Korsan müsteşar!

Haber Giriş : 13 Nisan 2005 08:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa, 'Müsteşar üçlü kararname ile atanır' diyor, ama iki defa veto yiyen Şahabettin Harput, 'müsteşar' ilan edildi. Artık 'vekil' sıfatını da kullanmıyor

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Anayasa gereği Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakan Tayyip Erdoğan'ın imzaladığı üçlü kararname onayıyla gerçekleşmesi gereken İçişleri Bakanlığı Müsteşarı'nın 'asaleten' atamasını, Sezer'in imzası olmaksızın yaptı. Sezer'in vetosuna ve Anayasa'daki açık hükme rağmen, 'müsteşar' olarak ilan edilen Şahabettin Harput, belge imzalarken 'V.' (Vekil) ibaresini kullanmaya da artık son verdi.

İçişleri Bakanlığı'nın, Sezer'in veto ettiği bürokratların 'asil' gibi imzaladığı belgeleri de Köşk'e onaya gönderdiği ortaya çıktı. Bu duruma Sezer, sert tepki gösterdi.

Aksu hiç vazgeçmedi
Bakan Aksu, merkez valisi Şahabettin Harput'u önce Emniyet Genel Müdürü yapmak istemişti. Ancak Sezer kararnameyi veto etmişti. Aksu'nun Harput'u İçişleri Bakanlığı Müsteşarı yapma isteği de yine Sezer'e takılmıştı.

Bunun üzerine Aksu, İçişleri Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanunu'nun, 'valilerin müsteşar olabileceğini' öngören 37. maddesine dayanarak, Harput'u 17 Şubat 2003'te müsteşar yardımcılığına atamıştı. Aksu, ardından da Harput'u, Devlet Memurları Kanun'un 86 ve 175. maddelerine dayanarak 19 Kasım 2003'te müsteşarvekili yapmıştı. Son olarak Aksu, Sezer vetoda direnince müsteşar atamaları üçlü kararnameye tabi olmasına rağmen Harput'u 'bakanlık onayıyla' müşteşar olarak atadı.

İlk yazıyı Personel Genel Müdürü Celalettin Lekesiz hazırladı. Yazıda şöyle denildi: "Merkez valisi Şahabettin Harput'un, 3152 sayılı İçişleri Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun'un 37. maddesine göre müsteşar yardımcılığına görevlendirilmesine ilişkin 17.02.2003 tarihli bakanlık onayı ile müsteşar yardımcısı iken Devlet Memurları Kanunu'nun 86 ve 175. maddeleri uyarınca bakanlığımız müsteşarlığına vekâleten görevlendirilmesine ilişkin 19.11.2003 tarihli onayın iptaliyle adı geçenin 3152 sayılı kanunun 37. maddesine göre bakanlığımız müsteşarı olarak görevlendirilmesini arz ederim."

Atama yazısı, sırasıyla Lekesiz, Müsteşar Yardımcısıvekili Zekeriya Şarbak, Müsteşarvekili Şahabettin Harput ve Bakan Aksu'nun onayından geçti. Lekesiz, 1 Kasım 2004'te Harput'un atamasını tüm birimlere duyurdu. Daha önce evraka müsteşarvekili olarak imza atan Harput, 20 Ekim 2004'ten sonraki tüm evrakı 'müsteşar' sıfatıyla imzalamaya başladı.

Harput, sorularımıza yanıt vermezken, İçişleri Bakanlığı kaynakları şu açıklamayı yaptı: Harput atamayla bir müsteşarın özlük haklarına sahip olmadı. Atama Harput'a sadece müsteşar yetkisi kullanma hakkı tanıyor.

Müsteşar atamasının üçlü kararnameyle yapılmasının anayasal zorunluluk olduğuna dikkat çeken Çankaya Köşkü kaynakları ise, Harput'un, Sezer'in onayını almadan asaleten atanmasının imkânsız olduğunu belirtti.

'V.' krizi
Vekil bürokratlar, hükümet ile Köşk arasında 'V.' krizi de yarattı. İçişleri Bakanlığı'nın, vekil olarak görev yapan bürokratların imzasını taşıyan bazı belgeleri Köşk'e 'V.' (vekil) yazmadan göndermesi, Sezer'in tepkisini çekti. Sezer, İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısıvekili Zekeriya Şarbak'la ilgili bir belgeyi, imzacı ismin yanına 'V.' harfi koyarak imzaladı.

Atamaya dayanak yapılan madde
Aksu'nun, Harput'un atanmasına dayanak yaptığı İçişleri Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun'un 'Valilerin Merkezde Görevlendirilmesi' başlıklı 37. maddesi şöyle:
'Valiler, atanmalarındaki usule göre, valilik kadro ve unvanlarını muhafaza etmek suretiyle merkezde görevlendirilebilir. Bu valiler, Bakan tarafından İçişleri Bakanlığı Müsteşarlığı, Müsteşar Yardımcılığı, genel müdürlük, kurul başkanlığı, Bakanlık 1. Hukuk Müşavirliği'nde, veya Başbakanlığın talebi üzerine, Başbakanlık ve diğer bakanlıkların üst kademe yöneticiliklerinde, unvan ve özlük hakları saklı kalmak kaydıyla görevlendirilebilir.'

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber