Tüm devlet hastanelerine örnek proje...

Haber Giriş : 08 Nisan 2005 12:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yalova Devlet Hastanesi, hizmete soktuğu otomasyon sistemi ile hastaları kuyruklarda saatlerce beklemekten kurtardı. Bundan böyle hastalar, verilecek manyetik kartlarla teşhis ve tedavilerini kısa sürede yaptırabilecek.

SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devredilmesinden sonra Yalova Devlet Hastanesi devreye soktuğu manyetik kartlı otomasyon projesi sayesinde, hastaların mümkün olan en kısa sürede kuyruklarda beklemeden teşhis ve tedavi hizmeti almalarını sağladı. Yeni sistemi düzenlediği toplantıda tanıtan Devlet Hastanesi Başhekimi Aydın Şölen, otomasyon projesi ile hastaların her türlü çilesinin son bulduğunu söyledi.

Hastaneye yapılan başvurularda hastalardan bir kereye mahsus olmak üzere şahsi bilgilerinin istenerek bunların manyetik kartlara yükleneceğini belirten Şölen, "Hastanelerimizde özellikle geçiş döneminde ciddi bir sıkıntı yaşanıyor. Hastanın tedavi sürecine ulaşana kadar bir çok işlemi tamamlaması lazım. Bu da uzun kuyrukların oluşmasına ve hastaların saatlerce kuyruklarda çile çekmesine sebep oluyor. Bunun için tam otomasyon projemizi devreye soktuk. Hastalarımızdan bir kereye mahsus olmak üzere şahsi bilgilerini alacağız. Bu bilgileri hastanemize satın aldığımız makineler sayesinde manyetik kartlara yükleyerek, 5 dakika gibi bir sürede hastalarımıza vereceğiz. Bu kartı aldıktan sonra hastamız artık kuyruklarda beklemeden sadece manyetik kartlarını okutarak tedavi hizmetinden faydalanabilecekler" dedi.

Devlet Hastanesi tarafından devreye sokulan tam otomasyon projesi sayesinde gereksiz bir çok tetkik ve laboratuar hizmetleri de yapılmayacak. Bu sayede hem vatandaş rahat edecek, hem de hastanelerin devletin sırtına yüklediği tıbbi malzeme giderleri azalacak. Manyetik karta sahip olan hastanın o tarihten sonra yapılan tüm laboratuar tetkikleri, teşhis ve tedavileri, data banklarda muhafaza edilecek. Doktorlar, manyetik kartı okutarak, hastanın tüm bilgilerine ulaşarak, daha önceki süreci görecek. Bu sayede gereksiz tetkik ve laboratuar hizmetlerine lüzum kalmayacak. Bu da halen yüzlerce milyar liraya varan tıbbi malzeme yükünün büyük oranda azalmasına sebep olacak.

Yüz binlerce kişinin bilgilerinin yer alacağı sistemin çökmesi durumunda, ildeki sağlık sisteminin felç olmasını engellemek için 24 saat boyunca sistemi kontrol edecek bir ekip kuruldu. Bu ekip günde 4 kez sistemin back uplarını CD'lere yükleyecek. Bu CD'lerden bir de kopya yapılarak, hastane dışındaki başka bir yerde tutulacak. Tamamen hastanenin kendi öz kaynaklarıyla kurulan sistemde şu an için 2 ana makine hizmet verecek.
İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber