'Katsayı' uygulaması meslekî eğitimi eritti

Haber Giriş : 06 Nisan 2005 09:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÖSS'de farklı katsayı uygulamasından önce ortaöğretim öğrencilerinin yüzde 43'ü meslek liselerini tercih ederken, 2005'te bu oran yüzde 31'e kadar geriledi. Meslekî eğitimin, örgün eğitim içindeki payı ise yüzde18.2'ye düştü.

Gelişmiş ülkeler örgün eğitim içindeki mesleki eğitimin payını artırırken, ÖSS'deki katsayı eşitsizliği Türkiye'deki mesleki eğitimin oranını düşüyor. Meslek liselerine farklı katsayı uygulamasının getirildiği 1998 yılında ortaöğretim öğrencilerinin % 43'ü meslek liselerini tercih ederken, 2005'te bu oran %31'e kadar geriledi. Ortaöğretimdeki toplam 3 milyon 593 bin öğrenciden 2 milyon 463 bini (%69) genel lise, 1 milyon 129 bin 481 öğrenci (% 31) ise meslek liselerinde okuyor.

Öğrencilerin katsayı eşitsizliği yüzünden meslek liselerinden uzaklaşmaya başlaması, mesleki eğitimin, Türkiye genelindeki örgün eğitim içindeki payının %18.2'ye kadar düşmesine neden oldu. Bu oran, ABD gibi gelişmiş ülkelerde % 45'e kadar yükseliyor.

'Sınavsız geçiş' kandırmacası

Üniversiteye girişte katsayı engeliyle karşılaşan öğrencilere sınavsız geçiş yolu ile çözüm olarak sunulan 612 meslek yüksekokulunun 170'i ise halen öğrencisizlikten dolayı kapalı. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik "Bostan kulübesinin üzerine Harvard- 2 diye yazarsanız Harvard olur mu?" diyerek bu okulları kalitesiz bulduğunu ifade ederken, sivil toplum kuruluşları da mesleki eğitime neşter vurulması için raporlar hazırladı. Bakan Çelik'e Tüm Öğretim Elemanları Derneği (TÜMOD) katsayı engelinin kaldırılması için bir rapor sunarken, Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitimbirsen) de geçtiğimiz hafta Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'a verdiği raporda istihdam planlaması yapılarak, sınavsız geçiş kandırmacasından vazgeçilmesini istedi.

Gençler, altı yıldır mağdur ediliyor

6 yıldır meslek lisesinde okuyan gençlerin mağdur edildiğini belirten TÜMOD Başkanı Prof. Dr. Tahir Hatipoğlu "Meslek liselerine farklı katsayı getiren DSP'li milletvekilleri 'devrim yapıyoruz' demişlerdi. Taslağın hazırlanması aşamasında biz de onlara inanarak destek verdik. Ama artık yanlış yapıldığı anlaşılmıştır. Farklı katsayı uygulaması derhal sonlandırılmalı" dedi. Eğitimbirsen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ise şu an öğrencilerin yüzde 70'inin genel lisede, yüzde 30'unun ise meslek lisesinde okuduğunu belirterek "Bu oranı tersine çevirmeliyiz" diye konuştu

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber