MHP'den aday açıklaması

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Nisan 2011 16:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal, Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) milletvekili kesin aday listelerinde MHP Adana 1. sıra adayı Recai Yıldırım ile Kırşehir 1. sıra adayı Metin Çobanoğlu'nun isimlerinin yer almasına ilişkin, ?Aday listeleri kesinleştiği için istifa eden adayların yerine yeni aday göstermek yasa gereği mümkün değildir? dedi.

Bal, yazılı açıklamasında, Yıldırım ile Çobanoğlu'nun hem milletvekili adaylığından hem de partideki görevlerinden, Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin talimatıyla istifa ettiğini belirtti.

Çobanoğlu ve Yıldırım'ın istifa dilekçelerinin YSK kayıtlarına girdiğini ifade eden Bal, şunları kaydetti:

?Adı geçen şahısların isimlerinin, aday listelerinin YSK tarafından 25.04.2011 tarihi itibarıyla kesinleştirilmiş olması ve 29.04.2011 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanmış olması nedeniyle aday listelerinden çıkarılması mümkün olmamaktadır.

2839 Sayılı Milletvekili Seçimi Kanununun Adaylıktan istifa ve ölüm başlıklı 25. maddesinde: 'Aday listelerinin kesinleştiği tarihten, oy verme günü saat 17.00'ye kadar ölüm veya istifa nedeniyle aday listelerinde meydana gelecek eksilmeler, listelerin tamamlanmasını gerektirmez. Ancak aday listelerinde yukarıdaki nedenlerle boşalma olması halinde listedeki adaylar, liste sırasına göre kaydırılmak suretiyle boşalan yerler doldurulur' hükmü bulunmaktadır.

Aday listeleri kesinleştiği için istifa eden adayların yerine yeni aday göstermek yasa gereği mümkün değildir. Ancak istifa eden şahısların milletvekili seçilmeleri de mümkün değildir. Bu durumda yukarıya çıkarılan ilgili yasa metninin ikinci cümlesinde de açıkça belirtildiği gibi listedeki adaylar liste sırasına göre kaydırılmak suretiyle boşluk doldurulacaktır. Yani ikinci sıradaki aday birinci sıraya kaydırılacaktır. Diğer sıradaki adaylar da aynı şekilde yukarıya doğru kaydırılacaktır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber