Gelir İdaresi'ne tepkiler sürüyor

Haber Giriş : 14 Nisan 2005 16:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meclis Genel Kurulu'nda görüşmeleri süren ve IMF ile imzalanacak stand by öncesinde yasalaşması gereken Gelir İdaresi Yasa Tasarısı'na çalışanların tepkisi dinmiyor.

TBMM Dikmen Kapısı önünde toplanan Büro Emekçileri Sendikası (BES) üyelerinin Genel Başkanı Bülent Kaya, IMF ve Dünya Bankası'nın talepleri doğrultusunda geçen yasaları uygulamayacaklarını söyledi.

Gelir İdaresi Yasa Tasarısı'nın gündeme geldiğinden bu yana süren ve tasarının Meclis görüşmeleri sırasında da hızlanan protesto gösterileri bugün de devam ediyor.

TBMM Dikmen Kapısı önünde toplanan bir grup BES üyesi, hükümet ve IMF aleyhine sloganlar atarak, Gelir İdaresi Yasa tasarısını protesto ettiler.

"Yasalar teoride kalır"

BES Genel Başkanı Bülent Kaya, Meclis'te görüşülen söz konusu yasa tasarısının yalnızca IMF ve Dünya Bankası'nın talepleri doğrultusunda hazırlandığını savunarak, bu yasaların sadece teoride kalacağını ve yasaları uygulamayacaklarını söyledi.

Milletvekillerine de seslenerek tasarıya destek vermemelerini isteyen Kaya, tasarının kanunlaştığı takdirde 'tasfiye yasası' olacağını iddia etti.

Eyleme katılanlara soruşturma

Daha sonra BES Ankara 1 Nolu Şube Başkanı Ahmet Turan tarafından okunan basın açıklamasında, hükümetin maliye politikaları eleştirildi.

Açıklamada ayrıca eylemlere destek veren memurlar hakkında da soruşturma açıldığı belirtilerek, 400 kişiden savunma istendiği, 34 kişiye uyarı cezası verildiği, 20 kişinin de başka yerlere tayin edildiği kaydedildi.

Söz konusu tasarıya tepki gösteren BES üyeleri dün de TBMM Çankaya kapısı önünde toplanarak gösteri yapmışlar, bunun yanında çeşitli illerde iş bırakma eylemleri düzenlemişlerdi.

TBMM Genel Kurulu'nda, dün başlayan görüşmelerde Gelir İdaresi Yasa Tasarısı'nın 12 maddesi kabul edildi.

Tasarının kabul edilen maddelerine göre, vergi toplama maliyetleri ile idari giderleri en aza indirerek azami ölçüde vergileri ve diğer gelirleri toplamak, mükelleflerin vergi yükümlülüklerini yerine getirmelerini sağlamaya yönelik hizmetlerde bulunmak amacıyla Gelir İdaresi Başkanlığı kurulacak.

Bu başkanlığın görevleri arasında, uygulamada ortaya çıkan
ihtilafların en aza indirilmesi ve uygulama birliğinin sağlanmasına yönelik tedbirler almak, nitelikli insan kaynağının kazandırılması, yetkinliklerin geliştirilmesi, kariyer planlarının yapılması ve performanslarının ölçülmesini sağlamak da yer alacak. Bu başkanlık, faaliyet sonuçlarını düzenli aralıklarla kamuoyuna duyurmak ve yıllık faaliyet raporunu izleyen yıl kamuoyuna açıklamakla da yükümlü olacak.

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın ana hizmet birimleri arasında Gelir Yönetimi Daire Başkanlığı, Mükellef Hizmetleri Daire Başkanlığı, Uygulama ve Veri Yönetimi Daire Başkanlığı, Tahsilat ve İhtilaflı İşler Daire Başkanlığı, Denetim ve Uyum Daire Başkanlığı, Gelirler Kontrolörleri Daire Başkanlığı ve Avrupa Birliği ve Dışişleri Daire Başkanlığı da olacak. Görüşmelere bugün devam edilecek.

cnntürk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber