Hakim ve savcılar, HSYK'nın yaz kararnamesini protesto etti

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Haziran 2011 15:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıçlar ve Savcılar Sendikası (Yargı-Sen) üyesi hakim ve savcılar, HSYK'nın yaz kararnamesini protesto etti. Hakim ve savcılar, atamalarda objektiflik, şeffaflık, adalet, tarafsızlık, doğruluk ve dürüstlük gibi ilkelerin gözetilmediğini savundu.

Kadıköy Adliyesi önünde toplanan hakim ve savcılar, atama kararnamesini protesto etti. Grup adına basın açıklamasını, Yargısen temsilcisi ve aynı zamanda Kadıköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi Üyesi Nuh Hüseyin Köse yaptı. Köse, HSYK'nın adli ve idari yargı yaz kararnamesinde toplam 2230 yargıç ve Cumhuriyet savcısının yer değişikliği yoluyla atanması sırasında objektiflik, şeffaflık, adalet, tarafsızlık, doğruluk, dürüstlük, aile bütünlüğü, sağlık, eşitlik, ehliyet ve liyakat ilkelerini hiç bir biçimde

gözetmediğini savundu. Kararname taslaklarının beklentilerin aksine, yargıç ve savcılara açıklanmadığını ve yeni bir dönem başlayacağı söyleminin de sözde kaldığını belirten Nuh Köse, "Yeniden yapılandırılan HSYK'nın, sekiz aylık zaman dilimi içinde görevdeki yargıç ve savcıların yüzde 30'dan fazlasının görev yerini değiştirmesi, gelecek yönünden içinde bulunulan vahim tabloyu da ortaya koymuştur. Güvenceli olması gereken yargıçlar, memurlardan daha kötü bir duruma düşürülmüşlerdir" diye konuştu.

Evrensel ölçütler gözetildiğinde yargı bağımsızlığı ve yargıç güvencesinin en önemli parçası olan, istek dışı atamalara başvurulmaması kuralının gözetilmediğini, aksine yargıda vesayet ve hiyerarşi yaratırcasına istek dışı atamalara olabildiğince fazla başvurulduğunu savunan Köse, "Siyasi iradenin beklentileriyle örtüşmeyen iş ve işlemlere imza atan meslektaşlarımızın da görev yerlerinin değiştirilmesi ayrıca dikkat çekicidir" dedi.

Köse, idari tasarrufla görev yerinin değiştirilmesi istenenlerin atama kararnamesine alınacağını duyuran HSYK'nın, bu şekilde hukuka aykırı biçimde adeta liste toplama çağrısı yaptığını, HSYK'ya, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı dahil, adalet komisyonları ve başsavcılıklardan ulaşan listelerde yer alan yargıç ve savcıların, bulundukları yerlerin dışına, yer değiştirme suretiyle atandıklarını savundu. Kökse, "Bu uygulama, sıkıyönetim ve olağanüstü hal bölge komutanlarına tanınan, kamu görevlileri için

bulundukları bölge dışına taşımaktadır. İdari yargıda birinci bölgede on yılını dolduranların atama kapsamına alınması, tasfiye niteliğinde bir görüntü yaratmıştır" diye konuştu.

Atama kararnamesinin, Adalet Bakanlığı'nın 1988 tarihli atama yönetmeliğinden hareketle gerçekleştirildiğini, yeni bir yönetmelik çıkartılmaktan uzak durulduğunu öne süren Nuh Köse, "Buna rağmen, HSYK olağanüstü yetkilerle donattığı müfettişleri için ivedilikle yönetmelik çıkartarak, gelecek kararnameler için teftiş yoluyla kıyım hazırlığı içinde olduğu mesajını da vermiştir. Yargı-Sen, bu yönetmeliğin iptali için yargı yoluna başvurmuş bulunmaktadır" dedi.

Basın açıklamasının ardından HSYK'nın atama kararnamesini alkışlar eşliğinde protesto eden hakim ve savcılar, daha sonra sessizce dağıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber