Uzmanlar ve kent bilimcileri çılgın projeyi değerlendirdi

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 27 Nisan 2011 13:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aylardır beklenen o çılgın projeyi, yeri belli olmasa da artık bütün Türkiye biliyor. Sadece Türkiye'de değil bütün dünyada büyük ses getirecek bu projeyle ilgili ilk yorumlar gelmeye başladı bile. Uzmanlar ve şehir bilimciler İstanbul içerisinden iki deniz geçirilmesi ve bir ada oluşturulması projesine ilk tepkilerini HABERTURK televizyonunda Yiğit Bulut'a açıkladı.

YÜKSEK MİMAR VE KENT BİLİCİ PROF. DR. AHMET VEFİK ALP

"DESTEKLENMELİ FAKAT İSTANBUL KÂBUS ŞEHRE DÖNMEMELİ"

Benim daha çılgın bir projem var. Kıbrıs'la anavatanı birleştiren bir çalışmaydı. Başbakanın projeci kimliğini takdirle karşılıyorum. Cesaretini takdirle karşılıyorum. Projeyi genel hatlarıyla olumlu bulup destekliyorum. Fakat bazı çekincelerim ve hassasiyetlerim var. Bu projelerin Batılı dünyalarda genel kitlelerin konsensüsüyle tartışılarak paylaşımcı olarak ortaya konduğunu görürüz. Biz Türkler'in kanında var sanırım. Tepeden olabiliyor. Ama bundan sonra tartışılacak, konuşulacak, bölge sakinlerinin projeye yaklaşımı ve tepkisi ortaya konulacak.

İstanbul Boğazı 30 kilometre uzunlukta. Genişliği ortalama 600 metre, en dar yerinde. Yılda 50 bin yük gemisi buradan geçiyor. 10 bini tehlikeli madde taşıyor. İstanbul Boğazı'ndan geçen petrol Panama'dan geçenin 4, Süveyş'ten geçenin 3 katı. Burada çok ciddi bir risk var. O bakımdan bu projeyi desteklemek gerekir. Fakat çok derinlemesine çalışılması gerekir. Ben İstanbul'un daha fazla büyütülmesini çok tehlikeli buluyorum. Bu proje yeni inşaat alanları açmasın diliyorum. Sayın Başbakan farklı değerlendirdi.

İstanbul 15 milyona yükseldi. Daha fazla büyümesi çok tehlikeli. kabus şehre dönüşebilir. Kuzeyde gördüğümüz son yeşil akciğerleri kaybetmemek gerekir. Bu gibi projeleri İstanbul'a enjekte ederken İstanbul'un büyümesini tetiklememek lazım. Su alanlarını bozmamak konusunda da çok dikkatli olmak lazım. 30 milyonluk İstanbul gibi bir kâbus şehre dönüşmemeliyiz. Ya güzele gideceğiz, ya kötüye...

İSTANBUL SERBEST MİMARLAR DERNEĞİ VE İSTANBUL III NUMARALI KORUMA BÖLGE KURULU BAŞKANI MİMAR DR. SİNAN GENİM

* Çok başarılı ve gurur verici bir proje. Dünyanın ilk 10 ekonomisinden biri olduğu konuşulan bir ülke bu tür bir proje yapmakta geç bile kalmıştır.

* İstanbul'un tarihi dokusunu korumak adına çok önemli. Boğazdan her tanker geçtiğinde biz mimar ve tarihçilerin yüreği ağzına gelir. bugüne kadar yıkıcı facialar olmadıysa tamamen kısmetten, Allah bizi korudu. bu projeyle birlikte bu tehlike de ortadan kalkacak.

* Bu proje ekonomik olarak büyük katkı sağlayacak. Pek çok insana istihdam yaratacak, yeni yaşam merkezleri yaratacak.

* İkinci boğaz İstanbul'un en büyük sorunlarından biri olan ulaşıma çok büyük katkıda bulunacak. Ulaşım bu projeyle çok rahatlayacak

* Bu tür bir projeyi rahatlıkla yapabilecek kapasitesi ve gücü olan Türkiye bunu gerçekleştirmekte ve bunu dünyaya göstermekte geç bile kalmıştır.

MİMARLAR ODASI GENEL BAŞKANI EYÜP MUHÇU:

"KABUL EDİLMEYECEK BİR ÇILGIN PROJE"

Adı üstünde, Başbakan "Çılgın Proje" diye nitelemiş. Proje, ulusal ya da bölgesel ölçekte planlamaya dayalı olarak gündeme gelmiyor. Anti demokratik bilimi dışlayan şekilde gündeme geliyor.

Projenin uygulanması İstanbul'a aykırı. Bu projeyle İstanbul'un yeni nüfus yoğunluğu, ulaşım, yerleşim kararları verilmiş olacak. Kanal çevresinde yeni bir kent kurulması ve paralel olarak Silivri- Çatalca hattında yeni bir projeden bahsediliyor. Burada İstanbul'un geleceğinin tüketilmesi söz konusu olacak. Çevresel sorunlardan sözedebiliriz.

17 milyon nüfusun üzerine ilave olacak nüfuslarla 25-30 milyona çıkacak. İstanbul'un yok edilmesi anlamına geliyor. Projeyle ulaşım ihtiyacı karşılanacğı varsayılıyor. Bu öne çıkarılıyor. Halbuki ulaşım master planında bu öngörü söz konusu değil. 3. Köprü siyasal rant projesi olarak yapılmaya başlandı. İşlevi olmayan projeye işlev kazandırılması öngörülyor. Maliyetiyle ilgili açıklama yapılmaması nitelik hakkında fikir veriyor. Daha çok 12 Haziran sonrasına yönelik bir söylem halindedir.

Teknik yeterli bir çalışma yapılmamış, maliyet analizi yapılmamış. Ancak bu proje, ülkenin öncelikleri, ekonomik kaynakları açısından kabul edilemeyecek çılgın bir projedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber