Kumda oynayan çocukları bekleyen tehlike

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Haziran 2011 15:38, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Uz. Dr. Özge Demirel Leman, yaz aylarında çocukları güneş çarpmalarından ve yaz ishallerinden korumanın yollarını anlattı.

Memorial Hizmet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden, Uz. Dr. Özge Demirel Leman, güneş altında oynanan oyunların çocukları hasta ettiğini ifade ederek, "Güneş altında oynanan uzun süreli oyunlar ve yapılan aktivitelerde güneş çarpmaları sıkça karşılaşılan sorunlardır. Özellikle 11.00-15.00 saatleri arasında güneş altında kalan çocuklarda; şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma, yüksek ateş gibi bulgular güneş çarpmasından şüphelenilmesi için yeterlidir" dedi.

Çocukları güneş çarpmasından korumak için önerilerde bulunan Leman, "10.00-15.00 saatleri arasında çocuklarınızı doğrudan güneş altında kalmamasını sağlayın. Koruyucu giysilere önem verin. Koruyucu krem olarak kaliteli malzemeler kullanın. Su ve beyaz kum gün ışığını yansıtan faktörlerdir. Kumsallarda korunmaya ayrıca önem verin" şeklinde belirtti.

Güneş çarpması durumunda ilk yapılması gerekenlerden birinin hastanın serin bir yere götürülmesi olduğunu ifade eden Leman, "Vücudunu sıkan giysiler mutlaka gevşetilmelidir. Başa, kasıklara ve koltuk altına soğuk kompres uygulanmalıdır. Hastanın havadar bir yerde olması da önemlidir. Ayrıca hastanın bilinci yerindeyse içecek bir şeyler verilmeli, kaybedilen su ve tuzlar yerine konmalıdır. Eğer hasta kusuyorsa başı yana çevrilmeli ve ardından mutlaka bir hastaneye götürülmelidir" dedi.

Uz. Dr. Özge Demirel Leman, yaz aylarında karşılaşılan ikinci sorunun, besin zehirlenmeleri ve ishaller olduğunu ifade ederek, "Tatil köylerinde açık büfelerde yenen besinlerin veya sıcak yaz aylarında yenen dondurma gibi ürünlerin, günlük taze olmaması halinde besinlerde biriken toksinler ve bakteriler ishallere sebep olabilir. Bu durumda dondurmadan vazgeçemeyen çocuklarınız için ambalajlı, uygun koşullarda saklanmış dondurmaların yedirilmesi daha uygundur" açıklamasında bulundu.

Besin zehirlenmelerinde en önemli tedavinin sıvı destek tedavisi olduğunu belirten Leman, "Büyük çocuklarda kusma önleyici ilaçlarla tedaviye başlanabilir ancak, süt çocuğu döneminde şiddetli kusmalar ve ishaller hızla sıvı kaybı yarattığı için damar yolu ile sıvı tedavisi daha uygun olmaktadır. Büyük çocuklarda da kusma durduruculara rağmen halen kusmalar devam ediyorsa damar yolu ile serum uygulaması yapılabilir. Bağırsak florasını düzenleyici ilaçlar kullanılabilir, dışkıda bakteriyel enfeksiyonu

gösteren bulgular varsa antibiyotik tedavisi uygulanabilir. Bu dönemde havuç ve patates püresi, yağsız çorba, tuzlu ayran gibi yiyecek ve içecekler yağsız ve liften zengin oldukları için önerilebilir" dedi.

GÜNEŞ ÇARPMASINA DİKKAT

Rüzgarsız günlerde güneşin daha tehlikeli olabileceğini belirten uzmanlar, yüksek ateşin güneş çarpmasına işaret olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Uzmanlar, yaz güneşinin zararları konusunda uyarıda bulundu. Güneş, havuz, deniz derken, her günü çocuklar için oyunlar eşliğinde geçen yaz mevsimi, aşırı sıcaklar sebebiyle beklenmedik hastalıklara yol açabiliyor. Çocukları etkileyen birçok rahatsızlığın kaynağı olan aşırı sıcaklara karşı hazırlıklı olması gerektiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Denizay Yürüer, yaz sıcaklarının sebep olduğu sıcak çarpmaları hakkında bilgi verdi.

Yazın sıklıkla deniz ve havuzda zaman geçiren ya da sokakta oynayarak tatilin keyfini çıkaran çocuklar için en büyük tehlikeyi güneş ışınları oluşturduğunu belirten Yürüer, "Özellikle öğle vakti, güneş ışınlarının dik geldiği zamanlarda güneş çarpmaları sıkça meydana gelmektedir. Aşırı sıcaklarda, beden ısısını ayarlayan mekanizmanın bozulmasına bağlı olarak gelişen çarpmalar, daha çok çocuklarda görülen tipik bir yaz hastalığı olarak bilinmektedir. Güneş çarpmaları riskinin rüzgarsız günlerde arttığını

unutmamak gerekir" dedi.

YÜKSEK ATEŞ GÜNEŞ ÇARPMASINA İŞARET OLABİLİR

Güneş çarpmasının baş ağrısı, bulantı, kusma, yüksek ateş, terleyememe, sinir sistemi bozuklukları gibi belirtilerinin olduğunu söyleyen Yürüer, "Havale, solunumda düzensizlik ve 41 derece üzerinde ateşle birlikte deride kızarıklık da varsa 'sıcak koması' görülme ihtimali yükselmektedir. İleri safhalarda oldukça tehlikeli olabilen güneş çarpmalarında, yüzde 20 ölüm riski olduğu da unutulmamalıdır. Öte yandan, güneş çarpması sonrası iyileşen çocukların dahi sinir sistemlerinde kalıcı hasarlar

oluşabilmektedir. Bu sebeple ilk belirtide tanı konulması ve çocuk bilincini yitirmeden gerekli müdahaleye başlanması gerekmektedir" uyarısında bulundu.

Güneş ve sıcak çarpmalarında ilk müdahale için hastanın gölge ve serin bir yere götürülmesi ve vücudunu sıkan giysilerin çıkartılmasını tavsiye eden Yürüer, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Bu sırada hızlı bir şekilde ateşi 38 dereceye düşürmek için girişimde bulunulmalıdır. Baş ve kasıklara uygulanacak kompresin yanı sıra ateşin çok yüksek olduğu durumlarda çocuğun ıslak bir çarşafla sarılması, ateşini düşürmek için etkili yöntemlerdir"

ÇOCUĞUNUZU GÜNEŞİN ALTINDA BIRAKMAYIN

Güneş çarpmalarına karşı çocukların 10.00-15.00 saatleri arasında güneşin altında kalmaması konusunda uyarıda bulunan Yürüer, "Yaz güneşi ve aşırı sıcaklara karşı çocukların korunması, şapka giydirilmesi ve uzun kollu tişörtlerin tercih edilmesi önerilmektedir. 6 aydan küçük çocuklarda gölgelikli bebek arabası kullanımı, güneşin zararlı etkilerini hafifletecektir. Ayrıca yüksek koruma faktörlü güneş koruyucu kremleri, güneşe çıkmadan yarım saat önce sürülmeli. Çocuğun suda fazla kaldığı durumlarda,

vücudu havluyla kuruladıktan sonra belli aralıklarla tekrarlanmalıdır" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber