'Sendika Anketi' Sonuçlarını Yayınlıyoruz...

İki hafta kadar önce yayımladığımız ve sendikalara üye memurlar ile sendikalara üye olmayan memurların belirli konulardaki görüşleri hakkında fikir sahibi olmayı amaçlayan ankete 2.354 kişi katılmıştır. Hem sendikalı hem de sendikalı olmayan personele ilişkin 20 adet sorunun yer aldığı anket sonuçlarını bugün açıklıyoruz... Dileyen sendikalar anket sonuçlarını sitemizden temin edebilirler. Sonuçlara ilişkin olarak sitemiz uzmanlarının hazırladığı dosyaya ulaşmak için başlığa tıklayınız...

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 18 Nisan 2005 10:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankete 2.144'ü erkek, 210'u bayan olmak üzere toplam 2.354 kişi katılmıştır.

Ankete katılan ziyaretçilerimizn %67'sı bir sendikaya üye olduğunu, %21'si hiç üye olmadığını, %12'si ise üyelikten istifa ettiğini belirtmiştir.

Sendikaya üye memurların, "Sendikanızı tercih nedeniniz?" şeklindeki soruya %61,8 oranında "Örgütlü olmanın yararına inandığım için" cevabını vermişlerdir. Diğer yandan ziyaretçilerin, %7'si "Arkadaşının hatırına" sendikayı tercih ettiğini belirtmiştir. Yine ziyaretçilerin %19'u "Dünya görüşünden" dolayı sendikayı tercih ettiğini belirtmiştir. Sendika çalışmalarının beğenilmesinden dolayı sendikanın tercih edilmesi ise %7 oranında olmuştur.

Anketin, "Sendika üyesi olduğunuzu ne zaman hatırlıyorsunuz?" şeklindeki sorusuna ziyaretçiler %37,7 oranında "Sendika tarafından yapılan etkinliklerde" cevabını vermişlerdir. Maaş bordrosu şıkkının değerlendirme dışı tutulması halinde toplu görüşme dönemleri, kurum temsilcisi ile karşılaşma, etkinlik ve sorunla karşılaşmadan dolayı sendika üyeliği yoğun olarak hatırlanmaktadır. Ancak ziyaretçilerimizin %24'ü sendikayı sadece maaş bordrosundaki kesinti dönemlerinde hatırladığını belirtmiştir.

Ankete katılan ziyaretçilerimizin %57'si bugüne kadar sendikasından hiç hukuki yardım almamıştır.

Sendika üyesi olmayanların "Bugüne kadar herhangi bir sendikaya üye olmadıysanız nedeni?" şeklindeki soruya verdiği cevaplar şu şekildedir:
Güven vermedikleri için %39.7
İhtiyaç duymadığım için %14.5
Bugüne kadar somut bir kazanım göremediğim için %29.7
Memuriyetime zarar vereceğini düşündüğüm için %16.5

Daha önce sendika üyesi iken ayrılanlar %44 oranında sendikanın "Asıl amacı dışında faaliyetlerde" bulunmasını gerekçe göstermiştir.

Ankete katılan ziyaretçilerimiz, %84 oranında, sendikaya üye olmak için amirlerinden herhangi bir baskı görmediklerini belirtmiştir.

"Sendikaların idare üzerinde yaptırım gücü olduğuna inanıyor musunuz?" soruya ziyaretçiler genel olarak %58 oranında "Evet" ve "Zaman zaman" yanıtlarını vermiştir.

Ankete katılan ziyaretçilerimiz sendikaların kamu çalışanları nazarında yeterince saygınlığı olmadığını düşünmektedir. Bu soruya yeterli saygınlığı yok yanıtını verenlerin oranı %55,73'tür.

"Sendikaların önceliği ne olmalıdır?" sorusuna ankete katılanların sadece %2'si "Siyasette aktif olarak rol almalı" şıkkını işaretlemiştir. Bunun dışında %88.6 oranında çoğunluk sendikaların "Çalışanların haklarını korumak ve geliştirmek için mücadele etmeli" görüşünü belirtmiştir. Diğer taraftan, 13. soru "Sendika siyaset ilişkisi nasıl olmalıdır?" şeklinde sorulmuş olup, ziyaretçilerimizin %61.2'si sendikaların siyasetten uzak durmasını istemiştir.

"Size göre kamu görevlileri açısından en önemli sorun nedir?" sorusuna ziyaretçilerin verdiği yanıtlar şu şekildedir.
Kurumlar arasında ücret adaletsizliği %47.4
Atama ve yükselmelerdeki adaletsizlik %12.2
Mevzuatın keyfi uygulanması %15.49
Siyasi müdaheleler %25.09

"Sendikaların geleceğini nasıl görüyorsunuz?" şeklindeki soruya ankete katılanlar %37 oranında, "Örgütlenme bilinci artacak ve sendikalar daha da güçlenecekler" yanıtını vermişlerdir.

Ankete katılanların %58'i toplu görüşmeye katılan sendikaları başarılı bulmamaktadır. "Evet" ve "Kısmen başarılı buluyorum" diyenlerin oranı %40'tır. Başarızlığın temel nedeni olarak da %30.4 oranında "Sendikalar birlikte hareket etmiyorlar", %31.4 oranında da "Sendikal mücadelede samimi değiller" cevaplarını vermişlerdir.

"Sendikaların kredi kartı, sigorta hizmeti, indirimli alışveriş ve benzeri konulardaki hizmetlerini yararlı buluyor musunuz?" soruya %42 oranında evet, %43 oranında hayır yanıtı verilmiştir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber