YÖK'ten atanamayan öğretmenlere 'UMUT'

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 01 Haziran 2011 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Atanma imkânı kısıtlı olan öğretmenlik bölümlerinden mezunlar, ek eğitim aldıktan sonra, öğretmen açığı olan alanlara yönlendirilecek. Daha sonra da bu öğretmenlerin bir kısmı, ihtiyaç olan alanlarda istihdam edilecek

BAHAR ATAKAN

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) bugün 30 bin kadroya yapacağı atama öncesinde YÖK'ün, sayıları 300 bini bulan ?atanamayan öğretmenlere? ilişkin özel bir çalışma başlattığı öğrenildi. MEB ile koordinasyon halinde başlatılan çalışmaya göre; atanma imkanı kısıtlı olan öğretmenlik bölümlerinden mezun olanlara, ek eğitim verilecek. Eğitimlerin ardından bu mezunlar, öğretmen açığı olan alanlara yönlendirilecek. Sayısı yüz binleri bulan atanamayan öğretmenlerin bir kısmının, kademeli olarak ihtiyaç olan alanlarda istihdam edilmesi sağlanacak.

Umut ışığı olacak

YÖK Başkanvekili ve YÖK Eğitim Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Yekta Saraç, atanamayan öğretmenelere umut ışığı olacak bir projeyi Milliyet'e açıkladı. Atanma imkanı kısıtlı olan öğretmenlik bölümlerinden mezun olanların, ?yeterlilikleri ve kazanımları? gözönünde bulundurularak belli bir plan dahilinde, ek eğitim verilerek ihtiyaç olan öğretmenlik alanlarına yönlendirilmeleri sağlanacak. Böylece, sayısı yüz binleri bulan atanamayan öğretmenlerin bir kısmının, kademeli olarak ihtiyaç olan alanlarda istihdam edilmesi sağlanacak. Örneğin, atanamayan fizik öğretmeni yeterli eğitimi aldıktan sonra sınıf öğretmeni olaraka atanma imkanı doğacak.

Saraç, şöyle konuştu:

?Kontenjan artışı, merkezi yerleştirme ile öğrenci alan 4 yıllık örgün lisans programları için devlet üniversitelerinde yüzde 5 , vakıf üniversitelerinde ise yüzde 10 civarında gerçekleşti.

Bu sene Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi'nin bazı programlarına ilk defa kontenjan sınırlaması getirildi. Buna göre, devlet üniversitelerinin 4 yıllık örgün lisans programlarının kontenjanları 370 bine yaklaştı. Aynı programlar için vakıf üniversitelerinin kontenjanları geçen sene 45 bin küsur iken bu sene 51 bin civarında gerçekleşti. Eğitim fakültelerindeki bazı alan eğitimi veren programlar yanı sıra, fen fakültelerindeki fizik, sağlık alanında eczacılık gibi programlar da bu bağlamda değerlendirildi. Türkiye'nin ihtiyaçları göz önünde tutularak tıp, hemşirelik, fizik tedavi ve rehabilitasyon gibi çok az alanlarda kısmi kontenjan artışları sağlandı. Eğitim, Fen, Edebiyat, İİBF, İlahiyat, Mühendislik gibi alanlarda üniversitelerin isteği dışında kontenjan artırılmadı.

Branşları düşürüldü

Bazı öğretmenlik alanlarında kontenjanlar düşürüldü. Bu bağlamda atanamayan öğretmenlerin büyük çoğunluğunu oluşturduğu başta fizik öğretmenliği gibi bazı alan öğretmenlikleri programlarında yeni düzenleme yapıldı.

Bu programların kapatılmamasına fakat kontenjanlarının düşürülmesine karar verildi. Beden eğitimi öğretmenliği mezunlarının ?büyük şehirlerdeki özel spor merkezlerinde? istihdam edilebileceği göz önünde bulundurularak, kontenjan düşüşü gerçekleştirilmedi.

Geçen sene devletteki boş kontenjanların çoğunu meslek yüksekokulu (MYO) kontenjanları oluşturuyordu. Bu sene ise devlet üniversitelerindeki MYO kontenjanlarında düşüş 1200 civarında oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber