Babacan: Kredilerin yüzde 97,6'sı tam ve gününde ödeniyor

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 15 Mayıs 2011 19:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Babacan, şu anda Türkiye'de kredilerin geri dönüşteki problem oranının yüzde 2,4'e düştüğünü belirterek, "Yani tüm kredilerden sadece yüzde 2,4'ü takip ediliyor. Bu kullanılan kredilerin yüzde 97,6'sı tam ve gününde ödeniyor demek. Kolay bir iş değil. Geçen yıl itibariyle 1,1 trilyon liraya çıkmış bir bankacılık sektörümüz var. Ekonomiden daha hızlı büyüyen bir sektör, fakat hiçbir sorun yok" diye konuştu.

17:07 | 15 Mayıs 2011

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği tarafından Kızılcahamam Asya Termal Tesislerinde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, küresel krizin Avrupa, ABD ve dünya ekonomisi üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Türkiye'nin bu krizden en az etkilenen ülkelerden biri olduğunu belirten Babacan, "Bize de etki oldu ama başbakanımızın tabiriyle teğet geçti. Yani şöyle bir dokundu geçti. Uzun süreli bir etkisini görmedik" diye konuştu.

Babacan, kriz nedeniyle 2009 yılında Avrupa'ya olan ihracatın birden azalması üzerine kısa bir süre iç piyasada morallerin biraz bozulduğunu söyledi.

Bu krizde Türk bankalarının sağlam oluşu ve sıkıntı yaşamamasının, Türkiye'nin ayağını sağlam bir zemine basmasını sağladığını ifade eden Babacan, sıkıntı yaşanmamasını da 2004, 2005 ve 2006 yıllarında bankacılık alanında yapılan reformlar ve atılan ciddi adımlar olarak açıkladı. Babacan, bu alanda bugün bile hala pek çok ülkenin korktuğu, yapamadığı işleri yaptıklarını, yeni bir bankacılık, kredi kartı, Mortgage ve TMSF yasası çıkardıklarını anımsatarak, bu yasalarla bankaların çok sıkı bir şekilde denetlenmesi ve düzenlenmesiyle ilgili hükümler getirdiklerini belirtti.

Babacan banka sahipleri ve yöneticilerine şahsi sorumluluk ilkesi de getirdiklerini ve çoğu Avrupa ülkesinde bunun olmadığını ifade ederek şöyle konuştu: "Bu düzenlemelere itirazlar gelmedi değil. Mesela biz Mortgage yasamıza yüzde 25 minimum nakit ödeme şartı getirdik. Yani Türkiye'de banka kredisiyle ev alacak vatandaşımız önce ev bedelinin yüzde 25'ini cebine hazırlayacak. Niye? Bu öncelikle ödeme gücünün bir göstergesi. Biz 2006 yılında Mortgage yasasını meclisten çıkarırken Plan Bütçe Komisyonunda bu yüzde 25 çok sorgulandı. Çünkü 2006 yılında dünyada kriz yok. Komisyondaki milletvekili arkadaşlarımız 'ABD bu işi 100 yıldır yapıyor orada böyle bir şey yok. Siz niye hükümet olarak böyle bir şeyi koymamız lazım diyorsunuz anlamıyoruz' dediler. Sonuçta arkadaşlar ikna oldu, desteklediler ve yasamızı çıkardık. Allah'tan böyle çıkardık şimdi bakın sapasağlam."

-KREDİLERİN GERİ DÖNME ORANI-

Babacan, şu anda Türkiye'de kredilerin geri dönüşteki problem oranının yüzde 2,4'e düştüğünü belirterek, "Yani tüm kredilerden sadece yüzde 2,4'ü takip ediliyor. Bu kullanılan kredilerin yüzde 97,6'sı tam ve gününde ödeniyor demek. Kolay bir iş değil. Geçen yıl itibariyle 1,1 trilyon liraya çıkmış bir bankacılık sektörümüz var. Ekonomiden daha hızlı büyüyen bir sektör, fakat hiçbir sorun yok" diye konuştu.

Kriz döneminde hiçbir bankaya tek bir kuruş kamu kaynağı aktarmadıklarını ifade eden Babacan, kriz sürecinde Türkiye'nin kamu açıklarını düşürücü tedbirler aldıklarını anımsattı.

-KUZEY AFRİKA VE ORTADOĞU'DA YAŞANANLAR-

Babacan, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da yaşanan gelişmelere de değinerek şöyle devam etti: "Bizim bir rehavetle 'her şey gayet güzel gidiyor, ekonomimiz iyi büyüyor' deyip rahat bir ortamda işlerimizi yürütmemiz mümkün değil. Her ne kadar ortada bir başarı varsa da önümüzdeki dönemle ilgili riskler çok çok büyük. O bölgedeki problem bizi hem petrol fiyatı hem de ihracat yoluyla olumsuz etkiliyor. Avrupa'ya dönüp bakıyoruz, eskisi kadar hızlı büyüyecek bir pazar yok.

Dolayısıyla önümüzdeki dönemde ihracat için yeni pazarlara yönelmemiz daha uzaklara bakmamız gerekiyor. Çünkü yanı başımız, hemen kafamızı kaldırıp görebileceğimiz 3-4 saatlik uçuş mesafesi artık son derece sıkıntılı Türkiye'nin." Babacan, Türkiye'de gerektiği zaman korkmadan en zor tedbirleri alabilecek bir hükümetin iş başında olduğunu söyledi.

Seçime, bütçe açığını düşünerek girdiklerini belirten Babacan, "Seçim döneminde kesenin ağzı biraz açılır, biraz açıklar artar. Bu doğal karşılanır.

Biz her ay bütçe açığını düşürerek seçime gidiyoruz" dedi.

Türkiye'nin şu an iyi bir noktada olduğunu, ancak önümüzdeki dönemle ilgili büyük risklerin bulunduğunu yineleyen Babacan, "Çok çok dikkat etmek zorundayız. Bu riskleri de dikkate alarak gerektiğinde belki zor kararlar, tedbirler, bazen belki acı reçeteler de uygulayarak bu karışık ortamdan Türkiye'yi bir istikrar ortamına yükseltip sapasağlam geleceğe doğru yürümemiz gerekiyor" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber