Polisin Dert Dosyası (3)-Kira ve lojman sorunu bel büküyor

Haber Giriş : 06 Nisan 2005 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

D.B. TERCÜMAN, Polisin Dert Dosyası'nda bugün, özellikle büyükşehirlerde çekilen en büyük çile olan kira sayfasını açtı. Şu manzara ile karşılaştı: İstanbul'da, 28 bin 500 polis görev yapıyor. Bunlar için sadece, çoğu bakımsız 4 bin 322 lojman bulunuyor. Bu haktan faydalanan, 5 yıllık süresi dolunca, kira korkusu yüzünden lojmanı boşaltmıyor. Lojman sırası bekleyenler ise, maaşının en az yarısını kiraya yatırıyor. Kalanı ile geçim savaşı veriyor.

Polisin büyük şehirdeki en büyük kabusu olan konut meselesi masa üstünde halledilmiş kabul ediliyor!..Sorarsanız "lojman" var. Tercüman Muhabiri SALİH AYDIN polisin İstanbul'daki lojmanlarını gezdi. Salih Aydın'dan lojman durumunu öğrenelim,

"İstanbul'da 28 bin 500 polis için 4 bin 322 adet lojman bulunuyor. Yüzlerce polis, lojman için sıra bekliyor. Lojmana giren, dışarıdaki kiraların çok yüksek olması nedeniyle bir daha çıkmak istemiyor. İşte polisin girmek istediği, 15 yıl önce yapılan İstanbul, Halkalı'daki polis lojmanları bakımsızlıktan harabeye dönüştü. Yapıldığı tarihten bu yana hiç boyanmayan lojmanların sıvaları bile dökülüyor. Dairelerin içi de dışından farksız. Oturulmayacak kadar kötü durumda. Lojmanların etrafını çevreleyen demirler tümüyle pas tutmuş.Lojmana giren polis 1 milyar TL"nın üzerinde masraf yapıyor. İstanbul'daki diğer lojmanlar da Halkalı'dan farklı değil. Onlar da bakımsızlıktan dökülüyor. Polislerin birçoğu kendisi ile ailesinin can güvenliği ve kiranın düşük olması nedeniyle lojmanı tercih ediyor. Lojmanda kalan birçok polis, 5 yıllık süreyi doldurmasına rağmen daireyi boşaltmıyor. Aylık 100 milyon lira lojman için ödeyen polisler, lojmanı boşaltmayınca 200 milyon liraya razı oluyor Lojmanlar uzaktan bakıldığında terkedilmiş bir siteyi andırıyor. Sıvaları kalıplar halinde dökülmüş, paslanan demirler ortaya çıkıvermiş. Pencereleri çürümüş, pisuvarları kırılmış. İşte bu binalarda yaşayanlar İstanbul'un, İstanbullunun can ve mal güvenliğini sağlayan polislerin aylarca, yıllarca girmek için sıra bekledikleri Halkalı Polis Lojmanları. İlk görev yeri İstanbul olan 700 milyon lira maaşla mesleğe yeni başlayan bir polis memurunun ilk hedefi lojmana girmek. Ama bu hiç de o kadar kolay değil. Çünkü kendisinden yıllarca önce mesleğe başlayan amirleri, ondan önce sıraya girmiş. Lojman sırası, görev yeri ve kıdemine göre belirleniyor. Terörle Mücadele, İstihbarat, Güvenlik ve Özel Harekat Şubeleri'nde çalışan polislere, görevlerindeki hassasiyet nedeniyle öncelik tanıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün talimatı üzerine bu şubelerde görevli polisler için 840 adet lojman ayrılmış. Sadece bu yıl bin 151 polis lojman sırası bekliyor. Ama ancak yarısı lojmana taşınabilecek. Yaklaşık 23 bin polis ise İstanbul'da kiracı. Lojmana girmeyi başaran polis aylık 100 milyon lira kira veriyor. 100-150 milyon lira civarında da yakacak parası ödüyor. Kısacası polisler lojmanda otururken de, maaşlarının dörtte birini kira ve yakacak parası olarak devlete geri ödüyor.Lojmanda kalan birçok polis 5 yıllık süresi dolmasına rağmen lojmandan çıkmıyor. Bunun başlıca sebebi dışarıdaki kiraların yüksel oluşu. "Hassas" şubelerde görev yapan polisler 5 yılın sonunda can güvenlikleri nedeniyle lojmandan çıkmayınca 100 milyon lira olan kira bedeli 200 bin liraya artırılıyor. Diğer polisler 5 yılın sonunda çıkmak zorunda. "

Konut meselesinin halli konusunda kafa patlatılıyor.Çözüm için gene polisin içerisinden teklifler var .Deniliyor ki;

"Lojmanlar son derece yetersiz ve bakımsız. Devlet polis lojmanlarını satarak polislere kira yardımı yapmalıdır.

Bunun çok yönlü faydaları olacaktır;

*Polisler arasında lojmanda kalan- kalmayan ayrımı ortadan kalkacak, her polise eşit imkan sağlanmış olacaktır.

* Polis halktan soyutlanmayacak, halkla kaynaşması içie yaşaması sağlanacaktır.

*Hırsızlık-kapkaç azalacaktır. Evleri soyulan vatandaşlarımıza sorun hepsi kendi binalarında bir polisin ikamet etmesini istediklerini söyleyecektir. Diğer taraftan hiçbir hırsız bir polisin ikamet ettiği bir binada rahat bir şekilde hırsızlık yapamaz.

*Kültür düzeyleri birbirine yakın emniyet mensuplarının polis okullarında oluşan polis alt kültürü lojmanlarda devam etmekte bu durum eş ve çocuklara da yansımaktadır. Oysa polis farklı meslek mensuplarıyla iletişim ve etkileşim içerisinde olursa hem bireysel anlamda kültür dünyasını zenginleştirir hem de aile yaşantısı açısından büyük kazanımlar elde eder.

*Polis yapılacak kira yardımlarıyla varoşlarda oturmak yerine daha uygun yerlerde ikamet etme olanağına kavuşur."

*Lojmanda yer bulabilmek içinde tıpkı üniformasız hayatta olduğu gibi torpil gerekebiliyor..En önemli torpil de siyasi ilişkilerden geliyor."her dönemde iktidara yakın bir yakının varsa korkma!." kuralı burada da geçerli.

Tayinde de ,terfide de...

Ülkemizde olan bitenler polis camiasında en iyi şekilde analiz ediliyor. Kendileri ile ilgili şu değerlendirmede önemli tespitler bulunuyor.

"Son yirmi yılda hızlanan sosyal erozyondan elbette polis kurumu da etkilendi.Bu dönemde bazı bakanların yakın çevresine sızmayı başaran motel sahiplerinin polis tayinlerinde etkili olduğu bile dillere düştü.İktidarlar emniyet müdürleri ile gelip gitmeğe başladı.Geçtiğimiz dönemlerde bazı emniyet müdürleri ,etkin siyasilerin partilerinin il ve ilçe başkanları gibi tavır aldılar.İşi dahada ileri götürenler oldu. İktidardaki siyasi parti liderlerinin yakınlarından aldıkları talimatla,rakip siyasiler aleyhine operasyonlar düzenlendi,bu rakipler entrika ile yok edilmek istenirken rütbeli polisler kullanıldı.

70 li yıllarda sağcı,solcu diye bölünen polis ,bu sefer ikdar ve muhalefetteki siyasilere göre gruplarda toplandılar.İdeoloji anlamında aynı temel görüşe sahip olan polisler ,farklı siyasi partilerde toplandıkları için birbirleri ile ters düştüler.Bu durum en alttan en üste kadar yansıdı.

Temelde hep özlük hakları sorunlarını taşıyarak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber