İzmir'de rüşvete gizli kamera

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 04 Mayıs 2011 07:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

İzmir'de 44 kişinin gözaltına alındığı Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik ihale yolsuzluğu operasyonunun verilerinin, işçi olarak işe başlayan polislerce binaya yerleştirilen kameralarla elde edildiği öğrenildi

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne düzenlenen ihale yolsuzluğu operasyonundan önce polisin belediyeye işçi olarak işe başlayıp gizli kamera yerleştirdiği ortaya çıktı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bağlı şirketlerine 700 polis tarafından düzenlenen operasyonun ayrıntıları da ortaya çıkmaya başladı. Soruşturmanın, Sayıştay raporu doğrultusunda, İzmir'de bir dönem Güzelbahçe, Alaçatı, Ayrancılar ve Buca belediyelerine yönelik operasyonların da iddianamelerine imza atan Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Mehmet Sait Demiröz tarafından başlatıldığı öğrenildi. Demiröz'ün, mart ayında Yargıtay üyeliğine seçilmesi nedeniyle dosyayı diğer 4 özel yetkili savcının devraldığı ve operasyonun bu nedenle geciktiği bildirildi. Soruşturma sürecinde İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne işçi gibi giren polislerin, hem aramaların yapılacağı yerleri tek tek belirlediği, hem de şüphelilerin bulunduğu yerlere izleme ve dinlemeye yönelik cihazlar yerleştirdiği belirtildi. Elektrik prizleri ve kalorifer petekleri gibi yerlere yerleştirildiği iddia edilen kameralarla şüphelilerin saniye saniye görüntülendiği öğrenildi. Operasyonun başlangıcında, ekiplere birer kapalı zarf verildi ve talimat gelmeden zarfları açmaları yasaklandı. Talimatla birlikte ekipler zarfı açıp gözaltına alacağı ve arama yapacağı isim ve adresi öğrendi. Polislere verilen arama emrinde aranacak yerler ve gözaltına alınacak kişilerin odaları kapı numarasından penceredeki jaluzinin rengine kadar tarif edildi. Şüphelilerin telefon görüşmelerinde, 'para' yerine bir şifre olarak 'çıkma' sözünü kullandığı iddia edildi. İzmir polisinin bilgisayarların hard diskleri kopyalama işlemleri dün sabah saatlerine kadar sürdü. Arama sonrasında birçok bilgisayar kasası ile belgelere el konuldu.

10 KİŞİ SERBEST BIRAKILDI

Gözaltındaki 44 kişiden Büyükşehir Genel Sekreteri Pervin Şenel Genç'in sekreteri Zehra Güner, Kültür Sanat Şube Müdürü Adalet Okan, Park ve Bahçeler Daire Başkanı Ziya Çavdar, Katı Atık Şube Müdürü Fatma Ozan, Grand Plaza A.Ş. Müdürü Birol Soylu, İZULAŞ Satın Alma Müdürü Hamza Güzeldere, Grand Plaza Genel Müdür Yardımcısı Cemal Hayati Öztürk, sekreter Senem Polat, Çevre Sağlığı Daire Başkanı Yıldız Yılmaz ve öğrenci olduğu öğrenilen Melda Çalışkan serbest bırakıldı. Aralarında eski genel sekreter Ersu Hızır ile mevcut genel sekreter Pervin Şenel Genç'in de bulunduğu 34 şüphelinin sorgusunun devam ettiği öğrenildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu gözaltına alınanlarırn yakınlarıyla görüştü "İnandığım güvendiğim arkadaşlarım"dedi.

Fatih ŞENDİL - Ertan GÜRCANER/ sabah


İzmir Belediyesi ve 14 şirketine yönelik yolsuzluk soruşturmasında önemli delillere ulaşıldığı bildirildi. ?Rüşvet çarkı' polisin bir yıl önce yerleştirdiği gizli kamera kayıtlarıyla saptandı.

İSTANBUL

Arda Yavuz

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve 14 şirketine yönelik ihaleye fesat soruşturmasında, ?rüşvetin belgesi' niteliğinde deliller bulunduğu iddia edildi. Deliller arasında, belediye görevlilerinin para alırkenki görüntüleriyle ihaleye fesat ve rüşvete ilişkin çok sayıda şifreli telefon görüşmesi olduğu iddia edildi. Soruşturma için polisin kendi görevlilerini hizmetli gibi belediyede işe aldırdığı ve bu görevliler vasıtasıyla da belediyeye gizli kameralar yerleştirildiği belirtildi. Elektrik prizlerine yerleştirilen gizli kameralarla da, ihalelerde yapılan yolsuzluğun ve dönen rüşvet çarkının belgelendiği ileri sürüldü.

Özel yetkili dört savcı bakıyor

Bu arada yolsuzluk soruşturması için dört özel yatkili cumhuriyet savcısının görevlendirildiği, 2,5 yıl öncesine kadar uzanan iddialar sonucu Sayıştay denetçilerinin hazırladığı raporlardan sonra harekete geçildiği ortaya çıktı. Aynı şekilde İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, yaklaşık 1 yıl önce İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bazı belediyelere yönelik özellikle kültür sanat ve konser organizasyonlarını takibe aldığı öğrenildi. Polisin 1 yıllık teknik ve fiziki takibinin ardından birçok ihalede yolsuzluk tespit edildiği ve operasyonun bu tespitlerin ardından başlatıldığı belirtildi.

Baskın sırasında İzmir Büyükşehir Belediyesi üst düzey yöneticilerinin önce aramalara engel olmak istediği ancak polisin arama kararlarını göstermesinin ardından aramaların yapılabildiği öğrenildi. Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun, alanında isim yapmış 60 ceza avukatıyla görüştüğü ve zanlıların avukatlıklarını yapması için görevlendirdiği de öğrenildi.

34 kişinin sorgusu sürüyor

Belediye avukatlarının emniyete gelerek zanlıların durumu hakkında bilgi almak istedikleri öğrenildi. Bu arada, gözaltındaki 44 kişiden, aralarında Park Bahçeler Daire Başkanı Z.Ç. ve Grand Plaza A.Ş. eski genel müdürü B.S.'nin de olduğu 10 kişi ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. Gözaltındaki 34 kişinin ise sorgularının sürdüğü öğrenildi. Ergenekon sanığı Doğu Perinçek'e yakınlığıyla bilinen Türkiye Gençlik Birliği'nin organizasyonlarına ücretsiz araç tahsisi ve destek verildiği de iddialar arasında.

Soruşturma savcı değişikliğinden gecikti

İzmİr Büyükşehir Belediyesi'ne düzenlenen yolsuzluk operasyonu, soruşturmayı yapan savcı değiştiği için iki ay gecikmeli yapıldı. Soruşturmayı Cumhuriyet Savcısı Mehmet Sait Demiröz başlattı. Demiröz, mart ayında yapılan seçimlerde Yargıtay Üyeliği'ne seçildi. Yerine atanan özel yetkili savcının dosyayı yeniden incelemesinin zaman alması sebebiyle operasyonun bu tarihe kaldığı öğrenildi. Bu arada, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne düzenlenen yolsuzluk operasyonu kapsamında bilgilerine başvurulmak üzere bazı gazeteciler emniyete çağrıldı. Emniyete çağrılan gazeteciler arasında İzmir Büyükşehir Belediyesi'ndeki yolsuzlukları ilk gündeme getiren ?Egenin Sesi' internet sitesi yazarı Süleyman Gençel de bulunuyor. Gençel, yazısında görevden alınan eski Genel Sekreter Ersu Hızır'ın, özellikle belediyenin İZSU, İZFAŞ, İZULAŞ, ESHOT şirketleri ile imar konularında yolsuzluk bulunduğunu kendisine anlattığını yazmıştı. Bilgisine başvurulmak üzere emniyete çağrılan bir başka gazeteci ise Hasan Tahsin Kocabaş oldu.

Hesabını ben vereceğim

İzmİr Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Konak Meydanı'nda toplanan işçilere ve memurlara hitaben yaptığı konuşmada, ?Değerli arkadaşlar adi suç, zimmete para geçirmektir. Ama bu belediyenin, bir milyon 120 oyla İzmirli hemşehrilerimizin yüzde 56,7 oyu ile seçilmiş belediye başkanınızım. Eğer bu belediyede bir şey varsa, bir yolsuzluk varsa, bir hukuksuzluk varsa, onun hesabını ben vereceğim. Benim arkadaşlarımı, mesai arkadaşlarımı bıraksınlar, bu belediyenin hesabını bana sorsunlar? dedi.

Suçlamaları kabul edemeyiz

Eskİ Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Büyükşehir Belediyesindeki aramayla ilgili, ?Hukuki bir konudur. Bu ve benzer olayların bir an önce netlik kazanması temennimiz. Geçen yerel seçimlerde, Buca Belediye Başkanımız aynı şekilde bir muameleye tabi tutulmuştu. ?İktidarın belediyelerine olmuyor, muhalefetin belediyelerine oluyor' diye etik olmayan söylemleri şiddetli reddediyoruz? dedi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber