AP, hükümette kadın kotası uygulanmasını istedi

Haber Giriş : 05 Nisan 2005 16:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avrupa Parlamentosu Üyesi Emine Bozkurt Türkiye'deki kadın haklarına ilişkin olarak hazırladığı raporda, Türkiye'den hükümette kadın kotası uygulamasını istedi.

Bozkurt, AB Komisyonu'nun, Türkiye ile müzakere sürecinde kadın haklarını öne çıkarması gerektiğini de savundu.

Bir süredir yürüttüğü temaslar ve çalışmalar sonunda Türkiye'deki Kadın Hakları raporunu hazırlayan Bozkurt, AB'ye üye olmak için Türkiye'de kadın hakları da dahil olmak üzere insan haklarına saygının mutlak aranan bir koşul olduğuna dikkat çekti.

Bozkurt, Türkiye, AB Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu'na da önerilerde bulundu. Bozkurt Türk hükümetinden, kadın hakları ile ilgili yasayı uygulamasını, kadın hakları kuruluşları ile beraber çalışarak, bu kuruluşları finanse etmesini istedi.

DAHA FAZLA SIĞINMA EVİ

Kız çocukların eğitiminin sağlanması, hükümete kadınlar için kota sistemi getirilmesi, şiddete uğramış kadınlar için daha fazla sığınma evi yapılması, Avrupa Komisyonu ile kadınlara karşı şiddet konusunda görüşmelerde bulunarak, kadınlara yönelik şiddeti önleme programı Daphne-2'ye katılma ve Türkiye'nin kadın hakları ile ilgili kamu kampanyalarına katılarak aynı yönde kampanyalar düzenlemesi de istendi.

Bozkurt'un AB Komisyonu'ndan talepleri arasındaysa, Türkiye'nin AB üyeliği müzakereleri sırasında kadın haklarının ön planda tutulması, Türk toplumunda kadın hakları ile ilgili tartışmaların teşvik edilmesi, kadınların okuma yazma durumu ve ve kadınlara karşı şiddet konuları hakkındaki çalışmaların desteklenmesi ve AB'nin 2007- 2014 dönemi mali yaklaşımlarında bu kuruluşlar için para sağlanması yer alıyor.

Emine Bozkurt, Avrupa Parlamentosu'ndan da, Parlamento'nun Kadın Hakları Heyeti aracılığıyla her yıl Türkiye'de kadınların durumu ile ilgili rapor hazırlanmasını istedi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber