Doktor numarasıyla alınan kimlikle yarım milyonluk vurgun/ Video

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Nisan 2011 11:51, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

İstanbul'da, maddi durumu iyi seviyedeki insanların kimlik bilgilerini ?sosyal mühendislik? olarak adlandırılan yöntemle elde ettikten sonra bu kimliklerle kredi kartı edinen ve yaklaşık 500 bin TL para çektikleri belirlenen 10 kişi yakalandı. Jandarma üsteğmen sahte kimliğiyle yakalanan şebeke liderinin, bilgilerini almak istediği kişinin yaşantısını iyi bildiği ve bir kişinin bilgilerini almak için nüfus müdürünü arayarak "İlgili kişi kaza geçirdi. Ben doktorum ve hastanın TC numarası gerekiyor.? diyerek bilgiye ulaştığı tespit edildi.

Birçok banka şubesi, müşterilerine ait hesapların boşaltıldığını ve müşterilerinin bilgisi olmadan isimlerine kredi kartları çıkartıldığını belirleyerek polise başvurdu. Çıkarılan kredi kartlarından nakit para çekildiği ve alışveriş yapılarak yaklaşık 500 bin TL zarar oluştuğu belirtilerek polisten yardım istendi. Konuyu araştırmaya başlayan İstanbul Bilişim Suçları ve Sistemleri Şube Müdürlüğü görevlileri benzer suçlardan daha önce sabıkası bulunanları taramaya başladı. Polisin tespitlerine göre 2005 yılından benzer bir suçtan gözaltına alınarak 1 yıl hapis yatan Cemal Y.'ye ulaşıldı. Polis, şüphelilerin etrafındaki kişileri de kullanarak internet ortamından kredi kartı başvuruları yaptığını, bu kartları İstanbul dışındaki adreslere yönlendirerek banka kuryelerinden teslim aldığını ve yaklaşık 500 bin TL'lik haksız kazanç elde ettiklerini belirledi.

Özellikle C.Y'nin takibiyle ulaşılan ilginç bilgilere göre şüphelinin sosyal mühendislik yaparak maddi durumu iyi olan kişiler adına yüksek limitli kredi kartı başvurusu yaptığı ve bu kartlar için gerekli bilgileri büyük bir ustalıkla edindiği belirlendi. Buna göre çıkartmak istediği bir kredi kartı için ismini kullandığı kişinin bağlı bulunduğu nüfus müdürünü telefonla arayarak ?ilgili kişi kaza geçirdi. Şu an ameliyatta. İşlemler için TC numarası gerekiyor.? diyerek bilgiye ulaştı.

Bu şekilde çıkarılan kredi kartları ile yapılan dolandırıcılık olayına karıştıkları belirlenen 10 kişi İstanbul'daki ilçelerde yapılan operasyonlarla gözaltına alındı. Cemal Y'nin evinde yapılan aramada jandarma Üsteğmen rütbesi ile düzenlenmiş sahte kimlik ele geçirildi. Bu kimliğin dolandırıcılık işlemlerinde işleri daha kısa sürede halletmek için kullanıldığı belirtildi.

Bir adet kuru sıkı tabanca, 4 laptop, pos makinesi ve uyuşturucu madde ele geçirilen operasyonlarda gözaltına alınan 10 şüpheli, Büyükçekmece Adliyesi'ne sevk edildi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber