TOKİ yöneticileri muhafazakar!

Haber Giriş : 07 Nisan 2005 10:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu, TOKİ hakkında 'gizli' bir rapor yazarak Başbakan Erdoğan'a iletti. Raporda TOKİ'nin, paraları yasaya aykırı olarak muhafazakarların tercih ettiği bankalarda değerlendirdikleri belirtildi.

Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu, Toplu Konut İdaresi'nin 'kamu kurumları, kaynaklarını kamu bankalarında tutar' ilkesini çiğneyerek, kurumun 280 trilyon lirasını Asya Finans'a yatırdığını saptadı.

Daha çok İslami muhafazakâr mudilerin tercih ettiği ve faizsiz bankacılık yapan Asya Finans ilişkisiyle ilgili belge ve dokümanların da üzerine 'gizli' damgası vurularak Erdoğan'a iletildiği öğrenildi.
Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu'nun (YDK) TOKİ faaliyetleriyle ilgili raporunda, kurum yönetiminin 'kamu zararına neden olduğu' sonucuna varıldı. Birçok konunun 'iz bırakılarak' ifade edildiği ana raporun ekinde, İstanbul ve Ankara'da özel firmalarla ortak inşa edilen toplu konutlara 'özel inceleme raporunda' yer verildi.
Söz konusu raporda YDK'nın kimi yerinde açık, kim yerinde de üstü örtülü biçimde ifade edilen tespitleriyle ilgili olarak edinilen bilgiler özetle şöyle:

TOKİ, hızlı toplu konut üretimi amaçlı projelerde 'gelir paylaşımı modeli'ni esas aldı. İstanbul Halkalı, Ataköy, Ümraniye ve Kozyatağı'nda, Ankara Eryaman'da gerçekleştirilen 10 bine yakın konut üretilmesini amaçlayan 10 proje için açılan ihalelerde firmalar, tekliflerini 'idareye bırakacakları paylar' üzerinden hazırladı.

İhaleler sonuçlandığında geçmiş yıllarda yüzde 50'nin üzerindeki 'TOKİ paylarının' yüzde 25 - 30 civarına çekildiği ortaya çıktı.

Bir firmadan gelen istek üzerine sözleşmelerin 'satış hasılatını kullanma yöntemini' düzenleyen hükmünde değişiklik yapıldı. 'Yüklenici, İdare'nin uygun göreceği bir bankada İdare adına TL hesabı açacaktır' şeklindeki hüküm 'bir bankada veya bir özel finans kurumunda hesap açılacaktır' şeklinde değiştirildi. Böylece satış hasılatının Asya Finans'ta tutulmasının yolu açıldı. Hukuk Müşavirliği ile İdari Mali İşler Dairesi'nin karşı çıkması sonuç vermedi.

TOKİ Başkan Vekili Erdoğan Bayraktar ise önceki gün yaptığı açıklamada, ÖFK'lara yatırılan paranın kuruma ait olmadığını belirterek, "O para bizim paramız değil. Müteahhitlere 'paranızı oraya yatırmayın' diyemeyiz" demişti.

İZİN ALINMAMIŞ

YDK, kurum parasının bir ÖFK'da tutulmasının, kamu kurumlarının bütün kaynaklarını kamu bankalarında tutulmasını (kamu haznedarlığı) öngören Bütçe Yasası'nın 10. maddesine uygun olup olmadığının belirlenmesini, durumun soruşturma konusu yapılabileceğini ifade etti. Bütçedeki kamu haznedarlığı hükmü, istisnai uygulamalar için Başbakan'ın iznini şart koşuyor. TOKİ'nin ise Asya Finans'ta hesap açmak için izin de almadığı belirlendi.

TOKİ'nin özel firmalara servet aktarımı yaptığını ima eden YDK, kurum parasının da (isim vermeden) bir ÖFK'da tutulmasını eleştirdi. Bu ÖFK'nın Asya Finans olduğu, paranın da TOKİ ve müteahhitlerin ortak parası olduğu belirlendi.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber