Yurtdışından gelen öğrenciler burs için yarışacak

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 01 Nisan 2011 16:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yurtdışından gelip Türkiye'de burslu öğrenim görecek öğrencilerin seçiminde ÖSYM 'nin yapacağı bir sınav esas alınacak ve öğrenciler 24 Nisan'da yapılacak sınavın sonuçlarına göre yerleştirilecek.

Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kemal Yurtnaç, 1992 yılından bu yana yurtdışından Türkiye'ye eğitim için burslu olarak 15 bin kadar öğrencinin öğrenim gördüğünü, halen Türkiye üniversitelerindeki öğrenci sayısının da 15 bin olduğunu kaydetti.

Burslu öğrencilerin seçiminde başkanlığının yetkilendirildiğini söyleyen Yurtnaç, yurtdışından burslu olarak Türkiye'ye gelecek öğrencilerin sayısının bu yıl 3 bin 600 kadar olacağını söyledi.

Lisans yüksek lisans ve doktora öğrencisi olacak bu kişilerin, Türkiye'de devletin verdiği bursla eğitimlerini tamamlayarak ülkelerine döneceğini ifade eden Yurtnaç, burslu öğrenci adayları için 24 Nisan'da 15 ülkede 20 merkezde sınav yapılacağını bildirdi.

Sınava müracaat süresinin 8 Nisan'da sona ereceğini kaydeden Yurtnaç şunları söyledi:

"Biz özellikle bu öğrenci gelişlerinde sınavı esas aldık. Önceden kurullar gidiyor, seçiyor ve seçilen öğrenciler burada burs hakkı kazanıyordu. Ancak baktık ki, başarılar yüzde 15-30 arasında gidiyor. Kimse kamu kaynaklarını bu kadar rahat harcama hakkına sahip değil. Biz kamu kaynağını harcıyoruz, aynı zamanda vicdanen ve hukuken hesap vereceğiz. Ülkemizde de başarılı olabilecek, okumaya niyetli, Türkiye'de okuyup ülkesine dönüp hizmet eden, bizler ve onlar arasında köprü görevi görebilecek insanlara ihtiyacımız var. Bu yüzden objektif olarak ÖSYM tarafından yapılan bir sınavı esas aldık; 24 Nisan'da yapılacak sınavın sonuçlarına göre yerleştirilecekler."

ÜNİVERSİTELERİN TANITIMI İÇİN BROŞÜR BASILDI

Yurtnaç, bu yıl ilk kez Rusça, Arnavutça gibi çeşitli dillerde, Türkiye'deki üniversiteleri ve eğitim sistemini tanıtan 5 bin broşür bastırdıklarını da belirterek, "Türkiye'nin bölgesinde bir eğitim merkezi olmasını istiyoruz. Şu anda dünyadaki üç milyon öğrencinin yüzde birinden daha aşağı oranda bir öğrenciyi kabul ediyoruz, bunu daha yukarlara çıkarmayı hedefliyoruz. Yabancı öğrencilerin Türkiye'ye gelişleri ve buradaki yaşamlarının daha rahat olması için gerekli tedbirleri alıyoruz" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber