Yoksullar için bakanlık geliyor/ Video

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Nisan 2011 22:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, yoksulluğun insanların ve ailelerin kaderi olmadığını belirterek, yoksul aileler için yeni bir bakanlık kurulacağını söyledi. Dinçer, kurulacak olan bakanlıkta da her bir yoksul aileyi bu durumdan kurtacak politikalar üreten sosyal yardım uzmanının ilgileneceğini ifade etti.

Bakan Ömer Dinçer, Konya'da Bera Otel'de sivil toplum kuruluşlarıyla biraraya geldi. Dinçer, yoksul ailelerle ilgilenen yeni bir bakanlığın kurulacağını açıkladı. Dinçer şunları söyledi:

"Devlet vatandaşlarına hak vermeli, yardım yapmamalı. Devlet yardım yapıyorsa insanları toplum içinde atalete itecek sonuçlar doğurabilir. Hak sahibi olmanın şartları belirlenmeli, yoksul bir kesim varsa, o kişiye o hak şatlarına uygun olması halinde bir hak olarak bu verilmelidir. Devlet ve vatandaş arasındaki ilişki yardım destek türü ilişkilerden çıkarılmalı, hak ve sorumluluk ilişkisi sınırları içinde bırakılmalı. Bu mantıkla önümüzdeki dönemde bir takım çalışmalar yapacağız. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, Pirimsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü ve Vakıflar Genel Müdürlüğü aracılığıyla vatandaşlarımıza nakdi yardım ediyorduk. Ayni yardım yapılmıyor. Ayni olarak sadece kömür yardımı yapılıyor. Yılda 4.5 milyon insana 4.5 milyar TL yardım yapıyoruz. 1 milyon 300 bin inasımıza 65 yaş üstü ve bir geliri olmadığı için şehit eşi olduğu, gazi, dul, yetim olduğu için maaş ödüyoruz. Bu felsefe ile önümüzdeki dönemde yoksullukla mücadele kapsamında bu kesimlerle ilgili bütün örgütlerimizi birleştirmeyi düşünüyoruz. Yetki ile ilgili bir kanun tasarısı çıktı ve orada sosyal hizmet ve yardım ile alakalı bir bakanlıkta kurulacak. Değişik devlet kurumlarının yaptığı yardımları tek çatı altında toplayan fonlamasını ve uygulamasanı yapan bir yapı oluşturulacak. Biz bunu yardım mantığından çıkaracağız. Yardım işini tamamen sivil toplum örgütlerine bırakacağız. Hak sahibi olmanın şartlarını belirleyeceğiz. Kişelerin gelirleri, giderleri harçamaları sahip olduğu zenginklerinin tespiti yapılacak. Hak sahibi şartlarına uyan insanlara maaş olarak ödenecek ve düzenli yapılacak." dedi.

FAKİR AİLLERE SOSYAL YARDIM UZMANI GELİYOR

Yeni dönemde fakir aileler için yapacakları çalışmayı da anlatan Bakan Ömer Dinçer, yoksulluğun insanların veya ailelerin kaderi gibi görmemek gerektiğini söyledi. Yardımları onların yoksulluktan kurtulmaları için atacakları adımlara destek olması için yapılması gerektiğini belirten Dinçer, "Önümüzdeki dönemde yoksul aileler kurulacak bakanlık bünyesinde sosyal yardım uzmanları alacağız. Her bir aileden sorumlu olan bir sosyal yardım uzmanı olacak. Bu insanlari için yoksulluktan çıkmalarını sağlayacak, politikalar üreteceğiz. Buna 'Bütünleşik Sosyal Hizmet' programı diyoruz. Bu süreç içinde ailenin çalışabilir fertleri var mı, yok mu, mesleği var mı yokmu, mesleki eğitimde neler verilebilir, ona bakılacak. Mesleki eğitim vererek, istihdama geçmeleri sağlanacak. Yoksulluktan kurtulmaları için gereken tedbirler alınacak. Ailede okuyabilecek çocuklar var mı yok mu, okula gidiyorlar mı gitmiyorlar mı bakacağız." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber