Psikologlar eylem yaptı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 18 Nisan 2011 17:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çeşitli illerden Ankara'ya gelen Psikolog İnisiyatifi Hareketi üyesi bir grup, Abdi İpekçi Parkı'nda toplandı.

"Mesleğimiz peşkeş çekiliyor, halkımızın ruh sağlığı tehlikede" yazılı pankart açan protestocular, "Mesleğime dokunma", "Çakma yasa istemiyoruz", "Devşirme psikolog istemiyoruz" yazılı dövizler taşıdı ve çeşitli sloganlar attı.

Gruptakiler adına açıklama yapan Psikolog Nedim Yüksel Çakır, 6 Nisan'da TBMM Genel Kurulu'nda torba yasa kapsamında kabul edilen tasarıyla, psikoloji mezunlarının meslek unvanına sahip olmaktan çıkarılıp, birer teknikere dönüştürülmek istendiğini öne sürdü.
Özlük haklarında bir çok eksik bulunan ve yıllardır Bağımsız Meslek Yasası bekleyen psikologların bu tasarıyla bir kez daha hayal kırıklığına uğradığını savunan Çakır, şöyle konuştu:
"Bu yasayla psikoloji mezunu olanların Sağlık Bakanlığında görev yapmaları iyice içinden çıkılmaz, anlaşılmaz bir hal alırken, psikoloji mezunu olmayanlara da akademik kariyerle 'Klinik Psikolog' olma yolu açılması oldukça vahim bir hatadır.
Dört yıllık fakülte mezunu olan hukukçu, mühendis gibi meslek mensupları mezun olduklarında belirli bir mesleki kimlikle akademik unvan şartı aranmaksızın mesleklerini serbestçe icra edebiliyorlar, ancak bu yasayla psikoloji bölümlerinden mezun olan yüzlerce psikolog, unvanlarını kullanamayarak mesleki bir kimlikten yoksun kalacaklar. Bu durum Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırıdır. Psikoloji mezunu olmayanların Klinik Yüksek Lisans yapmaları ile psikolog unvanı almaları da kabul edilemez."

Birkaç aylık kurslara giderek kendilerini "aile terapisti, yaşam koçu, NLP uzmanı" gibi tanıtanlara hiçbir yaptırım uygulanmadığını ifade eden Çakır, "Bunların yerine kanunlara göre okuyan ve unvan alan psikologlarla uğraşılmasını anlamıyoruz" dedi.

Nedim Yüksel Çakır, "Sayın Cumhurbaşkanımız, içinde pek çok hukuki ve mesleki problem barındıran bu yasayı tekrar görüşülmek üzere TBMM'ye iade ediniz. Hem bizlerin mağduriyeti giderilsin, hem de kamu vicdanı rahatlasın" diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığında olan 744 sayılı kanun teklifi
MADDE 9- 11/4/1928 tarihli ve 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı San'atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir
"EK MADDE 13- a) Klinik psikolog; psikoloji veya psikolojik danışma ve rehberlik lisans eğitimi üzerine klinik ortamlarda gerekli pratik uygulamaları içeren klinik psikoloji yüksek lisansı veya diğer lisans eğitimleri üzerine psikoloji veya klinik psikoloji yüksek lisansına ilaveten klinik psikoloji doktorası yapan sağlık meslek mensubudur.
Klinik psikolog, nesnel ve yansıtmalı ölçüm araçları, gözlem ve görüşme teknikleri kullanarak psikolojik değerlendirme ile uluslararası teşhis ve sınıflama sistemlerinde hastalık olarak tanımlanmayan ve Sağlık Bakanlığının da uygun bulduğu durumlarda psikoterapi işlemleri yapar.Hastalık durumlarında ise ancak ilgili uzman tabibin teşhisine ve tedavi için yönlendirmesine bağlı olarak psikoterapi uygulamalarını gerçekleştirir.
Psikoloji lisans eğitimi üzerine ilgili mevzuatına göre Sağlık Bakanlığınca uygun görülen psikolojinin tıbbi uygulamalarıyla ilgili sertifikalı eğitim almış ve yeterliliğini belgelemiş psikologlar sertifika alanlarındaki tıbbi uygulamalarda görev alabilirler.Uzman tabibin teşhis ve yönlendirmesiyle ya da bağımsız olarak yapılabilecek mesleki uygulamalar, bu bentteki prensipler çerçevesinde Sağlık Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.
*Psikolog tanımının yapılmamış olması,
*PDR mezunlarının eğitimci olması, yüksek lisans ile mesleki unvan kazanılamayacağı Danıştay kararları ve yök'ün meslek tanımlarına göre bu tanım kanunlara aykırıdır.

TÜM PSİKOLOGLAR DERNEĞİNİN ÖNERİSİ
PSİKOLOG: psikoloji alanında lisans eğitimi veren fakülte veya yüksek okullardan mezun olan sağlık meslek mensubudur. Psikologlar, nesnel ve yansıtmalı ölçüm araçlarını ve gözlem ve görüşme tekniklerini kullanarak hastalık teşhisi konmuş veya konmamış kişilere psikolojik değerlendirme yapan ve gerekli gördüğünde psikoterapi uygulamalarını gerçekleştiren kişilerdir.
Klinik psikolog; psikoloji lisans eğitimi üzerine klinik psikoloji alanında yüksek lisans yapan ve hastanede gerekli staj eğitimini tamamlayan , AMATEM ve Ruhsallığının yatılı servislerinde öncelikli olarak görev yapan sağlık personelidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber