Maliye teşkilatında yayınlanan iç genelge ile Maliye Müfettişleri ve Hesap Uzmanlarına, ??Denetim raporlarınızı İdare'ye danışmadan yazmayın'' talimatı verildi.

Haber Giriş : 06 Ağustos 2003 16:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Maliye teşkilatında yayınlanan iç genelge ile Maliye Müfettişleri ve Hesap Uzmanlarına, ??Denetim raporlarınızı İdare'ye danışmadan yazmayın'' talimatı verildi.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın imzasıyla yayınlanan iç genelge ile, Maliye Müfettişleri ve Hesap Uzmanlarının, İdare'nin uygulamaya ilişkin yönergelerine aykırı rapor hazırlamadan, idareden görüş almaları isteniyor. Bakanlığın bu girişim ?önceden denetim sansürü girişimi' olarak nitelendi.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Maliye tarihinde ?bir ilk niteliğinde' tartışmalı bir tasarrufa daha imza attı.

Unakıtan'ın yanısıra, Müsteşarı Hasan Basri Aktan ve Gelirler Genel Müdür Vekili Osman Arıoğlu'nun imzasıyla Maliye teşkilatına yayınlanan iç genelge ile Maliye Müfettişleri ve Hesap Uzmanlarına, ??Denetim raporlarınızı İdare'ye danışmadan yazmayın'' talimatı niteliğinde. Bu girişim, Maliye Müfettişleri, Hesap Uzmanları ve Gelirler Kontrolörlerine getirilmek istenen ?önceden denetim sansürü'' olarak nitelendi.

Genelge, denetçiler rapor hazırlamadan, mutlaka, Gelirler Genel Müdürlüğü'nün görüşünün alınmasını istiyor. Bu tasarruf, ?Kırmızı Çizgili Denetim' döneminin başlama işareti olarak görülüyor. İdare'nin denetimciye, ??Benim görüşümü almadan denetim raporu hazırlamayın'' demesinin, denetimi işlevsizleştirme olduğu savunuluyor.

MALİYE KARIŞTI

Maliye geleneklerine aykırı olduğu öne sürülen genelge, Maliye Müfettişleri ile Hesap Uzmanlarını rahatsız etti. Hesap Uzmanları Kurulu, kendilerinin yasalardan kaynaklanan yetkilerini sınırlama amacı güden genelgeye uymayacaklarını, Bakan dahil İdare'ye bildirdiler.

Maliye Müfettişleri ise ?Genelgeyi Yok Saymayı' yeğledi. Resmi bir tepki göstermeyen Maliye Müfettişleri, ??Bu genelge bizi bağlamaz. Biz, yasalara göre görev yapar, yetki kullanırız'' görüşündeler.

GENELGENİN AMACI VE ANLAMI

Maliye denetçilerinin kurumsal olarak karşı çıktıkları genelge uygulanırsa; Bakanlığın, denetlenen firmalar arasında ayırım yapmasının yolu açılacak. Siyasi otorite, Bakan ve Bakanın emrindeki bürokratlar aracılığıyla, ?kendisine yakın firmayı' kayırma, koruma-kollama keyfiyeti kullanabilecek. Bu durumun ise devletin, kişi ve firmalara karşı ?eşit ve objektif yaklaşımına gölge düşürür' kaygısı uyandırdı.

Uzmanlar kaygılarla ilgili şu örneği verdi: ??Diyelim ki, iktidara yakın bir firma geldi, İdare'den, ?Bu vergiye tabi mi, değil mi' diye görüş istedi. İdare, ?Bu vergiye tabi değil' görüşü verebilir. Denetçi ise idarenin görüşünü yasayla çelişkili bularak rapor hazırlayabilir. Bu denetçinin varlık nedeni ve en doğal hakkı. Ama, işte bu genelge; denetçinin, yasaya aykırı idare görüşü ve uygulamaları aksine rapor yazmasını engellemek istiyor. Bu olacak birşey değil.''

Genelgede neler var?

Maliye Bakanlığı'nın denetimle ilgili iç genelgesi özetle şöyle:
Yayımlanan genel tebliğ, iç genelge, genel yazı ve sirkülerlere aykırı işlem ve vergi inceleme raporu yazılmaması, ancak Maliye Müfettişleri ve Hesap Uzmanlarınca belirtilen konularda farklı bir görüşe sahip olunması halinde ?Görüş ve Öneri Raporu' düzenlenerek ilgili Kurul Başkanlığı görüşü ile birlikte Genel Müdürlüğümüze intikal ettirilmesi uygun bulundu.

Yukarıda belirtilenler dışındaki genel tebliğ, iç genelge, genel yazı, sirküler ve Vergi Usul Kanununun 313. maddesi gereğince Genel Müdürlüğümüze verilen muktezalarla ilgili olarak yorum farklılığı bulunması halinde Maliye Müfettişleri ve Hesap Uzmanlarınca öncelikle bu konuda ?Görüş ve Öneri Raporu' düzenlenerek Genel Müdürlüğümüze intikal ettirilmesi ve Genel Müdürlüğümüzün uygun mütalaası alındıktan sonra vergi incelemesi yapılmalı.

Gelirler Kontrolörlerinin bu kapsamdaki konularda öncelikle ?Görüş ve Öneri Raporu' düzenleyerek konuyu Genel Müdürlüğümüze iletmeleri ve Genel Müdürlüğümüz görüşüne göre işlem yapmaları uygun olur.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber