Vatandaş, artık tapu işlemini herhangi bir tapu müdürlüğünden yapabilecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 04 Mayıs 2011 07:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tapu Genel Müdürlüğü'nün yeni yönetmeliğine göre vatandaşlar artık bir taşınmaza ilişkin tapu işlemini taşınmazın kayıtlı bulunduğu yer dışındaki herhangi bir tapu müdürlüğüne müracaat ederek de yaptırabilecek. Yurtdışındakiler de tapu işlemini bulundukları ülkeden yerine getirebilecek. Müdürlüğün elektronik altyapısı buna imkân veriyor.Vatandaşlar, bir gayrimenkule ilişkin tapu işlemini taşınmazın kayıtlı bulunduğu yer dışındaki bir tapu müdürlüğüne müracaat ederek de yaptırabilecek. Yurtdışındaki Türk vatandaşları ile yabancı uyruklu gerçek ve tüzel kişilerin ise her türlü tapu işlemi de bulundukları ülkeden yerine getirilebilecek. Tapu müdürlükleri tarafından kendi yetki alanı dışında kayıtlı bulunan taşınmazlarla ilgili genel müdürlükçe belirlenecek akitli ve akitsiz tapu işlemlerinin yapılmasına ilişkin usul ve esasları belirleyen yönetmelik yenilenerek, 30 Nisan 2011 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı. Söz konusu yönetmelik yayım tarihinden üç ay sonra, 30 Temmuz 2011 tarihinde yürürlüğe girecek. Bu süre içinde Tapu Genel Müdürlüğü gerekli teknik önlemleri alırken, bu işlemlere yönelik eğitim ve uygulama çalışmaları yapacak.

Tapu ve Kadastro Genel Müdür Vekili Gökhan Kanal'ın açıklamasına göre yönetmelik kapsamında yapılacak işlemler için bilgi ve belgelerin elektronik ortamda gönderilmesinde TAKBİS (Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi) veri tabanı kullanılacak. Böylece bilgi sistemleri ve teknolojisi etkin ve verimli şekilde tapu hizmetinde kullanılacak. Yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte, zaman, işgücü ve kaynak tasarrufu sağlanarak taşınmazın kayıtlı bulunduğu tapu müdürlüğüne gidilmeden herhangi bir tapu müdürlüğünden tapu işlemleri yaptırılabilecek. 6083 sayılı kanun ve yeni yönetmelik uyarınca yurtdışındaki Türk vatandaşları ile yabancı uyruklu gerçek ve tüzel kişilerin her türlü tapu işlemi de bulundukları ülkeden yerine getirilebilecek.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü yılda ortalama 7 milyon işlem gerçekleştirerek yaklaşık 20 milyon vatandaşa hizmet veriyor. Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 25'i her yıl tapu ve kadastro hizmetlerinden faydalanıyor. Tapu Genel Müdürlüğü genel bütçeden aldığı ödeneğin her yıl yaklaşık dört katını tapu harçlarının tahsili yoluyla devlete gelir olarak sağlıyor.

Gökhan Kanal'a göre tapu işlemleri diğer ülkelerle kıyaslandığında Türkiye'de daha kaliteli ve kısa sürede hizmet sağlanıyor. Türkiye'deki tapu ve kadastro uygulamaları birçok Avrupa ülkesine örnek olabilecek seviyede. Türkiye'de taşınmaza ilişkin bir işlem yapılabilmesi için her gün binlerce insanın seyahat etmek veya notere giderek vekaletname vermek zorunda kalması zaman ve işgücü kayıplarına neden oluyordu. İşlemlerdeki gecikme ve ekonomik kayıplar ortaya çıkıyordu. Bu da tapu dairelerinde işlem yaptırmanın vatandaşa maliyetini önemli ölçüde artırıyordu. Başka tapu dairesinden işlem yaptırılmasıyla bu kayıpların azalması bekleniyor

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber