi.

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, yöneticilerin yaşlıları iğneyle öldürmekle tehdit ettiği ve 3 yaşlının 15 ay içinde pencere-balkonlardan düşerek ölmelerine ilişkin iddiaları TBMM'ye taşıdı. Kavaf'ın TBMM'ye gönderdiği resmi yazıya göre, iddialara ilişkin yapılan işlemler özetle şöyle:

Kurul: İhlal var

İhbarlar üzerine Konya İl İnsan Hakları Kurulu Başkanlığı harekete geçerek soruşturma başlattı. Kurul, ?bunama ve algılama sorunları olan 3 yaşlının 15 ay içinde yüksekten düşerek ölmesiyle ilgili olarak Huzurevi Müdürlüğü'nün zamanında ve yeteri kadar önlem almadığı, huzurevinde barınan yaşlıların yaşam hakkı açısından ?insan hakkı ihlali' olarak değenlendirildiği? sonucuna ulaştı. Konya İl İnsan Hakları Kurulu Başkanlığı, hazırladığı raporu SHÇEK İl Müdürlüğü'ne göndererek kurumun gerekli önlemleri derhal almasını istedi. Kavaf, bu uyarının hemen uygulamaya konulduğunu belirtirken güvenlik önlemlerinin alındığını vurguladı.

İleri derecede bunama!

Savcılığın talimatıyla 3 yaşlının ölümüne ilişkin adli soruşturma açıldı. İleri derecede bunama ve algılama sorunu olan yaşlıların düştüğü kanaatine ulaşılarak dava açılmasına gerek görülmedi, binada fiziki önlem alınması istendi. SHÇEK Genel Müdürlüğü'nün açtığı idari soruşturmada ise huzurevi yönetimi hakkında bir işleme gerek görülmedi.

?İhbarcıyı sürmedik'

Kavaf, olayları ihbar eden yaşlının sürüldüğüne ilişkin iddiaları kabul etmedi. Kavaf, söz konusu kişinin başka ile gönderilmesinin sebebini, ?Kuruluş yaşamına uyum gösterememesi ve disiplinsiz davranışları nedeniyle Denizli Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'ne, bu davranışlarını devam ettirmesi üzerine Erzincan 100. Yıl Atatürk Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'ne nakli yapılmıştır? şeklinde açıkladı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber