Sınavlar yaklaşınca özel ders saat ücreti 600 TL'ye dayandı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 28 Mayıs 2011 11:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversite sınavına sayılı günler kala özel derslere olan talep artarken, saatlik ücretler de 600 liraya kadar ulaşarak zirve yaptı. Uzman öğretmenlerin saat ücretleri asgari ücretle yarışır hale geldi.

Ayşe Ekin Gündüz / İSTANBUL

DERSANELER, etüt merkezleri, okul kursları derken, bire bir derslerin daha yararlı olacağını düşünen ebeveynler özel ders öğretmenlerinin boş saatlerini yakalamak için adeta birbirleriyle yarışır duruma geldi. Konusunda uzman öğretmenlerin verdiği özel derslerin saatlik ücretleri 70-100 liradan başlarken, artan taleple birlikte saatlik ders ücretleri fen grubunda 600 TL'ye kadar dayandı. Bu rakamı 300 TL ile matematik, 180 TL ile de Türkçe dersleri takip ediyor. Net asgari ücretin 630 TL olduğu gözönünde bulundurulduğunda neredeyse asgari ücrete verilen derslerin dakikası bile 10 TL'ye ulaşıyor. Özel ders tarifesini ise tecrübe, mezun olunan okullar, referanslar, branşlar ve akademik kariyer gibi etkenler belirliyor. Diğer yandan dersler, ilköğretime destek, Seviye Belirleme Sınavı'na (SBS) hazırlık, lise derslerine destek ve üniversiteye giriş sınavlarına hazırlık olarak sınıflandırılıyor. İlköğretim grubu dersleri lise grubu derslere oranla daha düşük ücretlerle verilirken çocuğunun ?daha başarılı, en başarılı' olmasını isteyen veliler ilköğretim birinci sınıftan itibaren çocuklarına özel ders aldırmaya başlıyorlar.

Kreşte bile özel ders

Çocuklar yarış atına dönerken, kreşlerden ve ana sınıflarından itibaren başlatılan özel yabancı dil derslerine olan artan talep de dikkat çekici bir diğer noktayı oluşturuyor. Prestij kaygısı taşıyan bazı ders verenler ise özel ders verecekleri öğrencileri kendi hazırladıkları bir sınava tabi tutup kapasitelerini değerlendirerek öğrencinin başarısını garantilemeye çalışıyorlar. Ayrıca fiyatları daha görünmez kılmak adına 2-3 kişiden başlayıp 5-6 kişiye çıkan özel grup dersleri de bulunuyor. Bu derslerde de öğrenci başına düşen fiyatlar yarıya inerken saat başına alınan ücret ise toplamda daha yukarı çekiliyor.

En fazla ücret fen grubunda alınıyor

Ders En yüksek fiyat

Fen grubu 600

Matematik grubu 300

Türkçe grubu 180

Sosyal grubu 120

Yabancı dil 100

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber