TÜBİTAK Kanunu'nda değişiklik teklifi.

Haber Giriş : 12 Nisan 2005 13:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Başkanlığı'na sunulan Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurulu Kurulması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, TÜBİTAK'ın faaliyet alanlarını yeniden belirlerken, idari yapısında da yeni düzenlemeler içeriyor.

AK Parti Grup Başkanvekili ve Ankara Milletvekili Salih Kapusuz, TÜBİTAK Kanunu'nda değişiklik yapılması amacıyla kanun teklifi hazırladı. TBMM Başkanlığı'na sunulan Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurulu Kurulması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, TÜBİTAK'ın faaliyet alanlarını yeniden belirlerken, idari yapısında da yeni düzenlemeler içeriyor.

Teklifle, "Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu"nun adı, "Türkiye Bilimsel ve Teknoloji Araştırma Kurumu" olarak değiştiriliyor. Kurumun kısa adı ise TÜBİTAK olarak kalacak. TÜBİTAK'ın görev alanı yeniden belirlenirken; kanunda geçen teknik kelimesi yerine "teknoloji", "müspet bilimler" yerine "bilimsel ve teknolojik" kavramı kullanılıyor.

Bilim Kurulu; bilim ve teknolojik alanında yetkinliği olan kişiler arasından başbakan tarafından belirlenecek 3, YÖK Genel Kurulu tarafından belirlenecek 1, Bilim Kurulu tarafından belirlenecek 3, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) asli üyeleri arasından başbakan tarafından belirlenecek fen ve teknik bilimler alanlarından 1, sosyal ve beşeri bilimler alanlarından 1 ve sağlık bilimleri alanından 1 olmak üzere toplam 3, kamu kurum ve kuruluşlarında veya özel sektörde en az 10 yıl deneyimi olan ve üstün nitelikli hizmetleriyle tanınmış kişiler arasından başbakan tarafından belirlenecek 1, TOBB tarafından belirlenecek 2 ve Bilim Kurulu tarafından belirlenecek 1 üye ile başkandan oluşacak.

Başkan, hem kurum hem de Bilim Kurulu'nun başkanı olacak. Bilim Kurulu üyeliği seçimi, başbakanın onayıyla kesinleşecek. Bilim Kurulu'nun toplantı ve karar yeter sayısı, 8 olacak.

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber