Hanefi Avcı'nın davasında olay/ Video

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 13 Nisan 2011 15:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, Hanefi Avcı'nın da aralarında bulunduğu 22 sanıklı davanın diğer ?Devrimci Karargah Örgütü? davasıyla birleştirilmesine karar verdi. Davanın görüldüğü sıralarda mahkeme heyetiyle sanıklar arasında gerginlik yaşandı. Bir grup gösterici mahkeme çıkışında polise saldırdı.

Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı ile Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) Genel Başkanı Rıdvan Turan'ın da aralarında bulunduğu 14'ü tutuklu 22 sanık, Devrimci Karargah örgütüne yönelik soruşturma kapsamında açılan davada ilk kez hakim karşısına çıkacak. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek olan davada, Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, "terör örgütüne yardım ve yataklık" ile suçlanıyor. Davada Avcı'nın eşi Şenay Avcı da sanık olarak yer alıyor.

Hanefi Avcı, Silivri Cezaevi'nden Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne getirildi. Avcı, cezaevi ring aracı ile hakim ve savcıların kullandığı protokol kapısından içeri alındı.

EMİN ARSLAN DESTEK İÇİN ADLİYEDE

Duruşmayı izlemek için CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk ile eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Emin Arslan da adliyeye geldi. Adliyede gazetecilerin sorularını yanıtlayan Arslan, "Hanefi beyin şu andaki yaşadığı süreç ne zamanla ne mekanla ne de mantıkla bağdaşacak bir süreç olmadığını hepimiz biliyoruz. Türkiye'deki bütün çeteleşme, karanlık konuları ve benzeri konuları aydınlatan, bu gibi konuların üzerine giden insan Hanefi Avcı'dır. Ama Hanefi Avcı'nın şu anki yaşadığı süreci neden yaşadığını da hepiniz biliyorsunuz. Ben her zaman kefilim. Herkes de kefil Hanefi Avcı'ya" dedi.

İDDİANAMEDEN

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Kadir Altınışık tarafından hazırlanan 14'ü tutuklu, 22 sanığın olduğu iddianamede Avcı, 20. sırada yer alıyor. İddianamede eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'ın, "Devrimci karargah terör örgütü ve mensuplarına yardım, yargı görevini yapanı etkileme, soruşturmanın gizliliğini ihlal, terörle mücadelede görev almış kişileri hedef gösterme ikametinde ele geçirilen ruhsatsız silahlar nedeni ile 6136 sayılı yasayla muhalefet, zincirleme şekilde kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirme" suçlarından 23 yıldan 51 yıl 9 aya kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

İddianamede, Avcı'nın eşi Şenay Avcı'nın da, "ikametinde bulunan birden fazla ruhsat süreleri dolmuş silahı bulundurma" suçundan 7, 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi. Tutuklu sanık Nejdet Kılıç'ın, "Devrimci karargah terör örgütü üyesi olmak, 6136 sayılı yasada belirlenen bıçakları izinsiz bulundurmakö 9 ile 18 yıl arasında hapisle cezalandırılması talep edilen iddianamede, diğer 19 sanığın 7,5 yıldan 39 yıla kadar değişen yıllarda hapisle cezalandırılmaları istendi.

SANIKLAR BÖLÜMÜNDE HANEFİ AVCI'YA ASKERLİ KORUMA

Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı ile Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) Genel Başkanı Rıdvan Turan'ın da aralarında bulunduğu 14'ü tutuklu 22 sanık, Devrimci Karargah örgütüne yönelik soruşturma kapsamında açılan davada ilk kez hakim karşısına çıktı. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, "terör örgütüne yardım ve yataklık" ile suçlanıyor. Davada Avcı'nın eşi Şenay Avcı'da sanık olarak yer alıyor.

AVCI İLE BİRLİKTE 18 SANIK DURUŞMAYA KATILDI

Duruşmaya eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı ile Necdet Kılıç'ın da aralarında olduğu 14 tutuklu sanık ile 4 tutuksuz sanık katıldı. Hanefi Avcı'nın eşi Şenay Avcı ise duruşmaya katılmadı. Avukatı Refik Ali Uçarcı, müvekkilinin raporunu mahkemeye iletti.

AVCI'NIN YANINA ASKER OTURDU

Silivri Cezaevi'nden Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne getirilen Avcı, güvenlik için duruşmada diğer sanıklardan ayrı tutuldu. Sanıkların oturduğu bölümde en arka sırada oturan Avcı'nın yanına bir askerin oturduğu görüldü. Avcı'nın yanına oturan asker, diğer sanıklar ile Avcı'nın teması engelledi.

URFİ ÇETİNKAYA MÜDAHİL OLMAK İÇİN DİLEKÇE VERDİ

İstanbul 12. Ağır Ceza Uyuşturucu davaları kapsamında tutuklu olan Urfi Çetinkaya'nın avukatı Arzu Yılmaz ise davaya müdahil olarak katılmak istediklerini belirten dilekçesini mahkemeye sundu.

AVCI: AYLIK GELİRİM 3 BİN LİRA

Duruşmada ilk olarak sanıkların kimlik tespiti yapıldı. Hanefi Avcı, aylık gelirinin 3 bin kira olduğunu söyleyerek "Merkez Emniyet Müdürüydüm ancak seçimler dolayısıyla istifa ettim" dedi.

SAVCI: DAVALAR BİRLEŞTİRİLSİN

Duruşmada görüşünü bildiren savcı Nuri Ahmet Saraç, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dosya ile İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dosyanın içerik, kapsam ve deliller yönünden usul ve yargılama ekonomisi açısından birlikte değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. İki dosya arasında fiili ve hukuki irtibat olduğunu bildiren Savcı Saraç, CMK'nın 8. ve devamı maddeleri kapsamında iki davanın birleştirilmesini talep etti. Tutuklu sanıkların, tutukluluk hallerinin devamını talep eden Saraç, Urfi Çetinkaya'nın müdahillik talebinin "suçtan zarar görme vasfı olmadığı" gerekçesiyle reddini istedi.

AVCI'NIN AVUKATI REFİK UÇARCI: İKİ DAVA ARASINDA HİÇBİR İLGİ YOK

Hanefi Avcı ve Şenay Avcı'nın avukatı Refik Ali Uçarcı, müvekkilinin bu davaya konu edilmesine neden olan durumlar ile İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın hiçbir ilgisi olmadığını vurgulayarak "O davada, öldürme ve patlama olayları vardır. Halbuki bu davada hiçbir eylemsel faaliyet söz konusu değildir. Birleştirme ile bu davanın sanıklarının o davadaki eylemlerle ilişkilendirilmesi söz konusu olacaktır" diye konuştu.

SANIK YILMAZ: AVCI'YI AYIRIN, İŞKENCEDEN YARGILAYIN

Sanıklardan Tuncay Yılmaz, Hanefi Avcı ile aynı davada olmasına tepki göstererek, "Hanefi Avcı işkencecidir, devrimci katilidir. Onun davasının buradan ayrıştırılmasını istiyorum. Çıkarın, cemaatçilikten yargılayın, Ergenekon'dan yargılayın, işkencecilikten yargılayın" diye konuştu.

SANIK KILIÇ: AVCI 3.5 AY SORGULADI BENİ. BENCE MERT BİR İNSANDIR

12 Eylül döneminde 8 yıl hapis yattığını, işkence gördüğünü hatırlatan sanıklardan Necdet Kılıç, "12 Eylül'de 3,5 ay sorgumda Hanefi Avcı vardı. Benim kinim Hanefi Avcı'ya değil, sistemedir. Benim nazarımda o mert bir insandır. Çünkü bunun devlet politikası olduğunu söylemiştir. Bu davanın özü, Avcı'nın yazdığı Simon kitabıdır. Bu komplo davasıdır. Davanın özü, Hanefi Avcı'dan dolayı SDP'nin itibarsızlaştırılmasıdır" dedi.

AVCI: DİĞER DAVA İLE BU ARKADAŞLARIN BİR BAĞI YOK

Dosyada bugüne kadar gizlilik kararı olduğunu söyleyen Hanefi Avcı ise, "Biz bir meçhule karşı kendimizi savunmaya çalıştık. Evraklar içinde maddi hatalar olan evraklar vardı. Biz bunları ortaya koyalım ki, siz ona göre birleştirme talebini değerlendirin. Ben 35 yıllık emniyetçiyim. Hayatım terör örgütleri ile mücadelede geçti. Kimin ne olduğunu bilirim. Diğer dava ile bu arkadaşların bir bağı yok. Hiçbir irtibat yok. O bakımdan bizi dinlemenizi rica ediyorum" dedi.

Mahkeme, birleştirme talebini değerlendirmek için duruşmaya 1,5 saat ara verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber